Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις συνδέονται με σχεδόν 300 θανάτους αμάχων στο Αφγανιστάν

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις συνδέονται με τον θάνατο σχεδόν 300 αμάχων στο Αφγανιστάν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις συνδέονται με τον θάνατο 86 παιδιών και πάνω από 200 ενηλίκων αμάχων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και για κάθε ζωή που χάθηκε καταβλήθηκε κατά μέσο όρο αποζημίωση μόλις περίπου 2.800 ευρώ, αποκαλύπτουν νέα στοιχεία. 

Στα επίσημα αρχεία του υπουργείου Άμυνας για τις αποζημιώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία, το νεότερο θύμα ανάμεσα στους αμάχους ήταν τριών ετών. Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά που καταγράφονται στα αρχεία είναι η καταβολή αποζημίωσης περίπου 5.000 ευρώ σε οικογένεια έπειτα από τον θάνατο τεσσάρων παιδιών που κατά λάθος «πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν» σε συμβάν τον Δεκέμβριο του 2009. 

Κάποιες από τις αποζημιώσεις ήταν μετά βίας 100 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2008 μία οικογένεια έλαβε 120 ευρώ έπειτα από επιβεβαιωμένο θάνατο και ζημιά σε ιδιοκτησία της στην επαρχία Χελμάντ. Σε άλλη περίπτωση η αποζημίωση ήταν 685 ευρώ για τον θάνατο ενός 10χρονου, τον Δεκέμβριο του 2009. 

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την οργάνωση Action on Armed Violence, που εξέτασε τα αρχεία με αφορμή την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τον προηγούμενο μήνα. Η AOAV εκτιμά ότι 20.390 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις ξένες ή τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις κατά τον 20ετή πόλεμο. Ο αριθμός αυτός είναι το ένα τρίτο των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τους Ταλιμπάν ή άλλους μαχητές. Επίσης, 457 Βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Συνολικά τα αρχεία για τις αποζημιώσεις δείχνουν ότι περίπου 804.000 ευρώ καταβλήθηκαν από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις για περιστατικά που αφορούν 289 θανάτους από το 2006 έως το 2013, τελευταία χρονιά πολεμικών επιχειρήσεων της Βρετανίας στο Αφγανιστάν. Κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το υπουργείο Άμυνας κατέβαλε περίπου 2.800 ευρώ για κάθε θάνατο αμάχου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές που έχουν καταγραφεί σχετίζονται και με επιχειρήσεις στις οποίες μετείχε η SAS, οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις που έχουν κατηγορηθεί ότι είχαν εμπλακεί στην εκτέλεση αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Η οικογένεια τριών Αφγανών αγροτών που φέρεται να δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ το 2012 έλαβαν περίπου 4.200 ευρώ τρεις εβδομάδες μετά το συμβάν. Τα αρχεία περιγράφουν το ποσό ως «χρηματική βοήθεια για να ηρεμήσει το τοπικό κλίμα». 

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι αποζημιώσεις για ζημιές σε ιδιοκτησίες ήταν μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν καταγραφεί για απώλειες ανθώπινων ζωών. Την περίοδο 2009-10, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας χορήγησε αποζημίωση περίπου 1.000 ευρώ για κατεστραμμένο γερανό και περίπου 800 ευρώ για τον θάνατο έξι γαϊδουριών που «περιφέρονταν στην εμβέλεια όπλου». 

Τα στοιχεία για τις αποζημιώσεις είναι ένας από τους λίγους τρόπους για να διαπιστωθεί πόσοι άμαχοι μπορεί να έχουν σκοτωθεί από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, καθώς το υπουργείο Άμυνας έχει απαντήσει ότι δεν κρατά τέτοια στοιχεία κεντρικά, σημειώνει ο Guardian. 

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι το ύψος της αποζημίωσης σε κάθε περίπτωση καθορίστηκε από ένα μείγμα νομικών αρχών, τοπικών εθίμων και πρακτικών. «Κάθε θάνατος αμάχου είναι μία τραγωδία και η Βρετανία πάντα επιδιώκει να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για απώλειες αμάχων, αλλά αυτός ο κίνδυνος ποτέ δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ινδία ένα εργαστήριο φτιάχνει ομοιώματα νεκρών για οικογένειες που πενθούν

Διεθνή / Στην Ινδία ένα εργαστήριο φτιάχνει ομοιώματα νεκρών για οικογένειες που πενθούν

Στην Κολκάτα της Ινδίας, το εργαστήριο του Subimal Das κατασκευάζει υπερρεαλιστικά ομοιώματα νεκρών σε φυσικό μέγεθος για οικογένειες που θέλουν να κρατήσουν ένα απτό ίχνος των αγαπημένων τους μέσα στο σπίτι.
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί βαθαίνει την κρίση στον πυρήνα της ηγεσίας του Ιράν

Ο θάνατος του δεν αποτελεί απλώς την απώλεια ενός ακόμη αξιωματούχου, αλλά έναν παράγοντα που βαθαίνει την κρίση στην ηγεσία του Ιράν, με πιθανές συνέπειες τόσο για την πορεία του πολέμου όσο και για τη συνολική σταθερότητα της χώρας
THE LIFO TEAM
Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Διεθνή / Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμπεριφορά του ενισχύει την εικόνα ενός ανθρώπου που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, συνεχίζοντας να λειτουργεί με βάση τα προνόμια του παρελθόντος
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Γιατί ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί μπορεί να είναι μεγαλύτερο πλήγμα από του Αλί Χαμενεΐ;

Η εξόντωση του Αλί Λαριτζανί δεν αφαιρεί απλώς μια ισχυρή προσωπικότητα από το ιρανικό σύστημα εξουσίας, αλλά απειλεί να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ στρατού, πολιτικής και διπλωματίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής ακυρώνει τα σχέδια του Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. για αλλαγές στο πρόγραμμα παιδικών εμβολίων

Δικαστής μπλόκαρε τις αλλαγές του Αμερικανού υπουργού Υγείας στο πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών, αναστέλλοντας παράλληλα τους διορισμούς του σε συμβουλευτική επιτροπή, σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά των παιδιών
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM