Εκτροπή πτήσης Ryanair: 4 Λευκορώσοι αξιωματούχοι κατηγορούνται στις ΗΠΑ για αεροπειρατεία

Εκτροπή πτήσης Ryanair: 4 Λευκορώσοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για αεροπειρατεία, στις ΗΠΑ Facebook Twitter
Πηγή φωτο EPA
0

Η αμερικανική δικαιοσύνη άσκησε δίωξη σε βάρος τεσσάρων Λευκορώσων αξιωματούχων- τους οποίους κατηγορεί για αεροπειρατεία- για την εκτροπή της πτήσης της Ryanair που έγινε τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να συλληφθεί δημοσιογράφος. 

Στις 23 Μαΐου αεροσκάφος της Ryanair- που ταξίδευε από την Αθήνα με προορισμό του Βίλνιους- υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς- σφοδρός επικριτής του Αλεξάντερ Λουκασένκο- και η Ρωσίδα σύντροφός του. 

Το γεγονός είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, ενώ οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για αυτή την υπόθεση. 

Οι τέσσερις Λευκορώσοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για συνωμοσία για διάπραξη αεροπειρατείας σε αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει Αμερικανός πολίτης, κατά παράβαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τέσσερις Αμερικανοί ήταν ανάμεσα στους 132 επιβαίνοντες στην πτήση. Η μέγιστη ποινή για την κατηγορία είναι ισόβια και υποχρεωτικά ελάχιστη φυλάκιση 20 ετών.

Πώς έγινε η εκτροπή της πτήσης 

Το κατηγορητήριο σε βάρος των Λευκορώσων αξιωματούχων παρέχει μία από τις πιο λεπτομερείς αναφορές έως τώρα για το πώς μία ψευδής απειλή για βόμβα φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να αναγκαστεί να προσγειωθεί η πτήση 4978 της Ryanair στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί ο Προτάσεβιτς. 

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς κατηγορούν τον επικεφαλής και τον υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας, Λέονιντ Μικαλάεβιτς Τσούρο και Όλεγκ Κάζουτσιτς αντίστοιχα και δύο κρατικούς αξιωματούχους ασφαλείας, τους FNU LNU και Αντρέι Ανατόλιεβις LNU (για τους δύο τελευταίους οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν αρχικά για ονόματα και επίθετα που είναι άγνωστα). 

Ο Τσούρο και ο FNU LNU έφτασαν στον πύργο ελέγχου του Μινσκ πριν από την απογείωση της πτήσης από την Αθήνα για το Βίλνιους- όπου ζούσε ο Προτάσεβιτς- και μετέφεραν την ψευδή απειλή για βόμβα στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. 

Οι δυο τους διασφάλισαν ότι η πτήση θα εκτραπεί στο Μινσκ, απαγορεύοντας στους ελεγκτές να ειδοποιήσουν τις αρχές στην Ουκρανία για την ψευδή απειλή για βόμβα, την ώρα που το αεροπλάνο περνούσε από τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. 

Μόλις η πτήση μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, οι πιλότοι ενημερώθηκαν για τη φερόμενη βόμβα, τους είπαν ότι θα εκραγεί αν πήγαιναν στο Βίλνιους και τους έδωσαν άλλες πληροφορίες για να κάνουν την απειλή να φανεί αξιόπιστη. 

Ο FNU LNU, που ενημέρωνε τον ανώτερό του Αντρέι Ανατόλιεβις LNU σε πραγματικό χρόνο, έβαλε έναν ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας να κηρύξει «code red», που δείχνει αξιόπιστη απειλή η οποία απαιτεί άμεση προσγείωση, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. 

Μετά την προσγείωση του αεροσκάφους, οι υπόλοιποι επιβάτες μπήκαν σε λεωφορεία του αεροδρομίου και κρατήθηκαν στο terminal, ενώ ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, Σοφία Σαπέγκα, απομακρύνθηκαν. 

Στη συνέχεια, οι Λευκορώσοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν την επιχείρηση συγκάλυψης, σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κάζουτσιτς έδωσε εντολή σε υφισταμένους του «να ετοιμάσουν ψευδείς αναφορές περιστατικού», συμπεριλαμβανομένης μίας που έδειχνε ότι η ψευδής απειλή για βόμβα είχε ληφθεί περίπου την ώρα που η πτήση εισερχόταν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία κλονίζει την εμπιστοσύνη – Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Διεθνή / Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία: Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Σκάνδαλο πλαστών τίτλων σπουδών αναστατώνει την Τουρκία: σχεδόν 200 συλλήψεις, αντίδραση της κυβέρνησης, αμφισβήτηση στατιστικών και έντονο πολιτικό κλίμα. Πώς οι τεχνολογίες ευνοούν την παραποίηση και πώς αντιδρούν οι θεσμοί;
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Διεθνή / Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων American Bitcoin, υποστηριζόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τον Έρικ Τραμπ, αναζητά εισηγμένες εταιρείες στην Ασία για στρατηγικές αγορές Bitcoin, στοχεύοντας σε νέα "θησαυροφυλάκια" ψηφιακών νομισμάτων
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση του Kyiv Independent: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα» για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Διεθνή / Σφοδρή επίθεση Kyiv Independent για συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα»

Το Kyiv Independent κατακεραυνώνει τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: ο Πούτιν θριάμβευσε, ενώ ο Τραμπ ταπεινώνει την Ουκρανία - Μια καυστική ανάλυση για την παγκόσμια διπλωματία και την απειλή κατά της ουκρανικής ανεξαρτησίας
LIFO NEWSROOM