Προέλευση κορωνοϊού: Η Κίνα απέρριψε αίτημα του ΠΟΥ για δεύτερη φάση έρευνας

Προέλευση κορωνοϊού: «Όχι» από Κίνα σε δεύτερη φάση έρευνας του ΠΟΥ - «Αλαζονεία προς την επιστήμη» Facebook Twitter
0

Η Κίνα απέρριψε σήμερα την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να προχωρήσει σε μία δεύτερη φάση της έρευνας για την προέλευση του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της covid-19 στα τέλη του 2019.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς πρότεινε να διεξαχθεί μία δεύτερη φάση της έρευνας στα εργαστήρια και τις αγορές της Ουχάν, ενώ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιδείξουν διαφάνεια.

Η πρόταση αυτή αποτελεί «έλλειψη σεβασμού προς την κοινή λογική και αλαζονεία προς την επιστήμη», δήλωσε ο Ζενγκ Γισίν, ο Κινέζος υφυπουργός Υγείας στους δημοσιογράφους.

Ο Ζενγκ δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν διάβασε για πρώτη φορά το σχέδιο του ΠΟΥ, διότι αναφέρει ως πιθανή προέλευση του κορωνοϊού την ενδεχόμενη παραβίαση των πρωτοκόλλων σε ένα κινεζικό εργαστήριο.

Ο Τέντρος είχε επισημάνει νωρίτερα τον Ιούλιο ότι οι έρευνες για την πηγή της πανδημίας covid-19 στην Κίνα εμποδίζονται από την έλλειψη στοιχείων για τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης της ασθένειας εκεί.

Ο Ζενγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι κάποια από τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευθούν στο σύνολό τους λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Ελπίζουμε ο ΠΟΥ να επανεξετάσει με σοβαρότητα τις μελέτες και τις προτάσεις των Κινέζων ειδικών, που πραγματικά αντιμετωπίζουν τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού που προκάλεσε την covid-19 ως επιστημονικό θέμα, και να αποφύγει τις πολιτικές παρεμβάσεις», επεσήμανε ο Κινέζος υφυπουργός.

Η Κίνα αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση της έρευνας, τόνισε.

Τα πρώτα γνωστά κρούσματα της covid-19 εμφανίστηκαν στην πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε από ζώα στους ανθρώπους τα οποία πωλούνταν ζωντανά σε αγορά της πόλης.

Αντικρουόμενες θεωρίες για την προέλευση του κορωνοϊού

Η θεωρία της προέλευσης του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο, την οποία υποστήριζε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανέλθει στο προσκήνιο, αν και στο παρελθόν δεν έχει θεωρηθεί βάσιμη από τους επιστήμονες.

Τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τους συμβούλους του να βρουν απαντήσεις στο θέμα της προέλευσης του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν αντικρουόμενες θεωρίες, ανάμεσά τους και το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο στην Κίνα.

Ένας από τους υπευθύνους του ινστιτούτου ιολογίας της Ουχάν, ο Γουάν Ζιμίνγκ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι στα εργαστήριά του δεν υπήρξε «καμία διαρροή» ή «ατύχημα».

Αντίθετα οι κινεζικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας κατηγορούν συχνά το εργαστήριο του Φορτ Ντέτρικ στις ΗΠΑ. Το εργαστήριο, που βρίσκεται κοντά στην Ουάσινγκτον ασχολείται με την έρευνα κατά της τρομοκρατίας με βιολογικά όπλα.

Ο Ζενγκ καθώς και άλλοι ειδικοί και αξιωματούχοι από την Κίνα ζήτησαν από τον ΠΟΥ να επεκτείνει τις έρευνές του για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού και σε άλλες χώρες.

«Πιστεύουμε ότι μία διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν είναι απαραίτητο να επενδύσουμε περισσότερη ενέργεια και προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε ο Λιάνγκ Ουανιάν, ο Κινέζος επικεφαλής της κοινής αποστολής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες στα ζώα, κυρίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό νυχτερίδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM