Το CERN διακόπτει τη μελλοντική ερευνητική συνεργασία με τη Ρωσία

Το CERN διακόπτει τη μελλοντική ερευνητική συνεργασία με τη Ρωσία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας (CERN) δεν θα προχωρήσει σε νέες συνεργασίες με ρωσικά επιστημονικά ιδρύματα μετά από αίτημα επιστημόνων της Ουκρανίας ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους.

Το CERN χειρίζεται το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής σωματιδίων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, που ανακάλυψε το λεγόμενο «σωματίδιο του Θεού», το μποζόνιο Χιγκς, το 2012.

Το CERN, το οποίο ιδρύθηκε το 1954, έχει σήμερα 23 κράτη μέλη και 7 συνδεδεμένα κράτη μέλη. Η Ουκρανία είναι ένα από τα τελευταία, ενώ η Ρωσία δεν είναι επίσημα μέλος του οργανισμού.

Ωστόσο, οι Ρώσοι επιστήμονες αποτελούν περίπου το 8% του προσωπικού του CERN, περίπου 1.000 σε σύνολο 12.000 ερευνητών, σύμφωνα με το Science.

Ουκρανοί επιστήμονες, ωστόσο, ζήτησαν από το CERN να διακόψει τη συνεργασία με ρωσικά επιστημονικά ιδρύματα ως απάντηση στην εισβολή που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, ένα μέτρο που το συμβούλιο έλαβε υπόψη του σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες.

«Τα 23 κράτη μέλη του CERN καταδικάζουν, με τον πιο έντονο τρόπο, τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία και εκφράζουν τη λύπη τους για τις επακόλουθες απώλειες ζωών και τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο», ανέφερε το συμβούλιο του CERN σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση.

«Βαθιά συγκινημένοι από τις εκτεταμένες και τραγικές συνέπειες της επίθεσης, η Διοίκηση και το προσωπικό του CERN, καθώς και η επιστημονική κοινότητα στα κράτη μέλη του CERN, εργάζονται για να συμβάλουν στην ανθρωπιστική προσπάθεια στην Ουκρανία και να βοηθήσουν την ουκρανική κοινότητα στο CERN».

Ως απάντηση στην κατάσταση, το συμβούλιο συμφώνησε να υποστηρίξει τους Ουκρανούς συνεργάτες, να αναστείλει τη Ρωσία από το καθεστώς «Παρατηρητή» και να μην ξεκινήσουν νέες συνεργασίες με ρωσικά ιδρύματα.

«Η κατάσταση θα συνεχίσει να παρακολουθείται προσεκτικά και το Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα, ανάλογα με την περίπτωση, στις μελλοντικές του συνεδριάσεις», σημειώνει ακόμα η ανακοίνωση.

«Το Συμβούλιο του CERN εκφράζει επίσης την υποστήριξή του στα πολλά μέλη της ρωσικής επιστημονικής κοινότητας του CERN που απορρίπτουν αυτήν την εισβολή».

Μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση, φοβούμενοι ότι η κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων. Αντίθετα, η διεθνής αντίθεση στη ρωσική εισβολή έχει επικεντρωθεί στις οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

«Το CERN, ως κορυφαίο επιστημονικό εργαστήριο, θα πρέπει να τερματίσει αμέσως κάθε συνεργασία με ρωσικά ιδρύματα, γιατί διαφορετικά κάθε έγκλημα και κάθε αδικία που γίνεται από την κυβέρνησή τους και τις ένοπλες δυνάμεις τους θεωρείται νόμιμη», είπε στο Science ανώνυμος επιστήμονας με έδρα το Κίεβο, ο οποίος εργάζεται σε ένα πείραμα στο CERN.

«Καλούμε τη δημοκρατική κοινωνία, την επιστημονική κοινωνία, να σταθεί μαζί μας εναντίον αυτού του τυράννου (του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν)».

Το Κίεβο είναι μια από τις πόλεις που πολιορκούνται περισσότερο από τη ρωσική εισβολή, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Περισσότεροι από 400 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της Ρωσίας σε ολόκληρη την Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Με πληροφορίες του Science

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM
Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Τech & Science / Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες από νέα θεραπεία που στοχεύει το γονίδιο OTOF – Παιδιά απέκτησαν ξανά την αίσθηση της ακοής, με μία επταετή να συνομιλεί κανονικά με τη μητέρα της τέσσερις μήνες μετά
LIFO NEWSROOM