SpaceX: Το πρώτο πλήρωμα μόνο με ιδιώτες αστροναύτες έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

SpaceX: H πρώτη «τουριστική αποστολή» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι γεγονός Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter.
0

Ένα διαστημόπλοιο της SpaceX που μετέφερε τρεις πελάτες επί πληρωμή και έναν πρώην αστροναύτη της NASA έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αποτελώντας την πρώτη στο είδος της «τουριστική αποστολή» εκεί, που θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες.

Ενώ ο διαστημικός σταθμός έχει φιλοξενήσει πολίτες-επισκέπτες κατά καιρούς, η αποστολή Ax-1 σηματοδοτεί την πρώτη αποκλειστικά εμπορική ομάδα αστροναυτών που θα χρησιμοποιήσει τον ISS ως ερευνητικό εργαστήριο σε τροχιά.

Η αποστολή εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα το πρωί της Παρασκευής. Το διαστημόπλοιο, το οποίο διαχωρίστηκε από τον πύραυλο αφού έφτασε σε τροχιά, πέρασε περίπου 20 ώρες πετώντας σε τροχιά καθώς έκανε ελιγμούς όλο και πιο κοντά στον ISS. 

Το ταξίδι έγινε με τη στήριξη της startup «Axiom Space» με έδρα το Χιούστον, η οποία επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί σε τέτοιου τύπου ταξίδια αναψυχής πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων και πτήσεις προς τον Σταθμό για όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα.

Αφού έφτασαν στον προορισμό, οι ταξιδιώτες συναντήθηκαν με επτά επαγγελματίες αστροναύτες που ήταν ήδη στο διαστημικό σταθμό, συμπεριλαμβανομένων τριών αστροναυτών της NASA, ενός Γερμανού, και τριών Ρώσων αστροναυτών.

Η Axiom έχει αποκαλύψει στο παρελθόν ότι ένα 10ήμερο ταξίδι στον ISS θα κόστιζε περίπου 55 εκατομμύρια δολάρια ανά θέση, αλλά η εταιρεία δεν έχει αναφέρει την ακριβή αξία της συγκεκριμένης αποστολής. Πάντως, μόνο το φαγητό κοστίζει 2.000 δολάρια την ημέρα, ανά άτομο, στο διάστημα. Η λήψη προμηθειών από και προς τον διαστημικό σταθμό για ένα εμπορικό πλήρωμα είναι άλλα 88.000 έως 164.000 δολάριο ανά άτομο, την ημέρα. 

Ποιοι ταξιδεύουν;

Ο 63χρονος Λόπεζ-Αλεγκρία, ο ισπανικής καταγωγής διοικητής της αποστολής της Axiom, είναι και αντιπρόεδρος της εταιρείας στον τομέα επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Ο δεύτερος αστροναύτης είναι ο Λάρι Κόνορ, 70 ετών, ένας επιχειρηματίας ακινήτων και τεχνολογίας και πιλότος αεροβατικών από το Οχάιο που ορίστηκε ως πιλότος της αποστολής. 

Την ομάδα ολοκληρώνουν ο επενδυτής-φιλάνθρωπος και πρώην Ισραηλινός πιλότος μαχητικών Eytan Stibbe, 64 ετών, και ο Καναδός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Mark Pathy, 52 ετών.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Διεθνή / Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί σχέδιο «αυτοαπέλασης» για να μειώσει τα κόστη και να επιταχύνει τις απελάσεις – Συζητήσεις με Ρουάντα για υποδοχή μεταναστών
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM