5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής

5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής Facebook Twitter
Η νέα σεζόν ξεκινάει με πέντε προτάσεις περιορισμένης παραγωγής που ξαφνιάζουν ευχάριστα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μετά από ένα καλοκαίρι που άφησε ανάμεικτα συναισθήματα, οδεύουμε στην καρδιά του φθινοπώρου. Θα το θυμόμαστε ως το καλοκαίρι των μεγάλων αντιθέσεων, μια και η συγκρατημένη αισιοδοξία του εμβολιασμένου πληθυσμού εξελίχθηκε σε ανεμελιά έστω και πρόσκαιρα, ζήσαμε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και περιβαλλοντικές καταστροφές, ενώ η διαδικασία του τρύγου που ξεκίνησε πρώιμα στις περισσότερες περιοχές λόγω υψηλών θερμοκρασιών γεννά μεγάλα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα της αμπελοκαλλιέργειας στον ευρωπαϊκό Νότο.

Το σίγουρο είναι ότι από τη σοδειά του 2021 θα δοκιμάσουμε κρασιά που θα μας συναρπάσουν και άλλα που θα μας απογοητεύσουν. Όπως συμβαίνει σε όλες τις κρίσεις, «η μεσαία τάξη οδεύει προς εξαφάνιση».

Μπορεί στους περισσότερους η λέξη «φθινόπωρο» να ηχεί μελαγχολικά ‒κατάλοιπα, βλέπετε, από τα σχολικά χρόνια‒, όμως πρόκειται για την εποχή που τα περισσότερα λευκά και ροζέ κρασιά (προερχόμενα από το βόρειο ημισφαίριο) δοκιμάζονται καλύτερα από κάθε άλλη εποχή, μια και βρίσκονται στο ιδανικό χρονικό σημείο μετά την παραγωγή τους. Η νέα σεζόν, λοιπόν, ξεκινάει με πέντε προτάσεις περιορισμένης παραγωγής που ξαφνιάζουν ευχάριστα, δίνοντας παράλληλα μεγάλη ευχαρίστηση στις φθινοπωρινές οινοποσίες.

ΒΙΔΙΑΝΟ NATURE 

Καλή Συκιά, Ρέθυμνο  

Αμπελώνες Ζουμπεράκη & OenosNature / Βιδιανό / 2020

5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η γενέθλια γη της ποικιλίας Βιδιανό βρίσκεται στα οροπέδια του Ρεθύμνου. Η πρώτη φυσική οινοποίηση της ποικιλίας παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια από τη δυναμική Ηλιάνα Μαλίχιν (από τις Μέλαμπες), σειρά τώρα έχει ο Νίκος Ζουμπεράκης από την Καλή Συκιά. Από βιολογικά πιστοποιημένους αμπελώνες σε υψόμετρο 650 μέτρων προέρχεται το αφιλτράριστο λευκό (1.300 φιάλες) με αρωματικό προφίλ ανθέων, πυρηνόκαρπων και μεστές νότες εσπεριδοειδών. Γευστικός πλούτος με άριστα ενσωματωμένη την οξύτητα και επίγευση με νύξεις ορυκτότητας.

ΑΓΙΑ ΘΕΚΛΑ

Σέριφος, Κυκλάδες

Χρήστος Παπαναστασίου / Σεριφιώτικο - Ψαροσύρικο - Ροζακί - Αηδάνι - Ασύρτικο - Τσαμπάτος - Κουντούρα / 2020

5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι ποικιλίες αμπέλου που συναντάμε διάσπαρτες στα οινοπέδια της χώρας μας αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα της μοναδικότητας των ελληνικών κρασιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για άγνωστες, σχεδόν εξαφανισμένες ποικιλίες από προφυλλοξηρικά αμπέλια μεταξύ 60 και 130 ετών. Αρώματα πυρηνόκαρπων και βρεγμένου βότσαλου, ισορροπημένη γεύση, ευχάριστη οξύτητα και επίγευση με νύξεις αλατότητας. Συνολική παραγωγή 1.200 φιάλες.

ΡΟΖΑΚΙ OAK FERMENT

Μυρτόφυτο, Καβάλα

Οινοποιία Τσικρικώνη / Ροζακί / 2020 

5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η λευκή ποικιλία Ροζακί (κατά τόπους ονομάζεται και Κέρινο) συναντάται σε περιορισμένη κλίμακα στα νησιά του Αιγαίου, στην ανατολική Μακεδονία και στην Κρήτη και έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, μια και πρόκειται για βρώσιμη ποικιλία από την οποία επιτρέπεται κατά τόπους και η παραγωγή κρασιού. Ο Θεόδωρος Τσικρικώνης αγωνίζεται με πάθος για την ανάδειξή της από έναν αμπελώνα 60+ ετών με απόδοση 500 κιλά/στρέμμα. Φυσική οινοποίηση, ζύμωση σε βαρέλι, εμφιάλωση αφιλτράριστη. Αρώματα curry, γεύση πικάντικη, επίγευση φρεσκοτριμμένου πιπεριού. Εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή 597 φιαλών!

TERRA ROZA

Άγιος Δημήτριος, Λήμνος  

Οινοποιείο Γκάραλη / Μοσχάτο Αλεξανδρείας - Καλαμπάκι / 2020 

5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ηφαιστειακό έδαφος της Λήμνου δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα στις δύο βασικές ποικιλίες του νησιού: Μοσχάτο Αλεξανδρείας η λευκή, Καλαμπάκι (ή Λημνιό) η ερυθρή. Τα στέμφυλα του Μοσχάτου παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζύμωσης στη δεξαμενή και απομακρύνονται σε επτά ημέρες, με το Καλαμπάκι (αμφότερες βιολογικής καλλιέργειας) να δίνει νεύρο και σπιρτάδα σε αυτό το πικάντικο και ελαφρά τανικό, φυσικής οινοποίησης ροζέ συνολικής παραγωγής 4.000 φιαλών. 

LAURIER NOIR NATURE

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα   

Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαυροδάφνη / 2019

5 υπέροχα ελληνικά κρασιά περιορισμένης παραγωγής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χωρίς ερυθρό δεν είναι δυνατό να υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση κρασιών προς δοκιμή ή κατανάλωση. Έτσι, προτείνουμε την ξηρή Μαυροδάφνη, που για πρώτη φορά η ομάδα του Τετράμυθου επέλεξε να εμφιαλώσει από την εξαιρετική εσοδεία του 2019. Πρόκειται για εκπληκτικού κάλλους αμπέλι με μεγάλη κλίση, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Από εκεί παρήγαγαν πάντα επιδόρπια Μαυροδάφνη, μέχρι που πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε ξηρή εκδοχή της ποικιλίας, εμφιαλώνοντας 1.800 φιάλες. Χαρακτηριστική φυτικότητα σε μύτη και στόμα, με νότες αποξηραμένων δαμάσκηνων, μαύρης σοκολάτας, νόστιμες τανίνες, τονισμένη οξύτητα, φινετσάτη επίγευση. Απολαύστε την ελαφρά δροσερή.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Manouka sommelier

Γεύση / Manouka: To νέο wine bar συστήνει ελληνικούς αμπελώνες στο μπαλκόνι με την πιο όμορφη θέα

Η νέα άφιξη στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αμπέλια, ενώ το μενού με τις μεσογειακές γεύσεις τιμά τα ΠΟΠ προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιάννης Καϋμενάκης: «Για να μάθεις για το κρασί έχεις τρεις τρόπους. Σπουδάζοντας, πίνοντας ή ταξιδεύοντας»

Ο Πειραιώτης / Γιάννης Καϋμενάκης: «Για να μάθεις για το κρασί έχεις τρεις τρόπους. Σπουδάζοντας, πίνοντας ή ταξιδεύοντας»

Οινοχόος, ιδιοκτήτης του Paleo Wine Store στον Πειραιά. Γεννήθηκε στον Κορυδαλλό, ζει στον Πειραιά. Θεωρεί ότι αλλάζει δραματικά η κατάσταση στο ελληνικό κρασί – προς το καλύτερο.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM