ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κύπρος: Στην κοινοπραξία ExxonMobil- Qatar Petroleum η άδεια για το Τεμάχιο 5 της ΑΟΖ

Κύπρος: Στην κοινοπραξία ExxonMobil- Qatar Petroleum η άδεια για το Τεμάχιο 5 της ΑΟΖ Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε την αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 της ΑΟΖ στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (διαχειρίστρια, ποσοστό 60%) και Qatar Petroleum International Upstream LLC (ποσοστό 40%). 

Με την απόφαση εγκρίθηκε η πρόταση της υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδου, η οποία εξουσιοδοτήθηκε να υπογράψει το συμβόλαιο έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής που συμφωνήθηκε κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία. 

Η αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 πραγματοποιείται δυνάμει του νόμου περί υδρογονανθράκων (αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση), σύμφωνα με τον οποίο το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να χορηγήσει άδεια για μια περιοχή σε φορέα κάτοχο άδειας συνορεύουσας περιοχής, βάσει κριτηρίων γεωλογικού ή παραγωγικού χαρακτήρα. 

Έτσι, τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κάλεσε τις κοινοπραξίες των Eni/TotalEnergies (αδειούχοι Τεμαχίου 6) και ExxonMobil/Qatar Petroleum (αδειούχοι Τεμαχίου 10) να υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση άδειας έρευνας υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 5.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας υποβλήθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum, η οποία, αφού αξιολογήθηκε από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, οδήγησε σε εντατικές διαπραγματεύσεις, που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στα μέσα Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Χάρι: «Βασιλική περιοδεία» με τη Μέγκαν Μαρκλ στη Νιγηρία - Πρόσκληση από το υπουργείο Άμυνας

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Βασιλική περιοδεία» με τη Μέγκαν Μαρκλ στη Νιγηρία - Πρόσκληση από το υπουργείο Άμυνας

Στις 8 Μαΐου ο πρίγκιπας Χάρι θα βρεθεί στο Λονδίνο για την 10η επέτειο των Invictus Games, χωρίς τη Μέγκαν Μαρκλ - Αμέσως μετά ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ θα ταξιδέψουν στη Νιγηρία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τραμπ: «Οι αριστεροί παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια για να αποσπάσουν την προσοχή από τα σύνορα»

Διεθνή / Τραμπ: «Οι αριστεροί παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια για να αποσπάσουν την προσοχή από τα σύνορα»

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ διακινεί τη θεωρία ότι οι διαδηλώσεις υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έγιναν για να «απομακρύνουν την προσοχή από τα νότια σύνορά μας
NEWSROOM
ΗΠΑ: Αστυνομικές επεμβάσεις κατά των φοιτητών - 300 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη

Διεθνή / ΗΠΑ: Αστυνομικές επεμβάσεις κατά των φοιτητών - 300 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς δήλωσε ότι η «μαζική επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Κολούμπια για την απομάκρυνση όσων διέκοπταν μια ειρηνική διαμαρτυρία
NEWSROOM