Women Beyond Wall: Οι φυλακισμένες γυναίκες δεν υποστηρίζονται από φεμινιστικά ιδρύματα επειδή είναι «λιγότερο εμπορεύσιμες»

Women Beyond Wall: Οι φυλακισμένες γυναίκες δεν υποστηρίζονται από φεμινιστικά ιδρύματα επειδή είναι «λιγότερο εμπορεύσιμες» Facebook Twitter
Unsplash
0

Φεμινιστικά ιδρύματα δεν υποστηρίζουν οργανώσεις που ασχολούνται με φυλακισμένες γυναίκες, καθώς οι δωρητές αποφεύγουν να χρηματοδοτήσουν πρότζεκτς που απευθύνονται σε άτομα με «σύνθετες» αφηγήσεις, καταγγέλλει η δικηγόρος και ακτιβίστρια, Σαμπρίνα Μαχτάνι. 

Η Μαχτάνι, ιδρύτρια της MKO «Women Beyond Wall» (WBW), είπε ότι πολλές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν ζωτικής σημασίας έργο «υποστήριξης ορισμένων από τις πιο περιθωριοποιημένες και παραμελημένες γυναίκες» στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βασικών νομικών υπηρεσιών και της μείωσης του χρόνου προφυλάκισης.

Ωστόσο, το μέλλον τους είναι ασαφές, εν μέρει λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης από κύρια φεμινιστικά ιδρύματα καθώς και από άλλους χορηγούς, πρόσθεσε. 

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από την WBW, πάνω από το 60% των οργανώσεων που εργάζονται με φυλακισμένες γυναίκες δήλωσαν ότι βρίσκονται σε επισφαλή οικονομική κατάσταση και πάνω από το ένα τέταρτο δήλωσε ότι μπορεί να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν το επόμενο έτος λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Ίσως, το πιο εντυπωσιακό, είναι ότι περισσότερο από το 70% δήλωσε ότι δεν έλαβε χρηματοδότηση από φεμινιστικά ιδρύματα. «Τα ιδρύματα που χρηματοδοτούν φεμινιστικές οργανώσεις δεν ενδιαφέρονται για θέματα φυλακισμένων», αναφέρει ένας οργανισμός.

«Υπάρχει γενικά μια αρνητική αντίληψη για τις γυναίκες στη φυλακή και αυτό δυσκολεύει την κοινωνία να τις υποστηρίξει. Το ζήτημα του εγκλήματος δεν ενδιαφέρει ποτέ τους περισσότερους δωρητές ή εταιρικούς [χρηματοδότες] και πολλοί θα επέλεγαν να μην συνδεθούν με τις φυλακές» σημειώνεται. 

Αν και υπάρχει έλλειψη ακριβών δεδομένων, η Penal Reform International υπολογίζει τον παγκόσμιο πληθυσμό των γυναικών στις φυλακές σε περίπου 740.000.

Η Μαχτάνι τονίζει ότι «αυτές είναι μερικές από τις πιο περιθωριοποιημένες γυναίκες και, πραγματικά, δεν πρέπει να κοιτάμε αριθμούς. Θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες είναι οι γυναίκες που χρειάζονται περισσότερο υποστήριξη και βοήθεια. Στην πραγματικότητα το βασικό δόγμα των φεμινιστικών αρχών χρηματοδότησης είναι: […] χρηματοδοτήστε αυτές που [υπόκεινται] περισσότερο στην έμφυλη καταπίεση».

«Ίσως υπάρχει μια γυναίκα που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία και κατέληξε να σκοτώσει τον άντρα της σε αυτοάμυνα ή ως αντίδραση. Αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο, σωστά; Είναι πιο περίπλοκο να το πουλάς στους δωρητές σου, στο διοικητικό συμβούλιο σου» προσθέτει και σημειώνει πως «έχουμε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια που επικεντρώνονται στα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, για παράδειγμα, ή στα δικαιώματα αναπαραγωγικής υγείας. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια που να επικεντρώνονται στον γυναικείο εγκλεισμό;» συνεχίζει. 

Η έρευνα που φέρει τον τίτλο «Forgotten By Funders», περιλαμβάνει απαντήσεις από 34 οργανισμούς σε 24 χώρες, όπως η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Ινδία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM