ΗΠΑ: «Δεν γίνατε αστροναύτες ακόμα» λέει η FFA στον Μπέζος και τον Μπράνσον

ΗΠΑ: «Δεν γίνατε αστροναύτες ακόμα» λέει η FFA στον Μπέζος και τον Μπράνσον Facebook Twitter
Ο Τζεφ Μπέζος με τον αδελφό του, έναν 18 μαθητή και η 82χρονη πρωτοπόρος αεροπόρος, Ουάλι Φανκ στο Διάστημα (EPA)
0

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας των ΗΠΑ, η γνωστή σε όλους FAA μάλλον αποφάσισε να «προσγειώσει» τους δισεκατομμυριούχους Τζεφ Μπέζος και Ρίτσαρντ Μπράνσον μετά τις πρόσφατες παρθενικές τους πτήσεις στο όριο Γης - Διαστήματος

Οι δύο κροίσοι ταξίδεψαν με δικά τους μέσα πάνω από το όριο των 80 χιλιομέτρων, αλλά οι ΗΠΑ αυστηροποίησαν τον ορισμό του αστροναύτη και, σύμφωνα με την FAA, για να θεωρηθεί κάποιος αστροναύτης πρέπει να είναι μέλος του πληρώματος και να κάνει κάποια συνεισφορά στην ασφάλεια της διαστημικής πτήσης. 

Αυτό σημαίνει πως ο Τζεφ Μπέζος και ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον μάλλον δεν έχουν γίνει ακόμα αστροναύτες, τουλάχιστον στα μάτια της αμερικανικής κυβέρνησης. 

ΗΠΑ: «Δεν γίνατε αστροναύτες ακόμα» λέει η FFA στον Μπέζος και τον Μπράνσον Facebook Twitter
EPA

Αυτές ήταν οι πρώτες αλλαγές της FAA, στη διαδικασία απόδοσης «φτερών», από τότε που ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2004. Οι ανακοινώσεις έγιναν την περασμένη Τρίτη, την ίδια ημέρα δηλαδή που ο Μπέζος πέταξε με το Blue Origin πάνω από το θεωρητικό όριο του Διαστήματος. 

Για να θεωρηθεί κάποιος αστροναύτης σε εμπορική πτήση, θα πρέπει αρχικά να έχει πετάξει σε ύψος τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων από το όριο της Γης, κάτι που πέτυχαν τόσο ο Μπέζος όσο και ο Μπράνσον. Όμως πέρα από το υψόμετρο, η αρμόδια υπηρεσία υπαγορεύει πλέον πως οι επίδοξοι αστροναύτες θα πρέπει να έχουν προβεί σε κάποιες δραστηριότητες νευραλγικές για την ασφάλεια της πτήσης, κατά τη διάρκειά της, ή να έχουν συνεισφέρει στην γενικότερη ασφάλεια του διαστημικού ταξιδιού. 

ΗΠΑ: «Δεν γίνατε αστροναύτες ακόμα» λέει η FFA στον Μπέζος και τον Μπράνσον Facebook Twitter
Ο Μπράνσον στο διάστημα (EPA)

Ο Μπέζος και οι άλλοι τρεις επιβάτες του Blue Origin, μάλλον δεν μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο καθώς, όπως είπε ο CEO της Blue Origin, λίγο πριν την πτήση τους, «στα αλήθεια δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει ένα μέλος του πληρώματος» μέσα σε ένα αυτόνομο όχημα. Ο Μπράσον, που πέταξε λίγες ημέρες νωρίτερα από τον Μπέζος, στις 11 Ιουλίου, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τα εμπορικά ταξίδια στο Διάστημα την ερχόμενη χρονιά.

Άλλωστε όσοι επιθυμούν να κερδίσουν τα «φτερά» ενός αστροναύτη σε εμπορική πτήση πρέπει να προταθούν και εκπρόσωπος της FAA ξεκαθάρισε στο CNN πως δεν εξετάζουν καμία αίτηση την παρούσα περίοδο. 

Με πληροφορίες από CNN και BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM