Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ δεσμεύεται να απαγορεύσει τη σεξεργασία

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσες δεσμεύεται να απαγορεύσει την πορνεία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ δεσμεύτηκε χθες, Κυριακή να θέσει εκτός νόμου την σεξεργασία στη χώρα. 


Μιλώντας στο τέλος του τριήμερου συνεδρίου τού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βαλένθια, ο Σάντσεθ σημείωσε πως η πρακτική αυτή «υποδουλώνει» τις γυναίκες. 

Η σεξεργασία αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1995 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, η βιομηχανία του σεξ είχε αποφέρει στη χώρα περί τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2016. Εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή περίπου 300.000 γυναίκες εργάζονται ως εργάτριες του σεξ στην Ισπανία. 


Όπως κατέδειξε έρευνα τού 2009, ένας στους τρεις Ισπανούς κατέφευγαν στο πληρωμένο σεξ

Έρευνα τού 2011 από τα Ηνωμένα Έθνη «έδειχνε» την Ισπανία ως το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο σεξεργασίας στον κόσμο, μετά την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο. 

Αυτή τη στιγμή η σεξεργασία δεν είναι ρυθμισμένη νομικά στην Ισπανία και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται ποινή για όσους προσφέρουν επί πληρωμή υπηρεσίες του σεξ - αρκεί να μην το κάνουν σε δημόσιους χώρους. 

Παρόλα αυτά, η εκπόρνευση είναι παράνομη και οι προαγωγοί διώκονται. 

Το 2019, σε μία εκστρατεία που από πολλούς εξελήφθη ως προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων γυναικών ψηφοφόρων, το κόμμα του Σάντσεθ είχε δεσμευτεί στο προεκλογικό μανιφέστο του για την απαγόρευση της σεξεργασίας. Το μανιφέστο αυτό χαρακτήριζε την πορνεία «ως μια από τις πιο άγριες μορφές γυναικείας φτώχειας και μια από τις χειρότερες μορφές βίας κατά των γυναικών». 

Παρόλα αυτά, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, δεν έχει δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο ούτε έχουν ληφθεί αποφάσεις. 


Όπως υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του τρέχοντος συστήματος, αυτό που ισχύει τώρα στην Ισπανία έχει ωφελήσει εξαιρετικά τις γυναίκες του συγκεκριμένου επαγγελματικού πεδίου. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι κίνδυνοι τράφικινγκ έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το 2017, η ισπανική αστυνομία διέσωσε περί τις 13.000 γυναίκες σε επιδρομές για την πάταξη των κυκλωμάτων, αναφέροντας πως τουλάχιστον το 80% εξ αυτών ήταν θύματα εκμετάλλευσης παρά τη θέλησή τους από τρίτους. 

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Παλαιστινίους να μην ταξιδεύουν στους δρόμους που οδηγούν στα κέντρα παροχής βοήθειας στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τους «ζώνες μάχης

Διεθνή / Γάζα: Μη χρησιμοποιείτε δρόμους προς τα κέντρα βοήθειας, λέει το Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραηλινού στρατού κοντά σε κέντρα διανομής τροφίμων της GHF - Ο ΟΗΕ μιλά για εγκλήματα πολέμου, ενώ συνεχίζεται η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας.
LIFO NEWSROOM
«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM