Λίστα Forbes: Πώς ο Μπιλ Γκέιτς «έπεσε» από την κορυφή του κόσμου

Λίστα Forbes: Πώς ο Μπιλ Γκέιτς «έπεσε» από την κορυφή του κόσμου Facebook Twitter
0

Τη χειρότερη θέση των τελευταίων 30 ετών κατέλαβε φέτος ο Μπιλ Γκέιτς στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, το όνομα του οποίου για δεκαετίες βρισκόταν στην κορυφή.

Για πρώτη φορά από το 1991, ο συνιδρυτής της Microsoft δεν βρίσκεται στην 1η ή τη 2η θέση της λίστας. Αντίθετα, πέφτει στην 4η θέση, με περιουσία 134 δισ. δολαρίων. 

Όπως αναφέρει το Forbes, το τελευταίο χρόνο ο Μπιλ Γκέιτς έβγαλε 23 δισ. δολάρια. Ωστόσο, δεν ήταν αρκετά για να φτάσει τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, τον CEO της Tesla Έλον Μασκ και τον επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δύο ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση του συνιδρυτή της Microsoft από τη 2η θέση που κατείχε πέρυσι στην 4η. Ο πρώτος έχει να κάνει με το χρηματιστήριο και ο δεύτερος με το διαζύγιό του.

Ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του –μετοχές αξίας τουλάχιστον 5,7 δισ. δολαρίων- πήγαν στην πρώην σύζυγό του, Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, αφότου το ζευγάρι ανακοίνωσε τη διάλυση του γάμου τους τον Μάιο.

Στην περίπτωση που ο Μπιλ Γκέιτς παρέμενε παντρεμένος θα καταλάμβανε την 3η θέση, αναφέρει το Forbes.

Σήμερα, η σύνθεση της περιουσίας του είναι διαφορετική από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λίστα του Forbes, το 1986, δηλαδή όταν η Microsoft μπήκε στο χρηματιστήριο.

Τότε, ο Γκέιτς κατείχε το 45% της Microsoft με τη συνολική του περιουσία να αγγίζει τα 315 εκατ. δολάρια. Τον επόμενο χρόνο, η τιμή της μετοχής της εταιρείας εκτινάχθηκε με αποτέλεσμα να γίνει ο νεότερος νεότερο δισεκατομμυριούχος του κόσμου, καθώς στα 31 του χρόνια, είχε περιουσία 1,25 δισ. δολαρίων.

Από τότε, η πορεία του ήταν μόνο ανοδική. Ήταν το 1990 και το 1991 όταν για πρώτη φορά η Microsoft ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια σε τζίρο. Το 1992 έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική, με περιουσία 6,3 δισ. δολαρίων.

Το 2000 ο Μπιλ Γκέις αποχώρησε από τη θέση του CEO, με την περιουσία του να μειώνεται, αν και παρέμεινε στην κορυφή της λίστας του Forbes.

Ωστόσο, η Microsoft  αντιμετώπιζε κατηγορίες περί μονοπωλίου στις ΗΠΑ. Το 2000, ο Γκέιτς μεταβίβασε μετοχές της Microsoft αξίας 20 δισ. δολαρίων στο Bill and Melinda Gates Foundation, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο την περιουσία του.

Με πληροφορίες από Forbes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM
Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ