Εκτροπή πτήσης Ryanair: 4 Λευκορώσοι αξιωματούχοι κατηγορούνται στις ΗΠΑ για αεροπειρατεία

Εκτροπή πτήσης Ryanair: 4 Λευκορώσοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για αεροπειρατεία, στις ΗΠΑ Facebook Twitter
Πηγή φωτο EPA
0

Η αμερικανική δικαιοσύνη άσκησε δίωξη σε βάρος τεσσάρων Λευκορώσων αξιωματούχων- τους οποίους κατηγορεί για αεροπειρατεία- για την εκτροπή της πτήσης της Ryanair που έγινε τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να συλληφθεί δημοσιογράφος. 

Στις 23 Μαΐου αεροσκάφος της Ryanair- που ταξίδευε από την Αθήνα με προορισμό του Βίλνιους- υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς- σφοδρός επικριτής του Αλεξάντερ Λουκασένκο- και η Ρωσίδα σύντροφός του. 

Το γεγονός είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, ενώ οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για αυτή την υπόθεση. 

Οι τέσσερις Λευκορώσοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για συνωμοσία για διάπραξη αεροπειρατείας σε αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει Αμερικανός πολίτης, κατά παράβαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τέσσερις Αμερικανοί ήταν ανάμεσα στους 132 επιβαίνοντες στην πτήση. Η μέγιστη ποινή για την κατηγορία είναι ισόβια και υποχρεωτικά ελάχιστη φυλάκιση 20 ετών.

Πώς έγινε η εκτροπή της πτήσης 

Το κατηγορητήριο σε βάρος των Λευκορώσων αξιωματούχων παρέχει μία από τις πιο λεπτομερείς αναφορές έως τώρα για το πώς μία ψευδής απειλή για βόμβα φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να αναγκαστεί να προσγειωθεί η πτήση 4978 της Ryanair στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί ο Προτάσεβιτς. 

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς κατηγορούν τον επικεφαλής και τον υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας, Λέονιντ Μικαλάεβιτς Τσούρο και Όλεγκ Κάζουτσιτς αντίστοιχα και δύο κρατικούς αξιωματούχους ασφαλείας, τους FNU LNU και Αντρέι Ανατόλιεβις LNU (για τους δύο τελευταίους οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν αρχικά για ονόματα και επίθετα που είναι άγνωστα). 

Ο Τσούρο και ο FNU LNU έφτασαν στον πύργο ελέγχου του Μινσκ πριν από την απογείωση της πτήσης από την Αθήνα για το Βίλνιους- όπου ζούσε ο Προτάσεβιτς- και μετέφεραν την ψευδή απειλή για βόμβα στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. 

Οι δυο τους διασφάλισαν ότι η πτήση θα εκτραπεί στο Μινσκ, απαγορεύοντας στους ελεγκτές να ειδοποιήσουν τις αρχές στην Ουκρανία για την ψευδή απειλή για βόμβα, την ώρα που το αεροπλάνο περνούσε από τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. 

Μόλις η πτήση μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, οι πιλότοι ενημερώθηκαν για τη φερόμενη βόμβα, τους είπαν ότι θα εκραγεί αν πήγαιναν στο Βίλνιους και τους έδωσαν άλλες πληροφορίες για να κάνουν την απειλή να φανεί αξιόπιστη. 

Ο FNU LNU, που ενημέρωνε τον ανώτερό του Αντρέι Ανατόλιεβις LNU σε πραγματικό χρόνο, έβαλε έναν ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας να κηρύξει «code red», που δείχνει αξιόπιστη απειλή η οποία απαιτεί άμεση προσγείωση, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. 

Μετά την προσγείωση του αεροσκάφους, οι υπόλοιποι επιβάτες μπήκαν σε λεωφορεία του αεροδρομίου και κρατήθηκαν στο terminal, ενώ ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, Σοφία Σαπέγκα, απομακρύνθηκαν. 

Στη συνέχεια, οι Λευκορώσοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν την επιχείρηση συγκάλυψης, σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κάζουτσιτς έδωσε εντολή σε υφισταμένους του «να ετοιμάσουν ψευδείς αναφορές περιστατικού», συμπεριλαμβανομένης μίας που έδειχνε ότι η ψευδής απειλή για βόμβα είχε ληφθεί περίπου την ώρα που η πτήση εισερχόταν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM