Μακρόν- Πούτιν: Συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης

Μακρόν- Πούτιν: Συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης- Ο Ρώσος κατηγόρησε το Κίεβο για προβοκάτσια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. 

Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες και θα συνεργαστούν για μια πιθανή σύνοδο στο ανώτατο επίπεδο, με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τους συμμάχους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα τάξη στην ασφάλεια της Ευρώπης, ανακοίνωσε ακόμη το Παρίσι. 

Οι δύο ηγέτες διαφώνησαν για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο σύμβουλο της γαλλικής προεδρίας. Ο Μακρόν κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές και ο Πούτιν την Ουκρανία.

 

Επίσης, ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα φύγουν από τη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων, σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές «προβοκάτσιες» για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι ο λόγος της κλιμάκωσης είναι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας», ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία, που σημείωνε όμως ότι οι δύο ηγέτες «πιστεύουν πως είναι σημαντικό να ενταθούν οι προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις με διπλωματικά μέσα».  

Το Κρεμλίνο επίσης ανέφερε πως ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «συνεχίζουν να τροφοδοτούν την Ουκρανία με σύγχρονα όπλα», κάτι που «ωθεί το Κίεβο προς μία στρατιωτική λύση στο λεγόμενο πρόβλημα του Ντονμπάς».  

«Στο τέλος, πολίτες στο Ντονμπάς υποφέρουν και πρέπει να φύγουν για τη Ρωσία προκειμένου να τους προστατεύσει από την αυξανόμενη βία», σημείωσε το Κρεμλίνο, κάνοντας αναφορά στη μαζική εκκένωση πολιτών από την περιοχή προς τη Ρωσία. 

Τέλος, το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο Πούτιν επανέλαβε τις απαιτήσεις της Μόσχας, τις οποίες πρέπει να πάρουν «σοβαρά» οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. 

Νέα συνομιλία με Ζελένσκι

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τη δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του την κατάσταση στο Ντονμπάς και τόνισε ότι το Κίεβο είναι υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

 

«Συνεχίζοντας τη χθεσινή συνομιλία, πληροφόρησα τον Εμανουέλ Μακρόν για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας και για τους νέους προκλητικούς βομβαρδισμούς. Είμαστε υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Υποστηρίζουμε την άμεση σύγκληση της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και την άμεση καθιέρωση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Αυξάνουν την ένταση οι προβλέψεις της Δύσης» 

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει προβοκατόρικες τις συνεχείς προβλέψεις από τη Δύση για τις ημερομηνίες μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δίνει καμία σημασία σε τέτοιες δηλώσεις από τη Δύση, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Το γεγονός είναι ότι αυτό οδηγεί απευθείας σε μια αύξηση της έντασης. Και όταν κλιμακώνεται στο μέγιστο η ένταση, όπως συμβαίνει τώρα για παράδειγμα στη γραμμή της επικοινωνίας (στην ανατολική Ουκρανία), τότε κάθε σπίθα, κάθε απρόοπτο περιστατικό ή κάθε μικρής κλίμακας προσχεδιασμένη προβοκάτσια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Επομένως όλο αυτό, πιθανόν να έχει, επιζήμιες επιπτώσεις. Η καθημερινή άσκηση ανακοινώσεων μιας ημερομηνίας που εκτιμάται ότι θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μια πολύ κακή πρακτική», επεσήμανε ο Πεσκόφ. 

Σε ερώτηση για το κλίμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Πούτιν και τους δυτικούς ηγέτες, ο Πεσκόφ έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο. 

«Στην πραγματικότητα, υπάρει μια τεράστια αντίθεση ανάμεσα στην υστερία που παρατηρείται στα μέσα ενημέρωσης αυτών των χωρών και στη φύση των διαπραγματεύσεων. Ναι, τίθενται ερωτήματα όπως “σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν σχέδια επιθετικότητας”, αλλά με έναν πολύ διπλωματικό τρόπο"», επεσήμανε. 

«Ο Πούτιν έχει μια ευκαιρία να επικοινωνήσει τις ανησυχίες μας. Και πολλοί ηγέτες διαφωνούν μαζί του, είτε σε όλα ή σε μερικά. Αλλά κάθε φορά όλοι λένε ότι υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι πιθανόν το πιο σημαντικό πράγμα», συμπλήρωσε. 


Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ Sputnik 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διεθνή / Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Σκοπεύω να είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε η Γκίλφοϊλ
LIFO NEWSROOM
Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM