ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Σνόουντεν: Αν δεν σταματήσει η πώληση της τεχνολογίας Pegasus οι στόχοι θα είναι 50 εκατ.

Σνόουντεν για υπόθεση Pegasus: Αν δεν σταματήσει η πώληση αυτής της τεχνολογίας, οι στόχοι θα είναι 50 εκατ. Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η πώληση λογισμικού κατασκοπείας, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για το Pegasus, το ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. 

«Είναι παντού, είναι μία βιομηχανία που δεν θα έπρεπε να υπάρχει», δήλωσε στον Guardian ο Σνόουντεν, που είχε αποκαλύψει τις παρακολουθήσεις από την αμερικανική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA). 

Αυτή είναι μία από τις πολλές εταιρείες που το κάνουν αυτό, υπογράμμισε, αναφερόμενος στην ισραηλινή NSO Group. Οι εταιρείες αυτού του τομέα δεν πουλάνε προϊόντα ασφαλείας, δεν παρέχουν οποιουδήποτε είδους προστασία, τόνισε. «Δεν φτιάχνουν εμβόλια, το μόνο που πουλάνε είναι ο ιός και πιστεύω ότι λέγοντας πως το πουλάνε μόνο σε κυβερνήσεις δεν το κάνει καλύτερο αυτό, όταν βλέπεις ποιοι είναι οι στόχοι που αποκαλύφθηκαν», συμπλήρωσε. 

Παλιότερα, ο Σνόουντεν είχε δηλώσει πως τα smartphone είναι ο κατάσκοπος στην τσέπη μας. Τώρα λέει πως η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη. 

«Όταν είπα ότι είναι ο κατάσκοπος στην τσέπη σου, ήταν για τη δυνατότητα που υπήρχε, για το γεγονός ότι αυτά τα πράγματα μιλάνε στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και εντοπίζουν τη θέση σου. Έχεις το Facebook να σε κατασκοπεύει, αλλά αυτά είναι κυρίως εμπορικά προγράμματα για εμπορικούς σκοπούς», δήλωσε. 

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι άνθρωποι να δημιουργούν μία βιομηχανία για το χακάρισμα αυτών των τηλεφώνων για να ξεπεράσουν το επίπεδο κατασκοπείας που γνωρίζαμε ότι υπήρχε και τώρα στην πραγματικότητα παίρνουν πλήρως τον έλεγχο αυτού του τηλεφώνου και το στρέφουν ενάντια στον άνθρωπο που το αγόρασε και το πλήρωσε αλλά πλέον δεν του ανήκει πραγματικά», συμπλήρωσε. 

«Το θέμα είναι πως αυτά τα τηλέφωνα είναι κλώνοι», τόνισε ο Σνόουντεν. «Όταν μιλάμε για κάτι όπως ένα iPhone, όλα έχουν το ίδιο λογισμικό σε όλο τον κόσμο, οπότε αν βρουν τον τρόπο να χακάρουν ένα iPhone, έχουν βρει τον τρόπο να τα χακάρουν όλα. Και το κάνουν αυτό και το πουλάνε», προειδοποίησε. 

Πρόκειται για μια εσκεμμένη επίθεση σε κρίσιμης σημασίας υποδομή στην οποία βασίζεται κάθε ένας από εμάς, τόνισε. «Δεν έχει σημασία υπό ποια σημαία ζεις, δεν έχει σημασία η γλώσσα που μιλάς, όλοι επηρεαζόμαστε από αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αυτό πρέπει να σταματήσει, προειδοποίησε ο Σνόουντεν, συμπληρώνοντας ότι η απραξία δεν είναι πλέον επιλογή. «Αν δεν κάνεις οτιδήποτε για να σταματήσεις την πώληση αυτής της τεχνολογίας, δεν θα υπάρχουν απλά 50.000 στόχοι, θα είναι 50 εκατομμύρια και αυτό θα συμβεί πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύει οποιοσδήποτε από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή τι κάνεις, η θέση σου δεν πρόκειται να σε προστατεύσει. Αν είσαι υπουργός, πρωθυπουργός, είσαι στη λίστα. Είσαι ανώτατος δικαστής; Είσαι στη λίστα. Αν είσαι συνηθισμένος άνθρωπος, είσαι κι εσύ στη λίστα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να υποπέσεις στην προσοχή κάποιου με τα χρήματα για να πληρώσει οποιαδήποτε από αυτές τις εταιρείες για τα εργαλεία για να εισβάλει στο κινητό σου», προειδοποίησε. 

«Άρα οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα;», ρωτήθηκε από τον Guardian. Η λύση, απάντησε ο Σνόουντεν, είναι να δουλέψουν συλλογικά οι άνθρωποι. 

«Δεν είναι ένα πρόβλημα που θέλουμε να δοκιμάσουμε να λύσουμε ατομικά, γιατί είσαι εσύ ενάντια σε μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τι μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την Google; Λίγα, αλλά δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει όταν συζητάμε για την NSO Group. Μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου πιο ασφαλή, αλλά δεν θα είμαστε ασφαλείς μέχρι να αλλάξουμε το παιχνίδι», προειδοποίησε. 

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορεί ο Τραμπ να κερδίσει στην Αλάσκα

Διεθνή / Πώς μπορεί ο Τραμπ να κερδίσει στην Αλάσκα

Η πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν για συνάντηση στην Αλάσκα προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς μια συμφωνία που θα ευνοεί τη Μόσχα μπορεί να αποδυναμώσει την Ουκρανία και τη δυτική ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Το stalking αυξάνει έως και 70% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

Διεθνή / Μελέτη: Το stalking αυξάνει έως και 70% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

Η έρευνα, που διήρκεσε δύο δεκαετίες και βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερες από 66.000 γυναίκες, καταγράφει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού σε όσες είχαν εμπειρία stalking
LIFO NEWSROOM
Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Διεθνή / Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Αντιδράσεις από τη δήμαρχο της πόλης για την απόφαση Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας και να στείλει τον στρατό στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, υπό το πρόσχημα της εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Στο Άνκορατζ της Αλάσκα το τετ-α-τετ Τραμπ - Πούτιν για την Ουκρανία - Γιατί υποβαθμίζει τις προσδοκίες ο Λευκός Οίκος

Διεθνή / Στο Άνκορατζ της Αλάσκα το τετ-α-τετ Τραμπ - Πούτιν για την Ουκρανία - Γιατί υποβαθμίζει τις προσδοκίες ο Λευκός Οίκος

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν κατ' ιδίαν - Στόχος είναι να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος Τραμπ
LIFO NEWSROOM