Τουρκία: Πρώτη ακρόαση για την υπόθεση Καβαλά μετά τη διαμάχη με τους δυτικούς συμμάχους

Η Τουρκία πραγματοποιεί την πρώτη ακρόαση για την υπόθεση Καβαλά μετά τη διαμάχη με τους δυτικούς συμμάχους Facebook Twitter
AP
0

Τουρκικό δικαστήριο θα πραγματοποιήσει σήμερα ακρόαση για τη δίκη του φιλάνθρωπου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά.

Η υπόθεσή του προκάλεσε διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και των δυτικών συμμάχων της, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του.

Η δίκη του Καβαλά, ο οποίος παραμένει στη φυλακή χωρίς καταδικαστική απόφαση για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, έχει επικριθεί ως πολιτικά υποκινούμενη και μία κίνηση συμβολικής καταστολής της διαφωνίας υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και επιμένει ότι τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα. 

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές 10 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, όταν επανέλαβαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) ότι ο Καβαλά έπρεπε να απελευθερωθεί.

Η προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση ενίσχυσε εκείνη την εποχή την πίεση στο νόμισμα της τουρκικής λίρας, η οποίο σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά από τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων. 

Ο Καβαλά αθωώθηκε πέρυσι από κατηγορίες που αφορούσαν σε διαδηλώσεις το 2013, αλλά η απόφαση ανατράπηκε φέτος και συνδυάστηκε με κατηγορίες σε άλλη υπόθεση, που αφορούσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο 64χρονος Καβαλά, είπε ότι «δεν έχει νόημα» για αυτόν να παραστεί στις ακροάσεις του δικαστηρίου, καθώς είναι αδύνατη η διεξαγωγή μίας δίκαιης δίκης, δεδομένων των σχολίων του Ερντογάν για εκείνον.

«Ως πολίτης που υπερασπίζεται το κράτος δικαίου, νομίζω ότι δεν είναι σωστό να ενεργούμε με τρόπο που να νομιμοποιεί την τρέχουσα κατάσταση στην οποία είναι εκτεθειμένη η δικαιοσύνη», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο Καβαλά δικάζεται με άλλα 51 άτομα σε έναν συνδυασμό τριών ξεχωριστών υποθέσεων για τις διαδηλώσεις του 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησής του. 

Το ΕΔΔΑ ζήτησε την απελευθέρωση του Καβαλά στα τέλη του 2019 λόγω έλλειψης εύλογης υποψίας ότι διέπραξε αδίκημα, κρίνοντας ότι η κράτησή του χρησίμευσε για την φίμωσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Τουρκίας εάν ο Καβαλά δεν απελευθερωθεί, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην αποβολή της Τουρκίας από το σώμα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από 600 χρόνια - Σεισμός και συναγερμός για τσουνάμι

Διεθνή / To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από σχεδόν 600 χρόνια - Συναγερμός για τσουνάμι

Το ηφαίστειο Krasheninnikov στην Καμτσάτκα εξερράγη για πρώτη φορά από το 1463, πιθανώς λόγω του ισχυρού σεισμού 8,8R πριν λίγες ημέρες, με σύννεφα στάχτης έως 6 χλμ. και παγκόσμιο συναγερμό για τσουνάμι και αεροπορικά θέματα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Διεθνή / Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από δεκάδες χώρες, πάνω από το ένα τρίτο των εισαγωγών (περίπου 1 τρισ. δολάρια) έχει εξαιρεθεί
LIFO NEWSROOM
Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

Διεθνή / Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

«Το να υποβάλλεται σκοπίμως σε λιμό ο γιος μας στο πλαίσιο μίας εκστρατείας προπαγάνδας είναι μία από τις φρικτότερες πράξεις που έχει ποτέ δει ο κόσμος. Λιμοκτονεί μόνο και μόνο για να υπηρετήσει την προπαγάνδα της Χαμάς» λέει η οικογένεια του ομήρου
LIFO NEWSROOM
Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Η παγκόσμια απήχηση της νοτιοκορεατικής κουλτούρας έχει συμβάλει στην εκτίναξη της δημοτικότητας των καλλυντικών της - Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε προϊόντα K-beauty το 2024
LIFO NEWSROOM
Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Διεθνή / Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Το 88% των στρατιωτικών ερευνών του Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν κατέληξαν σε ευθύνες ή παραμένουν ανεπίλυτες - Ανάμεσά τους, επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς άμαχους
LIFO NEWSROOM
Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM