AUKUS: H Γαλλία στέλνει ξανά τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, μετά τη συνομιλία Μπάιντεν- Μακρόν

AUKUS: H Γαλλία στέλνει ξανά τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, μετά τη συνομιλία Μπάιντεν- Μακρόν Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησε να επιστρέψει στις ΗΠΑ ο πρεσβευτής της Γαλλίας και ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να μην αποκλείσει το Παρίσι από μελλοντικές βασικές αμυντικές αποφάσεις στον Ινδοειρηνικό, σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε για να καταλαγιάσει η οργή των Γάλλων για τη συμφωνία AUKUS που έγινε πίσω από την πλάτη τους. 

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τηλεφώνημα που έβαλε τέλος στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών ανάμεσα στο Παρίσι και την Ουάσινγκτον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στην Ευρώπη στα τέλη Οκτωβρίου, πιθανότατα στη Σύνοδο των G20, προκειμένου να συζητήσουν πώς θα βελτιωθούν οι διαβουλεύσεις στο μέλλον. 

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα ξαναστείλει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον τον Γάλλο πρεσβευτή που ανακάλεσε αντιδρώντας στη συμφωνία, αλλά δεν υπήρξαν σημάδια ότι οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία θα ανακαλέσουν την απόφασή τους να συνεργαστούν για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων. Μια απόφαση που είχε ως συνέπεια η Καμπέρα να ακυρώσει το συμβόλαιο ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε με τη Γαλλία, για την κατασκευή υποβρυχίων. 

Αντί για αυτό, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στις υπό τη Γαλλία αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Σαχέλ. 

Η κοινή δήλωση επίσης επιχείρησε να διαλύσει τις όποιες υπόνοιες ότι οι Αμερικανοί δεν θεωρούν τους Γάλλους αξιόπιστους εταίρους στις προσπάθειες να περιοριστεί η Κίνα στον Ινδοειρηνικό, που είναι ο βασικός σκοπός της συμφωνίας AUKUS. 

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση θα είχε ωφεληθεί από ανοιχτές διαβουλεύσεις μεταξύ συμμάχων σε ζητήματα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη διαρκή δέσμευσή του σε αυτή την εκτίμηση», ανέφερε η ανακοινωση. 

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν μία «ανοιχτή διαδικασία διαβουλεύσεων σε βάθος, με στόχο τη δημιουργία των συνθηκών για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης και την πρόταση συγκεκριμένων μέτρων για κοινούς στόχους», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση. 

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν επαναδιαβεβαίωσε τη στρατηγική σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής εμπλοκής στην περιοχή του Ινδοειρηνικού», επισημάνθηκε ακόμη. Επίσης, η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει «τη σημασία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας, που συμβάλλει θετικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM