ΗΠΑ: Ένοχοι τρεις λευκοί Αμερικανοί που σκότωσαν τον Αφροαμερικανό Αμάντ Αρμπερί, ενώ έκανε τζόκινγκ

ΗΠΑ: Ένοχοι κρίθηκαν τρεις λευκοί Αμερικανοί για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Αμάντ Αρμπερί, ενώ έκανε τζόκινγκ Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press.
0

Τρεις λευκοί Αμερικανοί κρίθηκαν σήμερα ένοχοι για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Αμάντ Αρμπερί, τον οποίο καταδίωξαν, ενώ εκείνος έκανε τζόκινγκ, και κατόπιν τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, τον Φεβρουάριο του 2020, στην πολιτεία της Τζόρτζιας. Το σώμα των ενόρκων απέρριψε τον ισχυρισμό τους περί αυτοάμυνας.

Ο Τράβις ΜακΜάικλ, που έριξε τους μοιραίους πυροβολισμούς, ο πατέρας του Γκρέγκορι ΜακΜάικλ και ο γείτονάς τους Ουίλιαμ Μπράιαν, ο οποίος πήρε μέρος στην καταδίωξη, δικάστηκαν στο Μπράνσγουικ, σε αυτήν την πολιτεία στις νότιες ΗΠΑ, έπειτα από την τραγωδία, η οποία πυροδότησε μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις το καλοκαίρι του 2020, σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι δώδεκα ένορκοι, μεταξύ αυτών ένας μονάχα μαύρος, χρειάστηκαν περισσότερες από 11 ώρες για να καταλήξουν σε αυτήν την ομόφωνη ετυμηγορία. Την ανακοίνωση χαιρέτισαν διαδηλωτές, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν το όνομα του Αμάντ Αρμπερί, έξω από το δικαστήριο. Εντός της δικαστικής αίθουσας, ένας συγγενής του θύματος έβγαλε μια κραυγή χαράς όταν το σώμα των ενόρκων κήρυσσε ένοχο τον Τράβις ΜακΜάικλ.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 2020, ο 25χρονος άνδρας έκανε τζόκινγκ σε παραθαλάσσια πόλη στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, όταν άρχισαν να τον καταδιώκουν οι τρεις άνδρες. Έπειτα από έναν διαπληκτισμό, ο Τράβις ΜακΜάικλ άνοιξε πυρ και σκότωσε τον άτυχο νέο. Οι τρεις κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως νόμιζαν πως ήταν διαρρήκτης και επικαλέστηκαν έναν νόμο της Τζόρτζιας που επιτρέπει σε απλούς πολίτες να προχωρούν σε συλλήψεις.

Ένα βίντεο, που είδε το φως της δημοσιότητας σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ και ο Αμάντ Αρμπερί αναδείχθηκε σε είδωλο του αντιρατσιστικού κινήματος Black Lives Matter. Η ρατσιστική διάσταση της υπόθεσης, σε μια πολιτεία που παραμένει στιγματισμένη από τον ρατσισμό και τον φυλετικό διαχωρισμό, αφέθηκε σε μεγάλο βαθμό στην άκρη κατά τη διάρκεια της δίκης, που διήρκησε πάνω από έναν μήνα.

Οι τρεις καταδικασθέντες κατηγορούνται, επίσης, για τη διάπραξη ρατσιστικού εγκλήματος από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη και θα δικαστούν εκ νέου τον Φεβρουάριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM
Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Διεθνή / Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία: Η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές του CHP έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω δικαστικών αποφάσεων που απειλούν να διαλύσουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας!» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Διεθνή / Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Ο Τραμπ καλεί τις πολυεθνικές να σεβαστούν τους μεταναστευτικούς νόμους των ΗΠΑ μετά από μαζική έφοδο σε εργοστάσιο της Hyundai. Μπορεί η πολιτική του να βλάψει τις ξένες επενδύσεις;
LIFO NEWSROOM
YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Διεθνή / Βρετανία: YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Ο Άντονι Στάιλς, διαδηλωτής κατά των μεταναστών και YouTuber, αποκαλύφθηκε ως καταδικασμένος παιδόφιλος με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM