Μπούσα: Δορυφορικές εικόνες απεικονίζουν πτώματα στους δρόμους για εβδομάδες, παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς

Μπούσα: Δορυφορικές εικόνες απεικονίζουν πτώματα στους δρόμους για εβδομάδες, παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς Facebook Twitter
Φωτ.: Maxar Technologies
0

Δορυφορικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν χθες απεικονίζουν πτώματα να κείτονται επί μέρες στους δρόμους της πόλης Μπούσα στην Ουκρανία, αναιρώντας επί της ουσίας τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί προβοκάτσιας και στημένων σκηνικών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι τα πτώματα με πολιτικά ρούχα που βρέθηκαν στην πόλη εμφανίστηκαν εκεί μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Σημείωσε ότι στις 30 Μαρτίου οι Ρώσοι αποχώρησαν και την επομένη ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε ότι η Μπούσα δεν ήταν πλέον υπό ρωσική κατοχή. Ωστόσο, όπως είπε δύο μέρες αργότερα εμφανίστηκαν οι εικόνες με τις σορούς, κάτι που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή για εγκλήματα πολέμου.

Δορυφορικές εικόνες από τα μέσα Μαρτίου σε μια οδό στην Μπούκα ωστόσο, που δημοσίευσε η Maxar Technologies φαίνεται να δείχνουν πολλούς αμάχους να κείτονται νεκροί πάνω ή ακριβώς δίπλα από το δρόμο όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν πρόσφατα ότι βρήκαν σορούς μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Οι δορυφορικές εικόνες της Maxar υψηλής ανάλυσης που συλλέχθηκαν πάνω από την Μπούσα της Ουκρανίας (βορειοδυτικά του Κιέβου) επαληθεύουν και επιβεβαιώνουν πρόσφατα βίντεο και φωτογραφίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποκαλύπτουν πτώματα στους δρόμους (να κείτονται)για εβδομάδες», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Maxar Technologies, Stephen Wood.

Οι New York Times δημοσίευσαν μια ανάλυση από κοντινά πλάνα της οδού Yablonska και συμπέραναν μετά από σύγκριση που έκαναν με βίντεο από την 1η και 2α Απριλίου που απεικονίζουν πτώματα κατά μήκος του δρόμου, ότι πολλοί σοροί βρίσκονταν εκεί πριν από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, όταν ακόμα οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της πόλης.

Την ίδια ώρα φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκαν στην Μπούσα το Σάββατο επιβεβαίωσαν την παρουσία περίπου 20 πτωμάτων. Όλα τα πτώματα ήταν με πολιτικά ρούχα, μερικά με δεμένα τα χέρια, σε σκηνές που έχουν προκαλέσει παγκόσμια αποστροφή και κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Οι δορυφορικές εικόνες της Maxar με ημερομηνία 19 Μαρτίου και 21 Μαρτίου απεικονίζουν πολλά πτώματα να κείτονται στην οδό Yablonska.

Σύμφωνα με την ανάλυση των Times, οι εικόνες της Maxar δείχνουν επίσης σκοτεινά αντικείμενα σε μέγεθος παρόμοιο με εκείνο ενός ανθρώπου, να κείτονται στο δρόμο μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου.

Πολλά από τα πτώματα που απεικονίζονται στις δορυφορικές εικόνες εμφανίστηκαν ακριβώς στην ίδια θέση, όπως φαίνεται και σε αντίστοιχα βίντεο από τον ίδιο δρόμο που κινηματογραφήθηκε από μέλος του ουκρανικού τοπικού συμβουλίου αλλά και σε φωτογραφίες από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε μια δεύτερη σύγκριση, οι Times μελέτησαν ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram με ένα πτώμα στο δρόμο μπροστά από δύο αυτοκίνητα. Δορυφορική εικόνα από τις 21 Μαρτίου δείχνει το πτώμα και τα οχήματα στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Με πληροφορίες των New YorkTimes/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Διεθνή / Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Αντιδράσεις προκαλεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναπαραγωγή της φωνής του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς – Καταγγελία από την ένωση ηθοποιών για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Διεθνή / Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας αποκαλύπτει χρήση μη εγκεκριμένων φίλτρων σε φυσικά μεταλλικά νερά και σιωπή της κυβέρνησης Μακρόν από το 2022
LIFO NEWSROOM
Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν: Περίπου 1,5 εκατ. ντόπιοι θα πάνε στην Ελλάδα για διακοπές

Διεθνή / Τουρκία: Περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα - Οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες για την ειρήνη, χωρίς όμως αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται επιφυλακτικός, ενώ ο Ζελένσκι εκφράζει ανησυχίες πως η απομάκρυνση των ΗΠΑ ωφελεί μόνο τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επέλαση στη Λωρίδα της Γάζας - Εισήλθαν μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά από δύο μήνες αποκλεισμού
LIFO NEWSROOM
Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Διεθνή / Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε εμπορική φάρμα, η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να εκδίδει τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά – Πλήγμα για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών στον κόσμο
LIFO NEWSROOM