Μουσική: Τι θα κυκλοφορήσει τους επόμενους δύο μήνες;

Μουσική: Τι θα κυκλοφορήσει τους επόμενους δύο μήνες; Facebook Twitter
The Weeknd, FKA twigs και Earl Sweatshirt
0

Το 2022 μπαίνει συναρπαστικά με το «Dawn FM», το πέμπτο άλμπουμ του Καναδού Weeknd. Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ της χρονιάς, η μεγάλη έκπληξη που επιφύλαξε ο Abel Tesfaye στους φαν του, με μια εντελώς αναπάντεχη ανακοίνωση μέσα από τα social media του με το που μπήκε ο νέος χρόνος. Ήδη έχει κυκλοφορήσει όταν γράφονται αυτές οι γραμμές.

Άσχετα με το αν είναι καλό ή κακό το άλμπουμ, ο Weeknd είναι ένας μουσικός που δεν άφησε ανεκμετάλευτη την τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία που έκανε το 2020 με το «After Hours». Εδώ ξανασυνεργάζεται με τον Oneohtrix Point Never, ενώ συμμετέχουν ακόμη οι Tyler, the Creator, Quincy Jones, Lil Wayne και ο γείτονάς του και παρέα του στην καραντίνα, ο κωμικός Jim Carrey.

Επιπλέον, θα έχει και ένα συλλεκτικό στοιχείο, μιας και θα κυκλοφορήσει σε τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα που έχει φιλοτεχνήσει ο εικαστικός και πειραματικός μουσικός Robert Beatty, γνωστός επίσης για κάμποσα επιτυχημένα εξώφυλλα ανεξάρτητων μουσικών την τελευταία δεκαετία. Σε ένα από αυτά ο Weeknd φαίνεται αισθητά γερασμένος, πέρα από την πραγματική του ηλικία. Αρκεί όμως το άλμπουμ του Weeknd για να αισιοδοξούμε σχετικά με τη μουσική το 2022;

Κάποια στιγμή τον Ιανουάριο έχει ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσει και το «Unstoppable» της Aaliyah. Είναι το ακυκλοφόρητο υλικό της που επιτέλους θα ακούσουμε 21 χρόνια μετά από τον πρόωρο θάνατό της.

Πέρσι, π.χ., ίδια εποχή και παρά την πανδημία, είδαμε μια σειρά από μεγάλα άλμπουμ να έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές του χρόνου. Υπήρξαν, επίσης, καλλιτέχνες που δεν απογοήτευσαν, όπως η Lana Del Rey που έκανε τη μεγάλη έκπληξη και κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ μέσα στη χρονιά – κάτι που πραγματικά δεν περίμενε κανείς. Επίσης, δεν περίμενε κανείς να βγάλει ο Kanye West το «Donda» μετά από το παρασκήνιο που είχε δημιουργηθεί γύρω από αυτό, ούτε ο Drake το «Certrified Lover Boy» μια εβδομάδα αργότερα.

Από την άλλη, τα νέα άλμπουμ των Rihanna, Cardi Β, Frank Ocean, Kendrick Lamar κ.ά. διαφημίστηκαν κάμποσο αλλά τελικά δεν κυκλοφόρησαν καν. Παντως, παρά τις αισθητές απουσίες, το 2021 ήταν μια ενδιαφέρουσα μουσική χρονιά, με τις απροσδόκητες επιστροφές των Adele και ABBA. Αρκετά, όμως, ασχοληθήκαμε με το 2021!

The Weeknd - Out of Time

Πέρα από το «Dawn FM», πριν ακόμη ξεκινήσει η νέα χρονιά, έχουν ήδη βγει το δεύτερο άλμπουμ του Chief Keef «4 Nem» (που έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές) και του Roddy Ricch, το «Live Life Fast» (με όχι τόσο εξαιρετικές κριτικές). Επίσης έβγαλε ένα τεράστιο EP o Burial, το «Antidawn» (μα τι τους έχει πιάσει όλους με την αυγή στον τίτλο) που διαρκεί περίπου μια ώρα, σαν κανονικός δίσκος και ο ήχος του ακούγεται σαν να έχει ταξιδέψει στον χρόνο και να έχει σταματήσει στο 1989.

Αυτό που ξέρουμε επίσημα ότι θα κυκλοφορήσει (επιβεβαιωμένα, χωρίς ακυρώσεις και «απρόοπτα») είναι το «Caprisongs» της FKA twigs (14 Ιανουαρίου). Στην αρχή η FKA είχε ανακοινώσει ότι η πρώτη της δουλειά μετά το πολυσυζητημένο «Magdalene» θα ήταν ένα mixtape με τίτλο «Capri Sun». Τελικά είναι ένα πρότζεκτ που αποτελείται από 17 κομμάτια που έγραψε στην καραντίνα με συνεργάτες όπως ο El Guincho στην παραγωγή και γκεστ όπως οι Jorja Smith, Unknown T, Shygirl, Rema και Pa Salieu.

Την ίδια ημέρα βγαίνει το «Sick!» του Earl Sweatshirt. Πριν την πανδημία ο Sweatshirt ετοίμαζε πυρετωδώς ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από αφροαμερικάνικα παραμύθια που του διάβαζε η μητέρα του. Δυστυχώς το lockdown τού άλλαξε τα σχέδια και έτσι έχουμε το «Sick!» για το χάος που προκάλεσε ο Covid-19. Εικάζεται ότι θα είναι ακόμη πιο πειραματικό και τζαζ, με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας του ανεξάρτητου χιπ χοπ της Αμερικής, όπως τους Armand Hammer, Zelooperz αλλά και τους Alchemist, Black Noi$e και Navy Blue στην παραγωγή.

Κάποια στιγμή τον Ιανουάριο έχει ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσει και το «Unstoppable» της Aaliyah. Είναι το ακυκλοφόρητο υλικό της που επιτέλους θα ακούσουμε 21 χρόνια μετά από τον πρόωρο θάνατό της. Η Aaliyah σκοτώθηκε το 2001 σε αεροπορικό δυστύχημα.  Πίσω από το πρότζεκτ κρύβεται ο θείος της Barry Hankerson, που έχει πάρει κάποιες αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως την εμφάνιση του Chris Brown σε ένα κομμάτι. Τα άλλα ονόματα που φιγουράρουν είναι οι Drake, Future, Snoop Dogg και ο Weeknd, ενώ την παραγωγή έχει αναλάβει ο Timbaland, στενός συνεργάτης της πριν τον θάνατό της.

Η αγαπημένη indie ποπ καλλιτέχνης της Αμερικής, η Mitski, επιστρέφει 4 χρόνια μετά το «Be the Cowboy» με το «Laurel Hell» (4 Φεβρουαρίου) και συνθέτει μια σειρά από όχι και τόσο συνηθισμένα ερωτικά κομμάτια, με πιο ηλεκτρονική κατεύθυνση, από ό,τι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα, όπως το «The Only Heartbreaker».

Μουσική: Τι θα κυκλοφορήσει τους επόμενους δύο μήνες; Facebook Twitter
Από αριστερά: «Dawn FM» από Weeknd, «Caprisongs» της FKA twigs, «Living With Animal Ghosts» των Μechanimal, «IV» των Νaxatras και «Ψυχαγωγία» του Kristof

Η μπάντα της Andrianne Lenker, οι Big Thief, επιστρέφει κι αυτή με την πιο φιλόδοξη δουλειά της μέχρι στιγμής. Το «Dragon New Warm Mountain I Believe in You» (11 Φεβρουαρίου) θα περιέχει 20 νέα κομμάτια. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα επτά σαν singles και είναι στο γνωστό τους κιθαριστικό στυλ.

Επίσης αναμένονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο νέες δουλειές από τους Cat Power, Animal Collective, Spiritualized, Tears For Fears, ενώ οι φήμες οργιάζουν πάλι για Cardi B (φέτος το έχει υποσχεθεί), Rihanna, Κendrick Lamar, Frank Ocean (πάλι), αλλά και πιο σίγουρα για τους Rosalia, Lizzo, Grimes (χώρισε, άρα έχει υλικό να γράψει), Kid Cudi, Pusha T, Normani (έχουν λυσσάξει οι Αμερικάνοι με δαύτη), Saweetie, SZA, Machine Gun Kelly, Camila Cabello, Kehlani, 100gecs, BTS (δεν κάνουν διάλειμμα μέχρι νεοτέρας;) και Sky Ferreira (η οποία είναι τόσο τελειομανής που έχει να κυκλοφορήσει άλμπουμ από το 2013)!

Στα δικά μας, η Inner Ear έχει προγραμματίσει δύο κυκλοφορίες, το ρεμίξ άλμπουμ των Mechanimal «Living With Animal Ghosts» (14 Ιανουαρίου) και το «Ψυχαγωγία», το δεύτερο άλμπουμ του Kristof (κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο). Oι Naxatras, πιο ψυχεδελικοί από ποτέ, κυκλοφορούν το «IV» στις 25 Φεβρουαρίου και είχαμε την τύχη να ακούσουμε το καινούργιο υλικό τους στο πρόσφατο live τους στο πλαίσιο του Stages/Alive της Στέγης. Τέλος, κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες και χωρίς ημερομηνία ακόμη, αναμένουμε τα νέα άλμπουμ των Amalia and the Architects και Ricta.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό ραπ 2021. Μια επεισοδιακή χρονιά σε 50 στιγμές

Μουσική / Ελληνικό ραπ 2021: Μια επεισοδιακή χρονιά σε 50 στιγμές

Όλα όσα μας άρεσαν πολύ, ξεχωρίσαμε, αλλά και όσα μας ενόχλησαν απ' όλα τα είδη του ελληνικού ραπ, τα καλά και τα άσχημα που το κάνουν συναρπαστικό και να αξίζει να ασχοληθείς μαζί του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: M. HULOT / ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗΡΙΓΜΕΝΗ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΒΙΤΑΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ
Μαρίνα Σάττι

PORTRAITS 2022 / Μαρίνα Σάττι: «Με αυτή την εποχή, που η πληροφορία ταξιδεύει τόσο γρήγορα, δεν πολυταυτίζομαι»

Αντί να κυνηγά τη φρενήρη, εφήμερη καθημερινότητα μιας ποπ σταρ, η μουσικός που έγινε το internet sensation μιας γενιάς προτιμά να δουλεύει σε δικούς της χρόνους και να περνά τα Σαββατοκύριακά της με τις «κόρες» (chóres) της, την πολυμελή γυναικεία χορωδία που δημιούργησε «για να μην είναι μόνη της», αφήνοντας την επιτυχία να της χτυπάει σταδιακά την πόρτα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Adele έβγαλε νέο άλμπουμ και είναι ξανά Νο1 παντού

Μουσική / Adele: Αξίζει όλη αυτή η φασαρία για το νέο άλμπουμ της;

Η Adele έγινε 30 (πριν από τρία χρόνια) και κάνει ετεροχρονισμένα γενέθλια βαφτίζοντας «30» τον τέταρτο δίσκο της. 5 άνθρωποι σχετικοί με τη μουσική σχολιάζουν.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, KAFKA, Μ. ΠΑΠΠΑ, Ε. ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ, M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Μουσική / Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Στα 15 του χρόνια, το Borderline Festival επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας για ακόμη μία χρονιά την Αθήνα σε ένα ζωντανό πεδίο ηχητικών πειραματισμών, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή και οπτικοακουστικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για το φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Αλεξίου

Οι Αθηναίοι / Χάρις Αλεξίου: «Ένα καθαρό σπίτι θέλω να είμαι, γεμάτο ζωή και αίσθημα»

Από το δημοτικό τραγούδι, στο «Δι' ευχών», στην «Οδό Νεφέλης», ως τις μεγάλες περιοδείες στην άκρη του κόσμου, η φωνή της δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Κι αν σήμερα την έχει κερδίσει το θέατρο και η τηλεόραση, αυτό δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την ιστορία που έχει γράψει στο ελληνικό τραγούδι. Η Χάρις Αλεξίου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Argonauts: DJ set σε πρωτότυπα μέρη με ιστορία σε όλη την Ελλάδα

Μουσική / Οι Argonauts κάνουν live sessions στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας

Ο Nicholas Vibes έφτιαξε ένα πρότζεκτ μοναδικό στην Ευρώπη. Στόχος του είναι να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μέσα από την ηλεκτρονική μουσική, και να οργανώσει ένα μεγάλο event στην Ακρόπολη.
M. HULOT
Ντίσκο εκ του ασφαλούς από τον Χάρι Στάιλς

Μουσική / Ο νέος Χάρι Στάιλς δεν είναι κακός, είναι απλώς βαρετός

«Τα περισσότερα tracks στο "Kiss all the time. Disco, occasionally" κυλούν χλιαρά, εγκλωβισμένα σε μια ευγενική, σχεδόν υπνωτιστική μετριοπάθεια. Τίποτα δεν είναι πραγματικά κακό, αλλά τίποτα δεν είναι και αρκετά καλό και αξιομνημόνευτο»
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ