ΠΟΥ: Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό

ΠΟΥ: Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό Facebook Twitter
Associated Press
0

Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερα κρούσματα, υπερπλήρη εθνικά συστήματα υγείας και περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους. 

«Μια ακυρωμένη εκδήλωση, είναι προτιμότερη από μία ακυρωμένη ζωή», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από το στέλεχος Δέλτα, μολύνοντας και ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Soumya Swaminathan σχολίασε πως δεν θα ήταν «σοφό» να συμπεράνουμε ότι η Όμικρον είναι πιο ήπιο στέλεχος από τα προηγούμενα, από τα πρώτα στοιχεία, καθώς οι αριθμοί αυξάνονται και τα συστήματα υγείας θα πιεστούν. «Η παραλλαγή παρακάμπτει επιτυχώς ορισμένες ανοσιακές αποκρίσεις», εξήγησε, τονίζοντας πως τα προγράμματα ενισχυτικών δόσεων θα πρέπει να εστιάσουν στους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

«Υπάρχουν πλέον σταθερά δεδομένα πως η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά ταχύτερα από την Δέλτα», σημείωσε ο Τέντρος στην ενημέρωση. «Και είναι πιο πιθανό εμβολιασμένοι και άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν». 

Μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα πως το ρίσκο επαναμόλυνσης είναι πενταπλάσιο, χωρίς κανένα σημάδι πως είναι ηπιότερη από την Δέλτα.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ πάντως λένε ότι άλλες μορφές ανοσίας από τους εμβολιασμούς, ίσως αποτρέψουν την μόλυνση και την νόσο. Παρότι η άμυνα των αντισωμάτων έχει υπονομευτεί, υπάρχει η ελπίδα ότι η δεύτερη γραμμή άμυνας, τα Τ-κύτταρα, θα αποτρέψουν την βαριά νόσο από την επίθεση του ιού στα κύτταρα. Της ίδια άποψης για τα Τ-κύτταρα ήταν και ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν. 

«Παρότι βλέπουμε μία μείωση στη ουδετεροποίηση από αντισώματα, σχεδόν όλες οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η ανοσία χάρη στα Τ-κύτταρα παραμένει ακλόνητη», εξηγεί ο ειδικός του ΠΟΥ, Abdi Mahamud.

Ωστόσο, πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα για την παραλλαγή Όμικρον που ανιχνεύθηκε μόλις τον περασμένο μήνα. «Φυσικά υπάρχει μία πρόκληση, και πολλά από τα μονοκλωνικά δεν θα δουλεύουν με την Όμικρον», λέει η Swaminathan.

Παρά την «σκιά» ενός προαναγγελθέντος κύματος Όμικρον που απειλεί τον πλανήτη, ο ΠΟΥ αισιοδοξεί πως το 2022 θα είναι χρονιά που η πανδημία, η οποία έχει ήδη σκοτώσει πάνω από 5,36 εκατομμύρια ανθρώπους, θα τελειώσει - με την βοήθεια εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς και την ανάπτυξη παράλληλων θεραπειών για όσους νοσούν. 

«Ελπίζουμε ότι θα καταλήξει μία σχετικά ήπια ασθένεια που αποτρέπεται εύκολα και θεραπεύεται εύκολα», κατέληξε ο ο κορυφαίος ειδικός έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. 

Ο Τέντρος επέμεινε πάντως πως η Κίνα, όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός Sars Cov 2 στα τέλη του 2019, θα πρέπει να μοιραστεί δεδομένα και πληροφορίες για την προέλευση του ιού, που θα βοηθήσουν στην μελλοντική ανταπόκριση. 

«Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να μάθουμε την προέλευση, πρέπει να πιέσουμε περισσότερο γιατί πρέπει να μάθουμε από ό,τι συνέβη αυτή τη φορά για να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον. Το 2022, πρέπει να είναι η χρονιά που θα τελειώσουμε με την πανδημία». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Διεθνή / «Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον με όπλα, προκαλώντας φόβους για «στρατιωτική κατοχή». Σχέδια για αποστολή δυνάμεων και σε Σικάγο – Νέα Υόρκη.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν

Το Ισραήλ στόχευσε και χτύπησε το νοσοκομείο Νάσερ - Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το δεύτερο πλήγμα εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος της νεότερης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Διεθνή / Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος μιας 21χρονης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Η Σάρλοτ Γουόκερ δεν δίστασε να μιλήσει και για τη διαμάχη της με την πρόεδρο του κόμματος One Nation, Πολίν Χάνσον, η οποία την είχε αποκαλέσει «βρέφος στην πάνα»
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Διεθνή / Τουρκία: Πρόστιμο στον υπουργό Μεταφορών που έτρεχε με 225 χιλιόμετρα την ώρα - Ανέβασε και βίντεο στα social

Το βίντεο, με λαϊκή μουσική υπόκρουση και αποσπάσματα από ομιλία του Τούρκου προέδρου να εξαίρει τις κυβερνητικές υποδομές, δείχνει το κοντέρ του αυτοκινήτου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν το δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Διεθνή / Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Ο Κατζίκι, ο πέμπτος τυφώνας που πλήττει το Βιετνάμ φέτος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα, στον Κόλπο του Τονκίν, όπου προκαλεί κύματα ύψους ως και 9,5 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Διεθνή / Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι «το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούτι θα πληρώσει πολύ ακριβά για τις επιθέσεις του εναντίον του κράτους του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM