Το Βατικανό κατέχει πάνω από 5.000 ακίνητα- Δημοσίευσε για πρώτη φορά την περιουσία του

Το Βατικανό κατέχει πάνω από 5.000 ακίνητα- Δημοσίευσε για πρώτη φορά την περιουσία του Facebook Twitter
Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και τo Μουσείo του Βατικανού, που συνιστά «χρυσωρυχείο» με περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, ήταν εντελώς κλειστά ή άνοιξαν μόνο μερικώς για το μεγαλύτερο μέρος του 2020. EPA/ANGELO CARCONI
0

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Βατικανό δημοσίευσε λεπτομέρειες αναφορικά με την περιουσία του, αποκαλύπτοντας ότι κατέχει περισσότερα από 5.000 ακίνητα.

Οι πληροφορίες, που κυκλοφόρησαν το Σάββατο, περιλαμβάνονται σε δυο έγγραφα- μια ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για το 2020 για την Αγία Έδρα και τον πρώτο δημόσιο προϋπολογισμό για τη Διοίκηση της Κληρονομιάς της Αποστολικής Έδρας (Apsa).

Η Apsa (Administration of the Patrimony of the Apostolic See), ένα είδος γενικού λογιστικού γραφείου, διαχειρίζεται ακίνητα και επενδύσεις, πληρώνει μισθούς και ενεργεί ως γραφείο αγορών και τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.

Μεταξύ των δυο εγγράφων -το καθένα με έναν άνευ προηγουμένου αριθμό διαγραμμάτων, γραφημάτων και χαρτών- και δυο επεξηγηματικών συνεντεύξεων, το Βατικανό εξέδωσε περισσότερες από 50 σελίδες οικονομικού υλικού. 

Ο 30 σελίδων προϋπολογισμός της Apsa δείχνει ότι κατέχει 4.051 ακίνητα στην Ιταλία και περίπου 1.120 στο εξωτερικό, μη συμπεριλαμβανομένων των πρεσβειών της σε όλο τον κόσμο.

Μόνο το 14% των ιταλικών ιδιοκτησιών ενοικιάστηκε με τιμές αγοράς, ενώ οι υπόλοιπες με μειωμένες τιμές, πολλές σε υπαλλήλους εκκλησιών. Περίπου το 40% ήταν ιδρύματα, όπως σχολεία, μοναστήρια και νοσοκομεία. Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Apsa κατέχει ακίνητα ως επενδύσεις σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου, της Γενεύης, της Λωζάνης και του Παρισιού.

Ένα κτίριο, στο Νότιο Κένσινγκτον του Λονδίνου, επέφερε τεράστιες απώλειες μετά την αγορά του από τη γραμματεία του Βατικανού, ως επένδυση, το 2014.

Την Τρίτη, στο Βατικανό ξεκινά η δίκη 10 ατόμων, ανάμεσά τους και ο εξέχων Καρδινάλιος Angelo Becciu. Κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα όπως υπεξαίρεση, ξέπλυμα χρήματος, απάτη, εκβιασμό και κατάχρηση εξουσίας.

Πέρυσι, ο Πάπας Φραγκίσκος απομάκρυνε τον υπουργό Οικονομικών του Βατικανού από τις αρμοδιότητές του, τις οποίες μετέφερε στην Apsa και με επίβλεψη της SPE.

Ξεχωριστή ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την Αγία Έδρα, που εκδόθηκε το Σάββατο, έδειξε έλλειμμα 64,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2020, μειωμένο από 79,2 εκατομμύρια ευρώ το 2019.

Ο προϋπολογισμός της Αγίας Έδρας περιλαμβάνει την κεντρική διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, γνωστή ως Curia, που επιβλέπει τη διοίκηση της παγκόσμιας εκκλησίας των 1,3 δισεκατομμυρίων μελών, τις παγκόσμιες διπλωματικές αντιπροσωπείες και τις επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης.

Η πόλη του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένων των Μουσείων του Βατικανού και της τράπεζας του Βατικανού, έχουν ξεχωριστό προϋπολογισμό.

Για να καλύψει το έλλειμμα του 2020, περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ελήφθησαν από το ταμείο δωρεών Peter's Pence, για να βοηθηθεί ο Πάπας να πραγματοποιήσει το παγκόσμιο έργο της εκκλησίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε έντονα τα έσοδα του Βατικανού το 2020. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και τo Μουσείo του Βατικανού, που συνιστά «χρυσωρυχείο» με περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, ήταν εντελώς κλειστά ή άνοιξαν μόνο μερικώς για το μεγαλύτερο μέρος του 2020. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μου Ντενγκ: Ο πυγμαίος ιπποπόταμος της Ταϊλάνδης έγινε ενός και χιλιάδες γιόρτασαν τα γενέθλια της 

Διεθνή / Μου Ντενγκ: Ο πυγμαίος ιπποπόταμος της Ταϊλάνδης έγινε ενός και χιλιάδες γιόρτασαν τα γενέθλια της 

Το αξιολάτρευτο ζώο - φαινόμενο των social media απόλαυσε τα γενέθλιά του με τούρτα φρούτων, φανατικούς θαυμαστές και μια φαντασμαγορική γιορτή στον ζωολογικό κήπο Khao Kheow
LIFO NEWSROOM
Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Διεθνή / Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Η Moët Hennessy είναι αντιμέτωπη με την αγωγή της Μαρίας Γκασπάροβιτς που ξεδίπλωσε ντόμινο αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις λόγω φύλου και άδικες απολύσεις 
LIFO NEWSROOM
Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Διεθνή / Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Παρά την προεκλογική υπόσχεση για εμπορικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει μόνο τρεις. Πιο κοντά σε συμφωνία οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την απειλή δασμών-μαμούθ.
LIFO NEWSROOM
Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Ελλάδα / Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Το Eternity C, ελληνόκτητο πλοίο υπό λιβεριανή σημαία, είχε δεχθεί επίθεση τη Δευτέρα από πλωτά drones και ρουκέτες και βυθίστηκε λίγες ώρες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές προκλήσεις, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω εσωτερικών και διεθνών πιέσεων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Διεθνή / Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Με μια σειρά άρθρων γνώμης, ένα κύριο άρθρο και ένα «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ, οι New York Times μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε σταυροφορία εναντίον του Μαμντάνι, σύμφωνα με την πρώην αρχισυντάκτρια της εφημερίδας και νυν συνεργάτρια του Guardian, Μάργκαρετ Σάλιβαν.
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM