Δικαίωμα στην άμβλωση: Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν σε πόλεις της Λατινικής Αμερικής

Δικαίωμα στην άμβλωση: Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν σε πόλεις της Λατινικής Αμερικής Facebook Twitter
Γυναίκες διαδηλώνουν για το δικαίωμα στην άμβλωση, στη Χιλή (Πηγή φωτό AP)
0

Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Λατινικής Αμερικής, διαδηλώνοντας υπέρ του δικαιώματος σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, διαδικασία που επιτρέπεται πλήρως σε ελάχιστες χώρες της περιοχής. 

Στο Μεξικό, την Κολομβία, τη Χιλή, το Ελ Σαλβαδόρ και αλλού έγιναν διαδηλώσεις γυναικών. Στη Λατινική Αμερική κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες χιλιάδες εξαιτίας μη ασφαλών αμβλώσεων, ενώ η σεξουαλική βία και οι εγκυμοσύνες εφήβων συνεχώς αυξάνονται.  

Στην Πόλη του Μεξικό γυναίκες έκαναν πορεία προς το ιστορικό κέντρο, υπό το βλέμμα της αστυνομίας. Οι αρχές τοποθέτησαν προστατευτικά κάγκελα σε μεγάλα κτίρια και μνημεία, τα οποία είχαν βανδαλιστεί σε παλιότερες διαδηλώσεις. 

«Ακόμη δεν γνωρίζω αν θέλω να γίνω μητέρα, αλλά θέλω να έχω το δικαίωμα να αποφασίσω», έγραφε το πανό που κρατούσε μια κοπέλα, η οποία φορούσε πράσινο μαντίλι, το οποίο συμβολίζει τη μάχη για το δικαίωμα στην άμβλωση. 

Αυτό τον μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού έκρινε αντισυνταγματική την ποινικοποίηση της άμβλωσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση αποφάσισε αφεθούν ελεύθερες γυναίκες που είχαν καταδικαστεί επειδή τερμάτισαν την εγκυμοσύνη τους. Εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησες πορείες και σε άλλες πόλεις του Μεξικού, όπως η Βερακρούς και η Κουερναβάκα.

Δικαίωμα στην άμβλωση: Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν σε πόλεις της Λατινικής Αμερικής Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία στο Μεξικό (Πηγή φωτό ΑP)

Στην Κολομβία, όπου η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή σοβαρών δυσμορφιών του εμβρύου, περίπου 800 γυναίκες έκαναν πορεία προς το κέντρο της Μπογκοτά. Από το 2005 περίπου 205 γυναίκες έχουν καταδικαστεί στη χώρα, επειδή έκαναν άμβλωση, σύμφωνα με έκθεση οργάνωσης. 

«Οι γυναίκες υπενθυμίζουν στα κράτη και τις κοινωνίες ότι είμαστε πολίτες με πλήρη δικαιώματα και έχουμε το δικαίωμα στην άμβλωση, στον τερματισμό της εγκυμοσύνης, το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τα σώματά μας, για τις ζωές μας», τόνισε η Ίτα Μαρία Ντίες επικεφαλής της διαδήλωσης στη Μπογκοτά.

Δικαίωμα στην άμβλωση: Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν σε πόλεις της Λατινικής Αμερικής Facebook Twitter
Διαδηλώτριες στη Χιλή (Πηγή φωτό ΑP)

Κινητοποίηση οργανώθηκε και στη Χιλή, όπου η κάτω βουλή συμφώνησε να συζητήσει νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων έως την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

«Ένα κράτος που δεν δίνει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα κράτος γυναικοκτονιών», έγραφε πανό που κρατούσε ομάδα νεαρών γυναικών, σε διαμαρτυρία στη Λίμα του Περού.

Δικαίωμα στην άμβλωση: Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν σε πόλεις της Λατινικής Αμερικής Facebook Twitter
Πορεία γυναικών στον Ισημερινό (Πηγή φωτό AP)

Πορεία εκατοντάδων ανθρώπων έγινε και στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν τη χαλάρωση της αυστηρής νομοθεσίας για τις αμβλώσεις. «Είναι δικαίωμά μας να αποφασίζουμε» και «Νόμιμες αμβλώσεις, ασφαλείς και ελεύθερες», ανέφεραν κάποια από τα πλακάτ που κρατούσαν στα χέρια τους. 

Στη συγκεκριμένη χώρα η άμβλωση απαγορεύεται ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με ποινή έως και οκτώ χρόνια κάθειρξη. Αυτή τη στιγμή, 17 γυναίκες είναι φυλακισμένες, κατηγορούμενες για ανθρωποκτονία επειδή ζήτησαν ιατρική βοήθεια όταν αντιμετώπισαν προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους.

Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο Κογκρέσο είναι γνωστές ως «μεταρρύθμιση της Μπεατρίς», προς τιμήν νεαρής γυναίκας που το 2013 ζήτησε να υποβληθεί σε άμβλωση, η ίδια έπασχε από λύκο και το έμβρυο από ανεγκεφαλία και δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν γεννιόταν. Τελικά οι γιατροί την υπέβαλαν σε καισαρική τομή στην 27η εβδομάδα της κύησης, για να μην κατηγορηθούν ότι της έκαναν άμβλωση. Όμως, η Μπεατρίς αυτοκτόνησε τέσσερα χρόνια αργότερα.

«Ζητάμε να υιοθετηθούν ελάχιστα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η ζωή και η ακεραιότητα των γυναικών», τόνισε η Μορένα Ερέρα, γνωστή φεμινίστρια του Ελ Σαλβαδόρ. «Δεν απαιτείται συνταγματική μεταρρύθμιση, μπορεί να γίνει τώρα», πρόσθεσε. Όμως, ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε απέκλεισε αυτό τον μήνα το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις αμβλώσεις στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνησή του.

Δικαίωμα στην άμβλωση: Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν σε πόλεις της Λατινικής Αμερικής Facebook Twitter
Κινητοποίηση έγινε και στη Βενεζουέλα (Πηγή φωτό ΑP)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Διεθνή / Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο το 5% του ΑΕΠ έως το 2032, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις Τραμπ. Όλες οι εξελίξεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη
LIFO NEWSROOM
Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM
«Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» δηλώνουν οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

Διεθνή / «Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» λένε οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

«Η διαπίστωση ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν σημαίνει ότι έχει πρόθεση να διαπράξει γενοκτονία», εξήγησαν οι δικηγόροι στο Ανώτατο Δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Διεθνή / Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα συμμετάσχει στις αυριανές ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για την παρουσία Πούτιν - Στα ΗΑΕ θα ταξιδέψει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απαράδεκτες» και «ντροπιαστικές», υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική κρίση με την έλλειψη νερού, φαρμάκων και ιατρικής πρόσβασης στη Γάζα
LIFO NEWSROOM