ΠΟΥ: Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό

ΠΟΥ: Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό Facebook Twitter
Associated Press
0

Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερα κρούσματα, υπερπλήρη εθνικά συστήματα υγείας και περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους. 

«Μια ακυρωμένη εκδήλωση, είναι προτιμότερη από μία ακυρωμένη ζωή», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από το στέλεχος Δέλτα, μολύνοντας και ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Soumya Swaminathan σχολίασε πως δεν θα ήταν «σοφό» να συμπεράνουμε ότι η Όμικρον είναι πιο ήπιο στέλεχος από τα προηγούμενα, από τα πρώτα στοιχεία, καθώς οι αριθμοί αυξάνονται και τα συστήματα υγείας θα πιεστούν. «Η παραλλαγή παρακάμπτει επιτυχώς ορισμένες ανοσιακές αποκρίσεις», εξήγησε, τονίζοντας πως τα προγράμματα ενισχυτικών δόσεων θα πρέπει να εστιάσουν στους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

«Υπάρχουν πλέον σταθερά δεδομένα πως η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά ταχύτερα από την Δέλτα», σημείωσε ο Τέντρος στην ενημέρωση. «Και είναι πιο πιθανό εμβολιασμένοι και άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν». 

Μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα πως το ρίσκο επαναμόλυνσης είναι πενταπλάσιο, χωρίς κανένα σημάδι πως είναι ηπιότερη από την Δέλτα.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ πάντως λένε ότι άλλες μορφές ανοσίας από τους εμβολιασμούς, ίσως αποτρέψουν την μόλυνση και την νόσο. Παρότι η άμυνα των αντισωμάτων έχει υπονομευτεί, υπάρχει η ελπίδα ότι η δεύτερη γραμμή άμυνας, τα Τ-κύτταρα, θα αποτρέψουν την βαριά νόσο από την επίθεση του ιού στα κύτταρα. Της ίδια άποψης για τα Τ-κύτταρα ήταν και ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν. 

«Παρότι βλέπουμε μία μείωση στη ουδετεροποίηση από αντισώματα, σχεδόν όλες οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η ανοσία χάρη στα Τ-κύτταρα παραμένει ακλόνητη», εξηγεί ο ειδικός του ΠΟΥ, Abdi Mahamud.

Ωστόσο, πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα για την παραλλαγή Όμικρον που ανιχνεύθηκε μόλις τον περασμένο μήνα. «Φυσικά υπάρχει μία πρόκληση, και πολλά από τα μονοκλωνικά δεν θα δουλεύουν με την Όμικρον», λέει η Swaminathan.

Παρά την «σκιά» ενός προαναγγελθέντος κύματος Όμικρον που απειλεί τον πλανήτη, ο ΠΟΥ αισιοδοξεί πως το 2022 θα είναι χρονιά που η πανδημία, η οποία έχει ήδη σκοτώσει πάνω από 5,36 εκατομμύρια ανθρώπους, θα τελειώσει - με την βοήθεια εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς και την ανάπτυξη παράλληλων θεραπειών για όσους νοσούν. 

«Ελπίζουμε ότι θα καταλήξει μία σχετικά ήπια ασθένεια που αποτρέπεται εύκολα και θεραπεύεται εύκολα», κατέληξε ο ο κορυφαίος ειδικός έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. 

Ο Τέντρος επέμεινε πάντως πως η Κίνα, όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός Sars Cov 2 στα τέλη του 2019, θα πρέπει να μοιραστεί δεδομένα και πληροφορίες για την προέλευση του ιού, που θα βοηθήσουν στην μελλοντική ανταπόκριση. 

«Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να μάθουμε την προέλευση, πρέπει να πιέσουμε περισσότερο γιατί πρέπει να μάθουμε από ό,τι συνέβη αυτή τη φορά για να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον. Το 2022, πρέπει να είναι η χρονιά που θα τελειώσουμε με την πανδημία». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM