Υπόθεση Pegasus: Η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες κατασκοπείας - Η Μέρκελ ζητά περιορισμους

Υπόθεση Pegasus: Η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες κατασκοπείας Facebook Twitter
0

Η Σαουδική Αραβία διέψευσε τις «αβάσιμες», όπως διατείνεται, κατηγορίες για κατασκοπεία, στην σκιά του διεθνούς σκανδάλου για το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα μεγάλων ΜΜΕ, πολλές χώρες χρησιμοποίησαν το λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας NSO, για να παρακολουθούν δημοσιογράφους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνολικά δέκα χώρες (με αντιδημοκρατικές σε κάποιες περιπτώσεις κυβερνήσεις) είχαν πρόσβαση στο λογισμικό, με άδεια από τις αρχές του Ισραήλ. 

«Αξιωματούχος διέψευσε τις κατηγορίες που δημοσιεύτηκαν από τον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οντότητα του βασιλείου φέρεται να χρησιμοποίησε ένα λογισμικό για να παρακολουθεί τις επικοινωνίες», μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, της οποίας ούτε το όνομα ούτε το αξίωμα διευκρινίζονται, «οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες» και η Σαουδική Αραβία «δεν εγκρίνει αυτού του είδους τις πρακτικές», πρόσθεσε το SPA.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μεταξύ των χωρών στις οποίες φέρεται να χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Pegasus για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ανδρών και γυναικών πολιτικών, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη επικεφαλής επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων, μεταξύ των οποίων η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η βρετανική The Guardian και η αμερικανική The Washington Post.

Το λογισμικό Pegasus, το οποίο εμπορεύεται η ισραηλινή επιχείρηση NSO, μόλις καταφέρει να εισέλθει σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) επιτρέπει την ανάκτηση μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών ακόμη και την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του κατόχου του. H NSO υποστηρίζει ότι το λογισμικό της Pegasus προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Οι αποκαλύψεις για το πως αυταρχικά καθεστώτα όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της NSO για να στοχοποιήσουν δικηγόρους υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, θέτουν πίεση στο Ισραήλ, υπό το φως νέων στοιχείων για πολιτικά πρόσωπα.

Συνολικά το πολυδαίδαλο σκάνδαλο απλώνεται σε Ουγγαρία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μεξικό, Ρουάντα, Μαρόκο, Αζερμπαϊτζάν, Ινδία και Καζακστάν. Όπως προκύπτει από την ανάλυση αναρίθμητων δεδομένων, τα δέκα κράτη που έκαναν κατάχρηση της τεχνολογίας, απολαμβάνουν εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ, ή διατηρούν διπλωματικές σχέσεις που έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. 

Το 2017, οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία ήταν εχθρικές. Επισήμως τα δύο κράτη δεν είχαν διπλωματικές επαφές. Παρ' όλα αυτά, μια μικρή ομάδα Ισραηλινών επιχειρηματιών συμμετείχε σε μυστικές συναντήσεις με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας στη Βιέννη, την Κύπρο και το Ριάντ και, εκείνο το καλοκαίρι, υπήρξαν σημάδια αναθέρμανσης. 

Οι επιχειρηματίες εκπροσωπούσαν τον όμιλο NSO και αποστολή τους ήταν να πουλήσουν στους Σαουδάραβες το λογισμικό σύστημα κατασκοπείας Pegasus.  

Σύμφωνα μάλιστα με άτομο που συμμετείχε στη συνάντηση του Ιουνίου του 2017 στην Κύπρο, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας είχε εντυπωσιαστεί από τα όσα είχε δει: μετά από μία παρατεταμένη συζήτηση για τεχνικά ζητήματα, ένας Σαουδάραβας κατάσκοπος που είχε μαζί του ένα νέο iPhone, έκανε επίδειξη του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus - πώς μπορούσε να «μολύνει» το τηλέφωνο και να χρησιμοποιήσει εξ αποστάσεως την κάμερα της συσκευής. 

«Δεν χρειάζεται να ξέρει κάποιος τη γλώσσα για να παρατηρήσει ότι ήταν έκπληκτοι και ενθουσιασμένοι και πως είχαν δει αυτό που χρειάζονταν», λέει η ίδια πηγή. 

Η Σαουδική Αραβία διεξάγει μια σκληρή καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα από τότε που ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ανέλαβε ντε φάκτο τα ηνία της εξουσίας το 2017.

Ο όμιλος της NSO είχε λάβει ειδική άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση για να επιχειρήσει να πουλήσει το εργαλείο χακαρίσματος στους Σαουδάραβες. Ήταν μία απόρρητη συμφωνία που οδήγησε στην υπογραφή συμβολαίων στο Ριάντ, σε ένα deal ύψους τουλάχιστον 55 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Περιορισμούς ζητά η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα την επιβολή περισσότερων περιορισμών στην πώληση λογισμικού τύπου Pegasus, που χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις.

«Είναι σημαντικό τέτοιο λογισμικό να μην καταλήγει σε λάθος χέρια και δεν πρέπει να πωλείτα σε χώρες όπου η επιτήρηση των επιχειρήσεων (υποκλοπών) από τη δικαιοσύνη ενδεχομένως δεν είναι διασφαλισμένη», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Οι οργανώσεις Forbidden Stories και Διεθνής Αμνηστία παρουσίασαν κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών, που επελέγησαν από τους πελάτες του ισραηλινού κολοσσού κυβερνοασφάλειας NSO από το 2016, πιθανότατα προκειμένου να παρακολουθηθούν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ' του Μαρόκου και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δυνητικών στόχων της Pegasus, όπως και τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, σε βάρος των οποίων διενεργήθηκε κατασκοπεία από διάφορα κράτη που είχαν πρόσβαση σε αυτό το λογισμικό.

Με πληροφορίες από Guardian, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM