Γαλλία: Σταματούν να λειτουργούν άλλοι 3 πυρηνικοί αντιδραστήρες- Πιθανά προβλήματα διάβρωσης

Γαλλία: Σταματούν να λειτουργούν άλλοι 3 πυρηνικοί αντιδραστήρες- Πιθανά προβλήματα διάβρωσης Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού θα σταματήσει τη λειτουργία τριών επιπλέον πυρηνικών αντιδραστήρων, προκειμένου να επαληθεύσει την παρουσία πιθανών προβλημάτων διάβρωσης.

Οι αντιδραστήρες Chinon 3, Cattenom 3 και Bugey 4 θα σταματήσουν να λειτουργούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία στην ιστοσελίδα της Εlectricité de France. Οι διακοπές έχουν προγραμματιστεί από την 19η Φεβρουαρίου, την 26η Μαρτίου και την 9η Απριλίου.

«Θα σταματήσουμε τη λειτουργία τους για να πραγματοποιήσουμε ελέγχους», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται έπειτα από επανεξέταση των αντιδραστήρων της Γαλλίας. Προβλήματα διάβρωσης έχουν ήδη επιβεβαιωθεί ή υπάρχουν σχετικές υπόνοιες για πέντε αντιδραστήρες (από τους συνολικά 56), που ήδη έχουν σταματήσει να λειτουργούν. 

Έλεγχοι θα γίνουν σε άλλους τρεις, όταν θα διακοπεί η λειτουργία τους, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί. Ωστόσο, η διακοπή λειτουργίας του Flamanville 2 θα παραταθεί κατά 5 εβδομάδες.

Τέλος, η EDF παρέτεινε κατά πέντε μήνες τη διακοπή λειτουργίας των δύο μονάδων όπου εντοπίστηκαν τα προβλήματα διάβρωσης (Penly 1) ή διατυπώνονται υπόνοιες ότι υπάρχουν (Chooz 1). Η πρώτη δεν θα λειτουργήσει έως την 31η Οκτωβρίου και η δεύτερη έως την 31η Δεκεμβρίου.

Έτσι, η EDF μείωσε τις προβλέψεις της για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας φέτος, σε 295-315 τεραβατώρες (TWh), από 300-330 TWh. Η εταιρεία είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της στα μέσα Ιανουαρίου, όταν αρχικά στόχευε μια παραγωγή 330 έως 360 TWh. 

«Δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ»

Τα προβλήματα αυτά πιθανόν να αυξήσουν την πίεση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία αυτό το χειμώνα. 

Ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE είχε επισημάνει την Παρασκευή- πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις της EDF- ότι διατηρεί την «επαγρύπνηση για το τέλος του χειμώνα», λόγω του μεγάλου αριθμού πυρηνικών αντιδραστήρων που δεν λειτουργούν, ενώ σημείωσε ότι είναι ευνοϊκή η πρόγνωση του καιρού. 

«Βρισκόμαστε σε έναν κίνδυνο που είναι υπό έλεγχο. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι η διαθεσιμότητα του πάρκου παραγωγής ενέργειας κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα είναι γενικά εξαιρετικά περιορισμένη», υπογράμμισε ο Τομά Βεϊράνκ, διευθυντής στρατηγικής και προοπτικών της RTE.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ στη Γαλλία γιατί έχουμε θέσει σε εφαρμογή έναν συγκεκριμένο αριθμό μηχανισμών για να το αποφύγουμε», διαβεβαίωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπαρμπαρά Πομπολί.

Η κυβέρνηση χαλάρωσε προσωρινά τα όρια χρήσης των τελευταίων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια «Χρειαζόμαστε περιθώρια ελιγμών, αλλά είμαστε σε πολύ πολύ στενά όρια», εκτίμησε η Πομπιλί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Διεθνή / Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «οι απειλές χρήσης βίας κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο συχνές», προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «διαψεύσει επανειλημμένα τέτοιες προκλήσεις»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πιέζει με την επίθεσή του στη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν παγιδευμένοι και αντιμετωπίζουν λιμό
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Διεθνή / Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Υπενθυμίζεται ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του κατέφυγαν στη Ρωσία τον Δεκέμβριο, έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησής του από αντάρτες και τζιχαντιστές, ύστερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Το σχέδιο των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται «δυναμικό» και αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται ως η πρώτη ολοκληρωμένη αμερικανική πρόταση που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ασφάλεια του Ισραήλ και στη μελλοντική κρατική υπόσταση των Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Διεθνή / Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Το αργό πετρέλαιο από το πετρελαϊκό κοίτασμα Peshkhabour της Περιφέρειας του Κουρδιστάν άρχισε να ρέει και πάλι προς το λιμάνι του Τζεϊχάν, στην κοιλάδα των Αδάνων της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM