Στα «αζήτητα» η βίλα των 471 εκατ. ευρώ με σπάνιο έργο του Καραβάτζιο

Τοιχογραφία Καραβάτζο Facebook Twitter
0

Μια εντυπωσιακή βίλα στην καρδιά της Ρώμης, αξίας 471 εκατ. ευρώ, η οποία φιλοξενεί μια μοναδική τοιχογραφία οροφής του Καραβάτζο, δεν κατάφερε να προσελκύσει κανέναν αγοραστή σε δημοπρασία την Τρίτη, με τιμή εκκίνησης 350 εκατ. ευρώ.

Τώρα η ιδιοκτήτρια της Villa Aurora, Ρίτα Καρπεντέρ-- περισσότερο γνωστή ως πριγκίπισσα Ρότα Μποκονμπάνι Λουντοβίσι, τρίτη και τελευταία σύζυγος του πρίγκιπα Νίκολο  Μποκονμπάνι Λουντοβίσι -- θα προσπαθήσει ξανά σε τρεις μήνες να την πουλήσει.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Μπενιαμίνο Μιλιότι, η δεύτερη προσπάθεια του οίκου δημοπρασιών Fallco Zucchetti θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου με μείωση τιμής κατά 20%, με αρχική προσφορά 282 εκατομμυρίων ευρώ.  «Μετά το άκουσμα των ειδήσεων, η πριγκίπισσα Ρίτα είναι εξουθενωμένη, αλλά γαλήνια. Είναι μια δημοπρασία που έτυχε παγκόσμιας προσοχής και η αξία της ακίνητης περιουσίας παραμένει απίστευτα υψηλή», ανέφερε ο δικηγόρος σε δήλωση.

Η βίλα είναι το μεγαλύτερο μέρος μια υποδομής που κατεδαφίστηκε τον 19ο αιώνα και αποτελεί το μόνο εναπομείναν τμήμα της μεγαλύτερης Villa Ludovisi, ενός σπιτιού του 16ου αιώνα που θεωρήθηκε «ένα από τα θαύματα του κόσμου», σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Κλαούντιο Στρινάτι σε στήλη που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή Repubblica.

Στα αζήτητα η βίλα των 471 εκατ. ευρώ με σπάνιο έργο του Καραβάτζο Facebook Twitter

Η οικογένεια Μποκονμπάνι Λουντοβίσι είναι απόγονοι του Πάπα Γρηγόριου XV και η Villa Aurora βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σφοδρής δικαστικής διαμάχης μεταξύ της Καρπεντέρ και των γιων του εκλιπόντος συζύγου της από προηγούμενο γάμο. Η Καρπεντέρ ζει στο ακίνητο για 20 χρόνια, είπε στο CNN. Ιταλός δικαστής διέταξε το σπίτι να βγει σε πλειστηριασμό.

Ωστόσο, όπως φαντάζεστε, η συντήρηση ενός τέτοιου ακινήτου δεν είναι οικονομική. Μία από τις προϋποθέσεις για όποιον αγοράσει το ακίνητο θα είναι να ξοδέψει 11 εκατ. ευρώ σε έξοδα αποκατάστασης. «Ελπίζω να το αγοράσει ένας άγγελος και να καταλάβουν το βάθος της ιστορίας εδώ», είπε η Καρπεντέρ στο CNN.

Σε απόσταση αναπνοής από τη Via Veneto, η Villa Aurora πλαισιώνεται από έναν κήπο και διάφορα γκαράζ και καλύπτει συνολικά 2.800 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με έγγραφα δημοσίων πωλήσεων που δημοσίευσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το εξαώροφο ακίνητο φιλοξενεί αρκετά έργα τέχνης, ανάμεσά τους μιας ελαιογραφίας του Καραβάτζιο. Το έργο κοσμεί την οροφή ενός μικρού δωματίου 2,75 τ.μ. και απεικονίζει τρεις θεούς –τον Δία, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα γύρω από μια ημιδιάφανη υδρόγειο.

Παραγγέλθηκε από τον καρδινάλιο Francesco Maria Del Monte το 1597, ο οποίος θα χρησιμοποιούσε το δωμάτιο ως εργαστήριο, σύμφωνα με εκτίμηση εμπειρογνώμονα που είχε αναθέσει ένα δικαστήριο και δημοσιεύτηκε από το υπουργείο.

Στα αζήτητα η βίλα των 471 εκατ. ευρώ με σπάνιο έργο του Καραβάτζο Facebook Twitter

Η αξία του εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 310 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Αλεσάντρο Ζουκάρι, καθηγητή ιστορίας μοντέρνας τέχνης στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. Ο Ζουκάρι, ο οποίος κλήθηκε από το δικαστήριο να εκτιμήσει το έργο τέχνης μέσα στην ιδιοκτησία, κατέληξε στην αξιολόγησή του ότι ο πίνακας του Καραβάτζιο είναι «ανεκτίμητος, καθώς είναι η μόνη τοιχογραφία ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της σύγχρονης εποχής».

Εάν η βίλα προσελκύσει πλειοδότη τον Απρίλιο, βάσει νόμου η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να «ανταποκριθεί» στη νικήτρια προσφορά και να πάρει στην κατοχή της το ακίνητο. Για την ιστορικό τέχνης Ελίζαμπεθ Λεβ, αυτή θα ήταν η ιδανική λύση.

«Δεν υπάρχει τίποτα που θα ήθελα περισσότερο από το να το δω στα χέρια του ιταλικού κράτους για να συνεχίσουμε να το απολαμβάνουμε», είπε στο CNN. «Χρειάζεται πολύ αποκατάσταση, αλλά παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν τεράστια έργα από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Κοιτάτε αριστουργήματα...και απόλυτα μοναδικά υποδείγματα στην ιστορία της τέχνης», προσθέτει.

Με πληροφορίες CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Διεθνή / Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Η Ευρώπη εισέρχεται σε νέα εποχή ανασφάλειας, καθώς η Ρωσία εξαπολύει έναν υβριδικό πόλεμο εκφοβισμού, δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων - Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις, η Κίνα ενισχύει τη ρωσική επιρροή και η ήπειρος καλείται να προστατευτεί μόνη της
LIFO NEWSROOM
Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM