Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι «βλέπουν» νέο Ψυχρό Πόλεμο των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπάρχει νέος Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι είναι σε εξέλιξη ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία. 

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 12 χώρες από το European Council on Foreign Relations τον Μάιο και τον Ιούνιο και τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες τείνουν να συμφωνήσουν ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει επιστρέψει. 

Η πλειονότητα εκτιμά ότι οι ΗΠΑ μετέχουν ήδη σε αυτές τις αντιπαραθέσεις και θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό να εμπλέκονται οι θεσμοί της ΕΕ- και όχι η κυβέρνηση της χώρας τους- σε έναν Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα και τη Ρωσία. 

Η αισιόδοξη ερμηνεία είναι πως πρόκειται για την εμφάνιση μιας πραγματικής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά η πιο απαισιόδοξη ανάλυση δείχνει να προκύπτει ένα χάσμα ανάμεσα στις Βρυξέλλες από τη μία και τις χώρες- μέλη και τους Ευρωπαίους πολίτες από την άλλη, σημειώνει το ECFR. 

Πιο αναλυτικά, το 62% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι υπάρχει Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ μόλις το 15% διαφωνούν. Επίσης, το 59% πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, άποψη με την οποία διαφωνεί μόλις το 16%. 

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπάρχει νέος Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία Facebook Twitter
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπάρχει νέος Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία Facebook Twitter

Όμως, σε ό,τι αφορά στις χώρες τους, μόλις το 15% εκφράζουν την άποψη ότι σίγουρα ή πιθανότητα βρίσκονται σε Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα, ενώ το 59% εκτιμά ότι η πατρίδα τους δεν εμπλέκεται. 

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπάρχει νέος Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία Facebook Twitter

Παράλληλα, το 25% πιστεύουν ότι η χώρα τους σίγουρα ή πιθανότατα δεν εμπλέκεται σε Ψυχρό Πόλεμο με τη Μόσχα, αλλά το 46% διαφωνούν. Οι Σουηδοί παρουσιάζονται οι πιο διχασμένοι για το θέμα, ενώ Πολωνία και Γαλλία είναι οι μόνες χώρες όπου οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η χώρα τους εμπλέκονται σε Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία. 

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπάρχει νέος Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία Facebook Twitter

Δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκτιμούν πως οι χώρες τους δεν εμπλέκονται σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις του ECFR αποκάλυψαν ότι παρότι οι Ευρωπαίοι νιώθουν πιο κοντά στις ΗΠΑ παρά στην Κίνα- και στις περισσότερες χώρες, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, πιο κοντά στις ΗΠΑ παρά στη Ρωσία- δεν βλέπουν ως δικό τους πόλεμο την εντεινόμενη αντιπαλότητα μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. 

Αυτό που αποτελεί έκπληξη, σημειώνει το ECFR, είναι πως η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η ΕΕ εμπλέκεται στον Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν αυτή την άποψη για τη χώρα τους. Στο μυαλό τους, οι θεσμοί της ΕΕ έχουν εμφανιστεί ως τα μεγαλύτερα «γεράκια» στην Ευρώπη. Είναι πιθανότερο να πιστέψουν ότι τον νέο Ψυχρό Πόλεμο θα τον δώσουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον, παρά το Παρίσι και το Βερολίνο, ή η Βαρσοβία, η Ρώμη και η Μαδρίτη, επισημαίνει ακόμη το ECFR.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM