Στην CΟP26 ο Ομπάμα - «Τα νησιά μας απειλούνται περισσότερο από ποτέ»

Στην CΟP26 ο Ομπάμα: Facebook Twitter
Getty Image
0

Με την πίεση για αποφασιστική δράση των ηγετών στην COP26 να αυξάνεται, έφτασε στη Γλασκώβη ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη είναι η πρώτη του πρώην Αμερικανού προέδρου από τότε που συνέβαλε στον θρίαμβο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015.

Τότε τα έθνη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων και εκπομπών ρύπων για να διατηρήσουν την θερμοκρασία της Γης κάτω από τα καταστροφικά επίπεδα.

Ο Ομπάμα, έφτασε στη σύνοδο προτρέποντάς τους ηγέτες να δείξουν μεγαλύτερη φιλοδοξία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, που καταστρέφουν το κλίμα.

Η εμφάνιση του Ομπάμα στο περιθώριο των συνομιλιών έχει σκοπό να υπενθυμίσει στις κυβερνήσεις τη χαρά που οδήγησε στην επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού.

Θέλει επίσης να τους παροτρύνει να κάνουν πιο άμεσα, συγκεκριμένα βήματα για να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία του 2015.

«Όλοι μας έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε. Όλοι έχουμε δουλειά να κάνουμε, όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες» για το κλίμα, είπε ο Ομπάμα σε μια σύνοδο για τα νησιωτικά έθνη στον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων των οποίων η ύπαρξη απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας καθώς η Γη υπερθερμαίνεται.

«Αλλά όσοι από εμάς ζούμε σε πλούσια έθνη, όσοι από εμάς βοηθήσαμε να επισπευσθεί το πρόβλημα» της υπερθέρμανσης του πλανήτη, «έχουμε ένα πρόσθετο βάρος», σημείωσε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για πρώτη φορά στο COP26 σε εκδήλωση με ηγέτες νησιωτικών κρατών που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Όπως είπε, και ο ίδιος είναι «ένα παιδί από νησί», περιγράφοντας τα νησιά ως ένα «καναρίνι μέσα σε ανθρακωρυχείο» και καλώντας σε δράση για το κλίμα.

«Τα νησιά μας απειλούνται περισσότερο από ποτέ» είπε επαινώντας τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που τους έδωσε την προσοχή που τους αξίζει.

Έκλεισε δε, την ομιλία του με μια χαβανέζικη παροιμία: «Ενωθείτε για να προχωρήσετε».

«Είναι μια υπενθύμιση ότι αν όλοι θέλουμε να κάνουμε κουπί με κανό, καλύτερα να κωπηλατήσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και την ίδια στιγμή, κάθε κουπί πρέπει να κινείται ταυτόχρονα με τα άλλα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε», είπε ο Ομπάμα.

Οι επιστήμονες από την άλλη, ισχυρίζονται ότι η επείγουσα ανάγκη είναι τεράστια, με τον πλανήτη να απέχει λίγα χρόνια από το σημείο όπου η επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στη συμφωνία του Παρισιού θα είναι αδύνατη, λόγω των αυξανόμενων επιπτώσεων από τον άνθρακα, το πετρέλαιο, τη γεωργία και άλλες πηγές ρύπανσης.

Με πληροφορίες του AP/BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι σηματοδοτεί η Σύνοδος COP26;

Περιβάλλον / Είναι η Σύνοδος της Γλασκόβης η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία του πλανήτη μας;

Η καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE) Φοίβη Κουντούρη μεταφέρει το κλίμα από τη COP26.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ - Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περιβάλλον / Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περίπου το 80% της Γροιλανδίας καλύπτεται από έναν τεράστιο παγετώνα, ο οποίος, αν έλιωνε πλήρως, θα προκαλούσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά περίπου επτά μέτρα
THE LIFO TEAM
ΣΚ - Πώς ένα μπλε λουλούδι αλλάζει το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Περιβάλλον / Πώς ένα μπλε λουλούδι άλλαξε το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Ένα μέχρι πρόσφατα «παραμελημένο» λουλούδι μετατρέπεται σε πηγή εισοδήματος και ελπίδας για χιλιάδες αγρότες στην Ινδία, δημιουργώντας νέες κοινότητες, επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης
THE LIFO TEAM
Το 1% των πλουσιότερων του πλανήτη έχει ήδη εξαντλήσει τον άνθρακα που του αναλογεί για το 2026

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εξαντλήσει τον άνθρακα που του αναλογεί για το 2026

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη χρειάστηκε 10 ημέρες, ενώ το πλουσιότερο 0,1% μόλις τρεις ημέρες, για να εξαντλήσει το μερίδιο διοξειδίου του άνθρακα που του αναλογεί για ένα ολόκληρο έτος, χωρίς να ξεπεραστεί το ασφαλές κλιματικό όριο
THE LIFO TEAM
ΣΚ - Σε επιφυλακή οι επιστήμονες: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Axial Seamount αναμένεται τελικά να εκραγεί το 2026

Περιβάλλον / Σε επιφυλακή οι επιστήμονες: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Axial Seamount αναμένεται τελικά να εκραγεί το 2026

Το ηφαίστειο αναμένονταν να εκραγεί το 2025, αλλά σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα οι ερευνητές τώρα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί έκρηξη προς τα μέσα ή τα τέλη του 2026
THE LIFO TEAM