Πυρκαγιά στην Κύπρο- Αναστασιάδης: «Τραγωδία άνευ προηγουμένου, πλην της εισβολής το 1974»

Πυρκαγιά στην Κύπρο- Αναστασιάδης: «Τραγωδία άνευ προηγουμένου, πλην της εισβολής το 1974» Facebook Twitter
0

Άνευ προηγουμένου καταστροφές, πέραν αυτών της τουρκικής εισβολής, σημειώνοντας ότι έχει καταστραφεί έκταση πέραν των 55 τ.χλμ. χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τις πυρκαγιές στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας.

«Μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής το 1974», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρέθηκε στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, καλώντας σε επαγρύπνηση για όσους ασυνείδητα, είτε εσκεμμένα, είτε εξ αμελείας προκαλούν πυρκαγιές. 

«Διαπιστώνεται μια από τις καταστροφικότερες (πυρκαγιές) και, δυστυχώς, με ανθρώπινα θύματα. Οι υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα, κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεων τους προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Δεν αποφεύχθηκαν, δυστυχώς, με το περιστατικό που έχει καταγραφεί», πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση για τη συνδρομή άλλων χωρών στην κατάσβεση των πυρκαγιών, είπε ότι «ήδη, βρίσκεται στην Κύπρο το πρώτο από τα δύο (αεροσκάφη από την Ελλάδα), το ένα έχει υποστεί ζημιά. Όμως, ένα νέο δεύτερο ανεφοδιάζεται στη Ρόδο. Περί το μεσημέρι αναμένουμε την άφιξη ισραηλινών αεροσκαφών και γενικότερα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς επιτυγχάνεται (η κατάσβεση)».

Όπως εξήγησε, η όλη κατάσταση βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο ανησυχία προκαλεί η ενδεχόμενη αύξηση των ανέμων κατά το μεσημέρι. 

«Η επικέντρωση της προσοχής του τμήματος Δασών και των πυροσβεστών μας είναι σε ένα κομβικό σημείο που ελέγχεται επί του παρόντος, δηλαδή περιορίζεται η έκταση. Έχουν ληφθεί μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει μια επιβραδυντική ζώνη, σε όλες τις κοινότητες υπάρχουν μονάδες της Πυροσβεστικής και όχι μόνο. Υπάρχουν πτητικά μέσα που εποπτεύουν, προκειμένου να διαπιστωθούν εστίες που μπορεί να αναζωπυρωθούν. Συνεπώς, πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν», σημείωσε. 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κοινωνία ζητά παραδειγματικές τιμωρίες για όσους θέτουν τις φωτιές, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «βεβαίως για να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις. Χαίρομαι διότι υπάρχουν πολίτες με ευαισθησίες που καταγγέλλουν και, ήδη, έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM