Η Τανζανία θα άρει την απαγόρευση επιστροφής των έφηβων μητέρων στο σχολείο

Η Τανζανία θα άρει την απαγόρευση επιστροφής των έφηβων μητέρων στο σχολείο Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση της Τανζανίας ανακοίνωσε ότι θα άρει την αμφιλεγόμενη απαγόρευση στις έφηβες μητέρες να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους.

Τα κορίτσια θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να επιστρέψουν στο σχολείο μετά τη γέννα, δήλωσε το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, η κίνηση δεν είναι νομικά δεσμευτική και στα κορίτσια θα συνεχίσει να απαγορεύεται η είσοδος στα μαθήματα ενώ είναι έγκυες.

Η απαγόρευση, που έχει τις ρίζες της στην πολιτική της δεκαετίας του 1960, επιβεβαιώθηκε το 2017 από τον αείμνηστο πρόεδρο John Magufuli, ο οποίος δήλωσε ότι οι έγκυες μαθητές δεν θα επιτρέπεται να συνεχίσουν την εκπαίδευση επειδή «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την ανήθικη συμπεριφορά να διαπεράσει τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ο Εκπαιδευτικός Νόμος της Τανζανίας επιτρέπει την αποβολή όταν μία μαθήτρια έχει «διαπράξει αδίκημα κατά της ηθικής».

Η αλλαγή πολιτικής έχει θεωρηθεί ως μια προσπάθεια της διοίκησης της νέας προέδρου της χώρας, Samia Suluhu Hassan να αποστασιοποιηθεί από τον Magufuli.

Η Hassan ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάρτιο μετά το θάνατο του προκατόχου της. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

«Οι έγκυες μαθήτριες θα μπορούν να συνεχίσουν την επίσημη εκπαίδευση μετά τον τοκετό», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Joyce Ndalichako σε ομιλία της την Τετάρτη.

Ο Leonard Akwilapo του υπουργείου Παιδείας, δήλωσε ότι η αλλαγή πολιτικής θα εφαρμοστεί με άμεση ισχύ. Είπε ότι η διετής προθεσμία για να επιστρέψουν στην τάξη οι μαθήτριες είναι απαραίτητη «για να βοηθηθούν τα κορίτσια ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν τηn τάξη, γιατί αν έρθουν μετά από πέντε χρόνια, τότε ίσως θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή».

Ωστόσο, στα κορίτσια δεν θα επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο όσο είναι έγκυες επειδή «υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορεί να είναι ευνοϊκές ή όχι για τις έγκυες», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει επίσης ότι «η κατάσταση δεν θα είναι ευνοϊκή για τις άλλες μαθήτριες».

Εάν μια έφηβη μητέρα δεν εγγραφεί ξανά στο σχολείο εντός δύο ετών, μπορεί να εγγραφεί σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο επί πληρωμή, το οποίο προσφέρει μια συμπτυγμένη έκδοση του προγράμματος σπουδών.

Πέρυσι, η Παγκόσμια Τράπεζα δέχθηκε πυρά επειδή ενέκρινε δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των κέντρων, παρά τις μεροληπτικές εκπαιδευτικές πολιτικές της χώρας.

Η Judy Gitau, περιφερειακή συντονίστρια για την Αφρική στο Equality Now, η οποία κατέθεσε κοινή αναφορά στο Αφρικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων και Λαϊκών Δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης για να ανατρέψει την πολιτική, είπε πως «Η δήλωση δείχνει καλή θέληση και είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

»Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, ούτε προστατεύει τα κορίτσια από νόμους που εισάγουν διακρίσεις ή τις ιδιοτροπίες των πολιτικών παραγόντων».

Η Tike Mwambipile, εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων της Τανζανίας, υποστήριξε πως «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτήν την ανακοίνωση προς το παρόν, οπότε ας το γιορτάσουμε. Στη συνέχεια, αφού συνέλθουμε από τον ενθουσιασμό, πρέπει να δούμε πώς να δράσουμε καλύτερα.

»Αυτό είναι ένα βήμα προς μια ουσιαστική αλλαγή. Θα έχει νόημα όμως όταν οι νόμοι αντικατοπτρίσουν το ίδιο. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό είναι μία διορθωτική κίνηση ή όχι.».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την πλευρά του, κάλεσε την πρόεδρο να δώσει αμέσως εντολή σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές να δέχονται κορίτσια που είναι έγκυες, μητέρες ή παντρεμένα, να επιστρέψουν στο σχολείο.

«Το να ζητάμε από τα κορίτσια να περιμένουν μέχρι να γεννήσουν, απλώς τα απωθούμε περισσότερο από το να λάβουν εκπαίδευση», ανέφερε.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χασάν Πικέρ: Ο YouTuber και επικριτής του Τραμπ λέει ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς πράκτορες στις ΗΠΑ

Διεθνή / Χασάν Πικέρ: Ο YouTuber και επικριτής του Τραμπ λέει ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς πράκτορες στις ΗΠΑ

Ο Hasan Piker, αριστερός πολιτικός σχολιαστής που έχει 2,8 εκατομμύρια οπαδούς στο Twitch, υποστηρίζει ότι ρωτήθηκε για την πολιτική του τοποθέτηση, τη γνώμη του για τον Τραμπ και αν έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πέντε γυναίκες που τραυματίστηκαν στον πόλεμο ποζάρουν για το Playboy

Διεθνή / Ουκρανία: Οι γυναίκες που τραυματίστηκαν στον πόλεμο ποζάρουν για το Playboy

Στο νέο τεύχος του Playboy Ουκρανίας, πέντε γυναίκες που τραυματίστηκαν στον πόλεμο με τη Ρωσία, ανάμεσά τους και δύο που έχασαν τα άκρα τους, ποζάρουν αποκαλύπτοντας τα σημάδια στο σώμα τους και την ιστορία τους
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε νοσοκομείο - Ενας δημοσιογράφος νεκρός σύμφωνα με τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε νοσοκομείο - Ενας δημοσιογράφος νεκρός σύμφωνα με τη Χαμάς

Η κυβέρνηση της Χαμάς κατήγγειλε σε δική της ανακοίνωση ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου «προκάλεσε τον θάνατο ασθενών», χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ–Κίνα: Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ και το τέλος της εποχής του ελεύθερου εμπορίου

Διεθνή / ΗΠΑ–Κίνα: Ο «πόλεμος» του Τραμπ και το τέλος της εποχής του ελεύθερου εμπορίου

Πώς η στρατηγική των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ από το 2017 έως το 2025 αναδιαμόρφωσε το παγκόσμιο εμπορικό τοπίο, κλυδώνισε τις αγορές και επανακαθόρισε τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Πεκίνου
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
ΗΠΑ: Τέλος στο Προστατευτικό Καθεστώς για Αφγανούς – Κίνδυνος Απέλασης για 9.000 Πρόσφυγες

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στο καθεστώς προστασίας για Αφγανούς πολίτες – Κίνδυνος απέλασης για 9.000 πρόσφυγες

Η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Kristi Noem, τερματίζει το Προστατευτικό Καθεστώς για χιλιάδες Αφγανούς - Οργή από ανθρωπιστικές οργανώσεις και προειδοποιήσεις για μαζικές απελάσεις
LIFO NEWSROOM
Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Διεθνή / Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συχνά υποδείξει το 2030 ως τον στόχο για τις πρώτες εντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο
LIFO NEWSROOM