ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Πέραμα: Γιατί δόθηκε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη – Το άγνωστο θανατηφόρο τροχαίο στο Αιγάλεω

Πέραμα: Γιατί δόθηκε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη – Το άγνωστο θανατηφόρο τροχαίο στο Αιγάλεω Facebook Twitter
Διαμαρτυρία από Ρομά στην Αττική Οδό στο ύψος του Ασπρόπυργου για το θάνατο του 20χρονου κατά τη διάρκεια καταδίωξης στο Πέραμα - Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi
0

Ένα άγνωστο περιστατικό με καταδίωξη μοτοσικλέτας που κατέληξε στον θάνατο του καταδιωκόμενου, έγινε αιτία για την αλλαγή τού σχεδίου καταδιώξεων που φέρεται να εφαρμόστηκε μερικώς και χθες τα ξημερώματα στο Πέραμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μαρίνου Αλειφέρη για το Mega, πριν από περίπου ένα μήνα στην περιοχή του Αιγάλεω, κατά τη διάρκεια καταδίωξης μοτοσικλέτας από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο, έπεσε και έχασε τη ζωή του


Την επόμενη ημέρα,στις 21 Σεπτεμβρίου, εστάλη μήνυμα στους αστυνομικούς να μην πραγματοποιούνται καταδιώξεις χωρίς την άδεια του κέντρου Άμεσης Δράσης. 

«Με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα μετά από καταδίωξη του από αστυνομικούς, δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης» αναφερόταν χαρακτηριστικά. 

Χθες αντίστοιχα οι αστυνομικοί είχαν την ίδια εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το κέντρο της Άμεσης Δράσης, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου, ζήτησε από τους αστυνομικούς να διακόψουν την καταδίωξη, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών και των διερχόμενων πολιτών. 

Αυτήκοοι μάρτυρες αναφέρουν ότι δόθηκε αρκετές φορές και σε αυστηρό τόνο η εντολή καμία ομάδα ΔΙΑΣ να μην εμπλακεί με το όχημα. 

Ο επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη φέρεται να έλαβε τη διαταγή και να συμμορφώθηκε με αυτή, απαντώντας «ελήφθη» μέσω ασυρμάτου.


Φαίνεται ότι παρότι η πρώτη ομάδα ΔΙΑΣ σταμάτησε την καταδίωξη, αλλά μια δεύτερη ήταν αυτή που συνέχισε να ακολουθεί το κλεμμένο όχημα. Το κέντρο φαίνεται να άκουγε κανονικά εκείνη την ώρα. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί.

Η απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών μεταξύ του κέντρου επιχειρήσεων και των αστυνομικών της ΔΙΑΣ, που θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία, θα ρίξει περαιτέρω «φως» στις συνθήκες του συμβάντος και την ασυνεννοησία που ακολούθησε.


«Αν δεν πυροβολούσαν, θα υπήρχαν νεκροί»

Ο Αλέξης Κούγιας που  ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά κατηγορούμενων αστυνομικών, δήλωσε στο MEGA πως «από μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. υπαστυνόμο, μου είπε ότι αν δεν πυροβολούσαν και το έκαναν ενστικτωδώς και οι επτά, αυτή τη στιγμή ένας ή περισσότεροι συνάδελφοί τους δεν θα ήταν στη ζωή».

Συμπλήρωσε πως: «Ναι μεν συμμερίζομαι τις αντιδράσεις από την άλλη πλευρά όμως όταν έχω να επιλέξω μεταξύ της σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής ενός αστυνομικού που κάνει το καθήκον του για 800 ευρώ το μήνα επιτρέψτε μου να διαλέξω τον αστυνομικό».

Οι έξι αστυφύλακες και έναν αξιωματικό, οι οποίοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Ο εισαγγελέας Πειραιά τούς παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή, για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου. 

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM