Το Τέξας εκτέλεσε κι άλλον θανατοποινίτη αμέσως μετά την άρση μέτρων λόγω πανδημίας

Το Τέξας εκτέλεσε κι άλλον θανατοποινίτη αμέσως μετά την άρση μέτρων λόγω πανδημίας Facebook Twitter
0

Οι αρχές στο Τέξας προχώρησαν χθες στην εκτέλεση άνδρα που είχε καταδικαστεί για τριπλή, εξαιρετικά βίαιη δολοφονία- του δεύτερου μετά από πολύμηνη αναστολή της επιβολής θανατικών ποινών λόγω πανδημίας.

Στον Τζον Χάμελ, 45 ετών, έγινε θανατηφόρα ένεση στη φυλακή του Χάντσβιλ· ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:49 (τοπική ώρα).

Το 2009, είχε μαχαιρώσει την έγκυο γυναίκα του, είχε σκοτώσει με ρόπαλο του μπέιζμπολ τον πεθερό του και την πεντάχρονη κόρη του προτού βάλει φωτιά στο σπίτι τους, στο Φορτ Γουόρθ, στις νότιες ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ήθελε να ξαναφτιάξει τη ζωή του με άλλη γυναίκα. Κατά την υπεράσπιση, είχε ψυχιατρικά προβλήματα, έφερε ψυχικά τραύματα μετά τη θητεία του στους Πεζοναύτες.

Επρόκειτο να εκτελεστεί τη 17η Μαρτίου 2020, αλλά εφετείο ανέβαλε την εφαρμογή της ποινής in extremis εξαιτίας «της υγειονομικής κρίσης». Οι εφέτες είχαν εξηγήσει πως η εκτέλεση θα απαιτούσε να είναι παρόντες πολλοί άνθρωποι, φύλακες, δικηγόροι, μάρτυρες, δημοσιογράφοι, και υπήρχε κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Με αφορμή την περίπτωσή του, όλες οι εκτελέσεις ανεστάλησαν για μήνες στις ΗΠΑ.

Το Τέξας, η αμερικανική πολιτεία του Νότου που εφαρμόζει τη θανατική ποινή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, άρχισε ξανά τις εκτελέσεις τη 19η Μαΐου, όταν θανατώθηκε ο Κουέντιν Τζόουνς, Αφροαμερικανός που είχε καταδικαστεί για τον φόνο της γιαγιάς του.

Από την αρχή της χρονιάς, εξαιρουμένου του Τέξας, μόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προχώρησε σε εκτελέσεις θανατοποινιτών –τρεις, πιο συγκεκριμένα– λίγο πριν από την αποχώρηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM