Η Ρωσία ενισχύει τον έλεγχο του Διαδικτύου μπλοκάροντας την υπηρεσία απορρήτου Tor

Η Ρωσία ενισχύει τον έλεγχο του διαδικτύου μπλοκάροντας την υπηρεσία απορρήτου Tor Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / PIXABAY
0

Την κρατική εποπτεία της διαδικτυακής δραστηριότητας ενίσχυσε σήμερα η Ρωσία, μπλοκάροντας τον ιστότοπο της παγκόσμιας υπηρεσίας προστασίας της ιδιωτικής ζωής Tor και μέρος του ευρύτερου δικτύου της, με τη ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών να την κατηγορεί ότι επιτρέπει την πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο.

Η Ρωσία φέτος έχει αυξήσει τις πιέσεις προς τις ξένες εταιρείες τεχνολογίας σε σχέση με το περιεχόμενο που μοιράζονται στις πλατφόρμες τους και έχει επίσης στοχοποιήσει τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) και άλλα διαδικτυακά εργαλεία σε μια εκστρατεία που οι επικριτές λένε ότι καταπνίγει την ελευθερία του διαδικτύου.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών, Roskomnadzor, δήλωσε ότι ο ιστότοπος www.torproject.org είχε απαγορευτεί βάσει δικαστικής απόφασης.

«Οι λόγοι γι' αυτό ήταν η τοποθέτηση πληροφοριών σε αυτόν τον ιστότοπο που επιτρέπουν τη λειτουργία εργαλείων που παρέχουν πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο» ανέφερε η Roskomnadzor σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «σήμερα, η πρόσβαση στην πηγή αυτή έχει περιοριστεί».

Η Tor, η οποία ιδρύθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες πληροφορικής, δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.

Το Reuters επαλήθευσε ότι ο ιστότοπος Tor δεν ήταν προσβάσιμος. Υπήρχε περιορισμένη πρόσβαση στο πρόγραμμα περιήγησης Tor και σε άλλα στοιχεία της υποδομής Tor.

Η GlobalCheck, μία ομάδα που παρακολουθεί την προσβασιμότητα των ιστότοπων στη Ρωσία, επιβεβαίωσε ότι ο αποκλεισμός είχε αρχίσει.

Σε μία ανάρτηση της στο ιστολόγιο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Tor δήλωσε ότι ορισμένοι πάροχοι διαδικτύου είχαν αρχίσει να μπλοκάρουν την πρόσβαση από την 1η Δεκεμβρίου και προέτρεψε τους χρήστες της να παρακάμψουν τον αποκλεισμό επισκεπτόμενοι τον ιστότοπό της, ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί.

«Ο αποκλεισμός του Tor θα ήταν πρακτικά αδύνατος - πρόκειται για μια μεγάλη κοινότητα που θα βρει τα μέσα για να χρηματοδοτήσει τους τρόπους οργάνωσης της παράκαμψης του αποκλεισμού στη Ρωσία», δήλωσε ο Μιχαήλ Κλίμαρεφ, επικεφαλής της Internet Defence Society, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας που προσπαθεί να καταπολεμήσει τη λογοκρισία στο διαδίκτυο στη Ρωσία.

Το δίκτυο ανωνυμίας Tor χρησιμοποιείται για την απόκρυψη των διευθύνσεων IP των υπολογιστών προκειμένου να αποκρύπτεται η ταυτότητα ενός χρήστη του διαδικτύου. Το Tor λέει ότι έχει περισσότερους από 300.000 χρήστες στη Ρωσία, ή το 14% όλων των καθημερινών χρηστών, το δεύτερο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αντόν Γκορέλκιν, μέλος της επιτροπής πληροφοριών και επικοινωνιών της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) της Ρωσίας, περιέγραψε αυτή την εβδομάδα το Tor ως κάλυψη για παράνομες δραστηριότητες και ως το «απόλυτο κακό».

Το Tor λέει ότι η αποστολή του είναι να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες δημιουργώντας και αναπτύσσοντας ελεύθερες και ανοικτού κώδικα τεχνολογίες ανωνυμίας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Ξεκίνησε η επιστροφή των Παλαιστινίων στον βορρά - «Δεν έχει μείνει τίποτα»

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Ξεκίνησε η επιστροφή των Παλαιστινίων στον βορρά - «Δεν έχει μείνει τίποτα»

Ένα συνεχές ρεύμα ανθρώπων, στην πλειονότητά τους πεζοί, πλημμύρισε σήμερα τον παραλιακό δρόμο στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, κατευθυνόμενο προς τον βορρά για να δει τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM