Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν δόσεις του φαρμάκου των GSK-Vir αξίας 1 δισ. δολαρίων

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν δόσεις του φαρμάκου των GSK-Vir αξίας 1 δισ. δολαρίων Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΕΡΑ
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμβόλαια αξίας περίπου ενός δισ. δολαρίων για δόσεις της θεραπείας αντισωμάτων κατά της covid-19 που ανέπτυξαν η βρετανική GSK και η Vir Biotechnology, που έχει έδρα τις ΗΠΑ, ανέφεραν σήμερα οι δύο φαρμακοβιομηχανίες.

Οι παραγγελίες των ΗΠΑ θα ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των δόσεων που θα διανεμηθούν σε τουλάχιστον 750.000 παγκοσμίως, ανέφεραν, χωρίς να διευκρινίζουν πόσες δόσεις του φαρμάκου sotrovimab έχουν παραγγείλει μέχρι τώρα οι ΗΠΑ.

Ωστόσο άλλες δημόσιες συμφωνίες για το φάρμακο περιλαμβάνουν 10.000 δόσεις για τον Καναδά και έως 220.000 δόσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξία των παραγγελιών αυτών δεν έχει γίνει γνωστή.

Οι παραδόσεις στις ΗΠΑ της θεραπείας, με την ονομασία Xevudy, αναμένονται έως τις 17 Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση θα έχει επίσης δικαίωμα προαίρεσης (option) για την αγορά περισσότερων δόσεων έως τον Μάρτιο του 2022, ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι GSK και Vir.

Το sotrovimab των GSK και Vir έδειξε ότι μειώνει κατά 79% τον κίνδυνο σε δοκιμές.

Το sotrovimab χορηγείται σε ενέσιμη μορφή. Ανήκει σε μία κατηγορία φαρμάκων που αποκαλούνται μονοκλωνικά αντισώματα και είναι ενώσεις που δημιουργούνται στο εργαστήριο και μιμούνται τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

Το σκεύασμα έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια covid-19. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει δώσει το πράσινο φως για τη χρήση του από τις χώρες μέλη, αν και εκκρεμεί η έγκρισή του σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεδομένων των συνεχιζόμενων ενδείξεων, που καταδεικνύουν την ικανότητά του να διατηρεί τη δράση του εναντίον των δοκιμασμένων παραλλαγών ανησυχίας που κυκλοφορούν, περιλαμβανομένης της Δέλτα, πιστεύουμε πως το sotrovimab θα συνεχίσει να είναι σημαντικό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vir Τζορτζ Σκάνγκος.

Την περασμένη εβδομάδα, η GSK και η Vir ανακοίνωσαν πως η θεραπεία αντισωμάτων έδειξε σε μια δοκιμή να λειτουργεί εξίσου καλά όταν χορηγείται με ένεση στο μπράτσο ή με ορό, ενδεχομένως για περισσότερη ευκολία.

Οι πωλήσεις του sotrovimab απέφεραν έσοδα 130 εκατ. στερλινών (175 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) στην GSK τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

Παρόμοια προϊόντα προσφέρονται ή αναπτύσσονται από τις Eli Lilly, Regeneron, AstraZeneca και Celltrion.

Τον περασμένο μήνα οι αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν πως η κυβέρνηση θα έχει τον έλεγχο της διανομής του sotrovimab στη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική δεξιά εργαλειοποιεί τη δολοφονία Κερκ για να επιτεθεί στην τρανς κοινότητα

Διεθνή / Η αμερικανική δεξιά εργαλειοποιεί τη δολοφονία Κερκ για να επιτεθεί στην τρανς κοινότητα

Από τις πρώτες ώρες μετά το χτύπημα, κύκλοι της αμερικανικής δεξιάς και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα προσπάθησαν να συνδέσουν το έγκλημα με την τρανς κοινότητα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Διεθνή / Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Η ακρόαση σημαδεύτηκε από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της έρευνας για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ όσο και στην απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από τον φάκελο του Τζέφρι Επσταϊν
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM