Ινδία: Έρευνα για ιστοσελίδα που πρόσφερε Μουσουλμάνες προς «πώληση»

Ινδία: Έρευνα για ιστοσελίδα που πρόσφερε Μουσουλμάνες προς «πώληση» Facebook Twitter
Unsplash
0

Η ινδική κυβέρνηση κάνει έρευνα για ιστοσελίδα που δήθεν πρόσφερε προς «πώληση» Μουσουλμάνες, λίγους μήνες μετά την ψεύτικη διαδικτυακή δημοπρασία αυτού του είδους που είχε προκαλέσει οργή στη χώρα. 

Η ιστοσελίδα είχε δημιουργηθεί στην αμερικανική πλατφόρμα GitHub και ονομαζόταν «Bulli Bai». Σε αυτή είχαν αναρτηθεί οι φωτογραφίες 100 Μουσουλμάνων γυναικών, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ζουμπάιρ, συνιδρυτή της ινδικής ιστοσελίδας fact-checking Alt News. Ο ίδιος δήλωσε στο CNN ότι έβγαλε screenshot όλων των φωτογραφιών, προτού αυτές διαγραφούν. 

Πλέον, η σελίδα έχει αφαιρεθεί και δεν υπάρχει ένδειξη ότι είχε χρησιμοποιηθεί για κάποιο άλλο λόγο πέρα από το να παρενοχλήσει Μουσουλμάνες με μία ψεύτικη δημοπρασία. Η GitHub, που ανήκει στη Microsoft, ανακοίνωσε ότι διέγραψε έναν λογαριασμό. 

Σύμφωνα με τον Ζουμπαΐρ, που βοηθά την αστυνομία με την έρευνα, η ιστοσελίδα περιελάμβανε φωτογραφίες της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Πακιστανής Μαλάλα Γιουσαφζάι, όπως και της γνωστής Ινδής ηθοποιού Σαμπάνα Αζμί. Αρκετές δημοσιογράφοι και ακτιβίστριες στην Ινδία επίσης δημοσίευσαν screenshot της ιστοσελίδας, αφού βρήκαν φωτογραφίες τους εκεί. 

«Όλη η ιστοσελίδα φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εξευτελίσει και να προσβάλει τις Μουσουλμάνες», έγραψε η δημοσιογράφος Ισμάτ Άρα σε καταγγελία που έκανε στην αστυνομία. Η ίδια βρήκε φωτογραφία της στην ιστοσελίδα. 

Η αποκάλυψη της ιστοσελίδας προκάλεσε οργή στο Twitter και πολιτικοί της αντιπολίτευσης κάλεσαν το κυβερνών κόμμα BJP να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παρενόχλησης και της στόχευσης των Μουσουλμάνων γυναικών. Η κυβέρνηση «συνεργάζεται με την αστυνομία στο Δελχί και το Μουμπάι για αυτό το ζήτημα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Τεχνολογίας της Ινδίας, Άσβινι Βάισναου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ινδία. Τον περασμένο Ιούλιο οι φωτογραφίες πάνω από 80 Μουσουλμάνων γυναικών- ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, συγγραφείς και influencer- δημοσιεύθηκαν σε εφαρμογή με το όνομα Sulli Deals. Οι χρήστες μπορούσαν να «αγοράσουν» τις γυναίκες, σαν προϊόντα, σε δημοπρασία στην ιστοσελίδα, που επίσης φιλοξενούνταν στο GitHub. 

Τότε, γυναίκες είχαν δηλώσει στο CNN ότι η διαδικτυακή κακοποίηση που αντιμετωπίζουν είναι ενδεικτική της στάσης απέναντι στους Μουσουλμάνους στην Ινδία, από τότε που το εθνικιστικό BJP του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι πήρε την εξουσία, το 2014. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι αναφορές για εγκλήματα μίσους εναντίον Μουσουλμάνων. 

Μία χρήστης του Twitter, η Χίμπα Μπεγκ ανέφερε ότι φωτογραφίες της χρησιμοποιήθηκαν και στις δύο περιπτώσεις. «Λογόκρινα τον εαυτό μου, μετά βίας μιλάω πλέον εδώ, παρόλα αυτά με “πουλάνε” στο διαδίκτυο. Πόσα deal θα χρειαστούν για να δούμε δράση;», έγραψε. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαδρίτη: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε ύποπτο και τον στραγγάλισε μέχρι θανάτου

Διεθνή / Μαδρίτη: «Θα τον πνίξεις, φίλε, άσε τον λαιμό του», φώναζαν πολίτες στον αστυνομικό που στραγγάλισε ύποπτο

Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ - Ο αστυνομικός συνελήφθη για τον θάνατο του 36χρονου Βορειοαφρικανού - Κύμα διαδηλώσεων και καταγγελιών 
LIFO NEWSROOM
Βρετανία και ΕΕ θα συνομιλήσοιν με Ιράν καθώς η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ είναι σε ισχύ

Διεθνή / Βρετανία και ΕΕ «θα συνομιλήσουν» με το Ιράν - Σε ισχύ η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ

Εάν πραγματοποιηθούν, οι συνομιλίες θα είναι οι πρώτες μεταξύ Ιρανών και δυτικών ηγετών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του - Εκκενώσεις από το Ιράν και το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM