Ουκρανία: Η επιχείρηση «Νόστος» ήταν για λίγους

Ουκρανία: Η επιχείρηση «Νόστος» ήταν για λίγους Facebook Twitter
Η Μαριούπολη μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό. Πηγή: Facebook / ομάδα «Ενότητα»
0

«Η επιχείρηση "Νόστος 3" ολοκληρώθηκε επιτυχώς» ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών εχθές, αλλά αυτή αφορούσε μόλις 82 άτομα, κυρίως δημοσιογράφους και λίγους Έλληνες που ζούσαν εκεί. Οι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες ομογενείς, ειδικά αυτοί που ζουν στην περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη, καθώς και στο Σαρτανά που έχει βομβαρδιστεί, ζουν μία κόλαση, καθώς βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, των Ρώσων και των ακροδεξιών στρατιωτικών ομάδων που επιχειρούν στην περιοχή.

Το σχέδιο εκκένωσης από Έλληνες περιοχών όπως η Μαριούπολη για το οποίο μιλούσε ο υπουργός Εξωτερικών και τα στελέχη της κυβέρνησης, αφορούσαν μόνο τους Έλληνες πολίτες και όχι την ομογένεια συνολικά. 

«Δεν μιλήσαμε ποτέ για ομογενείς. Το σχέδιο εκκένωσης ήταν για Έλληνες πολίτες και αυτούς που έχουν την ειδική ταυτότητα ομογενούς, οι οποίοι είναι λίγοι» αναφέρει στη LiFO εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Οι 120.000 ομογενείς είναι Ουκρανοί πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών δεν θέλει να φύγει. Αλλά και να θέλει, αυτήν τη στιγμή υπάρχει στρατιωτικός νόμος. Οι Ουκρανοί πολίτες, άνδρες 18-60, δεν μπορούν να φύγουν από την χώρα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Είναι πολίτες της χώρας». 

Στην ερώτηση αν μπορούσαν να κάνουν κάτι για τα παιδιά και τις γυναίκες, η απάντηση ήταν ότι «προσπαθήσαμε να βγάλουμε όσους μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή. Ιδανικά, αν είχαμε χρόνο και η κατάσταση ήταν καλύτερη, θα μπορούσαμε ίσως να βγάλουμε και περισσότερους. Αυτός ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Αλλά από τη στιγμή που έκοψαν το ηλεκτρικό, έκοψαν τις προσβάσεις, οι Ρώσοι ήταν προ των πυλών και γίνονταν μάχες, δόθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να φύγουν όσοι μπορούσαν να φύγουν. Και που βγάλαμε 80 άτομα είναι ευτύχημα».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε  ότι «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους» και ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι τους ζήτησαν να φύγουν, αλλά πιθανώς αυτό στη συνέχεια άλλαξε. «Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η περιοχή η ίδια καθίσταται εμπόλεμη ζώνη... Το κατεπείγον είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους» είπε. Αυτό ωστόσο στην πράξη δεν αποδεικνύεται εύκολο και αυτήν τη στιγμή παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι, στο έλεος και του ρωσικού στρατού και των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων.

Στην επισήμανση ότι κάποιοι ομογενείς διαμαρτύρονται ότι ήθελαν να φύγουν αλλά δεν τους βοήθησε το ελληνικό κράτος, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αναρωτιέται: «Τι να κάνει το ελληνικό κράτος;». «Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να φύγει κανείς. Έχουμε και τον πρόξενό μας εκεί. Όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί, όχι μόνο η Ελλάδα, καμία χώρα να κάτι εν μέσω πολεμικής σύρραξης. Άμα ηρεμήσει η κατάσταση, μπορεί να γίνει κάτι». Στο ΥΠΕΞ επιμένουν ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν να φύγουν και ότι όσοι διαμαρτύρονται είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. 

«Σενάριο μαζικής εκκένωσης δεν υπήρχε για την ομογένεια της Ουκρανίας. Το ελληνικό σχέδιο αφορούσε κυρίως τους έχοντες ελληνική υπηκοότητα ή τη βεβαίωση του Έλληνα ομογενή που έχουν πολλοί λίγοι» αναφέρει και ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος συμμετείχε το 1993 στην επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» που έγινε τότε, για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Αμπχαζίας.

«Ζει πολύ δύσκολες στιγμές η ομογένεια στη Μαριούπολη» λέει. «Στο Σαρτανά, 5 χιλιόμετρα περίπου από την Μαριούπολη, το 98% είναι ελληνικός πληθυσμός. Τώρα τον έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Δεν έχουμε εικόνα πλέον τι γίνεται εκεί. Δεν υπάρχουν πληροφορίες. Στη Μαριούπολη δεν έχουν ρεύμα, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Κάποιοι από την Ελλάδα που έχουν τους συγγενείς τους εκεί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν από εχθές με κανέναν».

Ανάρτηση του προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη στο Facebook.

Ανάρτηση στο Facebook του συλλόγου ομογενών «Ενότητα»

Αυτήν τη στιγμή από Έλληνες διπλωμάτες στην Ουκρανία, παραμένουν οι Γενικοί Πρόξενοι στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης και στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η επιχείρηση του συντονισμού της αυτοκινητοπομπής προκειμένου να βγουν από την Ουκρανία οι 82 Έλληνες, ανατέθηκε στον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, καθώς ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κίεβο, Βασίλης Μπορνόβας, είχε εγκαταλείψει τη χώρα νωρίτερα, χωρίς να προλάβουν να φύγουν όλοι. 

Η γραμμή του υπουργείου Εξωτερικών ήταν η πρεσβεία της Ελλάδας και τα προξενεία της στην Ουκρανία να παραμείνουν ανοιχτά, παρότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρεσβείες είχαν μεταφερθεί δυτικά για περισσότερη ασφάλεια. Όταν άρχισε η επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο είχαν μείνει μόνο 7 πρεσβείες κρατών-μελών της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν συμφωνήσει ότι οι Έλληνες διπλωμάτες θα έπρεπε να μείνουν εκεί, όχι μόνο ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, αλλά και για τον συντονισμό της εκκένωσης από τους Έλληνες που ήθελαν να φύγουν, καθώς και για την προστασία της ομογένειας.

Ο πρέσβης, ωστόσο, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ, όταν είδε να μοιράζονται όπλα στους άνδρες της χώρας για παλλαϊκή άμυνα (σ.σ. σύνηθες στον πόλεμο), αποφάσισε ότι έπρεπε να φύγει. Το γεγονός προκάλεσε την ενόχληση του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, γι' αυτό και ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε να στηριχθεί στους δύο προξένους και στον πρέσβη Κωστελλένο, στον οποίο ανέθεσε την επιχείρηση «Νόστος», εκφράζοντας τη «βαθύτατη ευγνωμοσύνη του στους τρεις διπλωμάτες». Η αλήθεια είναι ότι και οι τρεις διπλωμάτες (Κωστελλένος, Ανδρουλάκης και Δόχτσης) έχουν επιδείξει και γενναιότητα και αίσθηση καθήκοντος. 

Τις προξενικές αρχές, αλλά και τον πρέσβη που έστειλε η κυβέρνηση στη Μαριούπολη για να βγάλει με ασφάλεια από την Ουκρανία το κομβόι αυτοκινήτων επιδοκίμασε δημόσια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, αναγνωρίζοντας όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε και αυτός ότι «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους» και ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι τους ζήτησαν να φύγουν, αλλά πιθανώς αυτό στη συνέχεια άλλαξε. «Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η περιοχή η ίδια καθίσταται εμπόλεμη ζώνη... Το κατεπείγον είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους» είπε. Αυτό ωστόσο στην πράξη δεν αποδεικνύεται εύκολο και αυτήν τη στιγμή παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι, στο έλεος και του ρωσικού στρατού και των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι για να οργανωθεί ξανά άλλη μια τέτοια αποστολή, πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Να υπάρξουν δηλαδή κάποιες εγγυήσεις από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο, ώστε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Αυτές δεν υπάρχουν τώρα. Αντιθέτως, υπάρχουν μεγάλοι φόβοι για τον αριθμό των νεκρών στις περιοχές της ομογένειας, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ανελέητα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα ολοκληρώθηκε άλλη μία επιχείρηση εξόδου, από την Οδησσό αυτήν τη φορά, 25 ατόμων, η οποία ονομάστηκε «Νόστος 4», προς τη Μολδαβία. Την επιχείρηση αυτή συντόνισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης, ο οποίος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα επιστρέψει στην Οδησσό.

Τη συνδρομή της ελληνικής προξενικής αρχής στην Οδησσό είχε ζητήσει εδώ και μέρες το υπουργείο Ναυτιλίας, για ναυτικούς ελληνικού φορτηγού πλοίου που βρισκόταν σε λιμάνι της Οδησσού χωρίς να του χορηγείται απόπλους, λόγω της αναστολής λειτουργίας των ουκρανικών λιμένων.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ