Έρευνα: Τουλάχιστον 100 εκατ. άνθρωποι μπορεί να έχουν ή είχαν μακρά Covid-19

Έρευνα: Στο φάσμα της μακράς Covid-19 το 43% όσων νόσησαν Facebook Twitter
Πηγή: Unsplash.
0

Το 43% όσων πέρασαν κορωνοϊό, παγκοσμίως, πιθανώς έχουν ή είχαν μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Με βάση τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι έχουν υπάρξει περισσότερες από 250 εκατομμύρια λοιμώξεις Covid-19, διεθνώς, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν σήμερα ή βίωσαν στο παρελθόν τις συνέπειες της λεγόμενης «μακράς Covid-19».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση) 40 έρευνες από 17 χώρες αναφορικά με τους ασθενείς που συνεχίζουν να έχουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα Covid-19 για πάνω από έναν μήνα μετά την αρχική διάγνωση της λοίμωξής τους.

Το ποσοστό της μακράς Covid-19 εκτιμήθηκε στο 57% μεταξύ όσων χρειάστηκε να νοσηλευθούν λόγω του κορωνοϊού, δηλαδή σε πάνω από τους μισούς ασθενείς. Το ποσοστό των μακρόχρονων συμπτωμάτων -είτε προηγουμένως είχε κανείς νοσηλευθεί είτε όχι- υπολογίστηκε σε 49% για τις γυναίκες και σε 37% για τους άνδρες, συνεπώς το πρόβλημα είναι συχνότερο στις πρώτες.

Ανά ήπειρο, τα ποσοστά μακράς Covid-19 εκτιμήθηκαν σε 49% στην Ασία, 44% στην Ευρώπη και 30% στη Βόρεια Αμερική. Συχνότερο επίμονο σύμπτωμα είναι η κόπωση (23%) και ακολουθούν δύσπνοια, πόνοι στις αρθρώσεις και προβλήματα μνήμης (το κάθε σύμπτωμα από 13%).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσο πιο εκτεταμένη είναι η μακρά Covid-19 τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δέχονται τα συστήματα υγείας των χωρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM