Ομάδες τζιχαντιστών ανοίγουν μέτωπα στην υποσαχάρια Αφρική

Ομάδες τζιχαντιστών ανοίγουν μέτωπα στην υποσαχάρια Αφρική Facebook Twitter
0

Ο βραχίονας του ISIS εξαπλώνεται στην υποσαχάρια Αφρική. Στρατιωτικές νίκες και νέες συμμαχίες σε συνδυασμό με νέα στρατηγική προσέγγισης ενισχύουν τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε πολλές χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

Μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες στις χώρες της αφρικανική στέπας του Σαχέλ (Sahel – εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως την Ερυθρά Θάλασσα) όπως η Νιγηρία, η Μοζαμβίκη, ο Νίγηρας και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η προπαγάνδα του ISIS που απορρέει από τα κεντρικά στρατηγεία στη Μέση Ανατολή εστιάζει στην ριζοσπαστικοποίηση των ομάδων της κεντρικής Αφρικής, καθώς βρίσκει πρόσφορο και πολύ φθηνό «έδαφος» εξάπλωσης, ικανό να αντισταθμίσει τις αποτυχίες και τις απώλειες δυνάμεων αλλά και κύρους στις ασιατικές επιχειρήσεις.

Οι εξελίξεις στη Νιγηρία επιταχύνθηκαν μετά τον θάνατο του ηγέτη της τζιχαντιστικής Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου και οι «ευθύνες»πέφτουν στους ακραίους τζιχαντιστές της Iswap (οργάνωσης που προέκυψε από τη διάσπαση της Μπόκο Χαράμ το 2016).

Το Iswap έχει ισχυροποιηθεί το τελευταίο διάστημα και είναι πλέον η κυρίαρχη τζιχαντιστική οργάνωση στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις του εναντίον του νιγηριανού στρατού.

Αν και οι στρατηγικές των εξτρεμιστικών ομάδων του Ισλαμικού Κράτους διαφέρουν και διαμορφώνονται ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, είναι σαφής η τάση να δημιουργηθούν ζώνες τζιχαντιστικής εξουσίας, όπως επισημαίνουν αναλυτές, προειδοποιώντας πως είναι θέμα χρόνου να βρεθεί πρόσφορο έδαφος συνεργασίας στους κόλπους των διεφθαρμένων μα και αποδυναμωμένων εθνικών αρχών.

«Πρέπει να προσφέρετε στις τοπικές κοινότητες κάποια εναλλακτική λύση, για να μην πέσουν στην “αγκαλιά” των τζιχαντιστών, και συνήθως δεν υπάρχει καμία…», τονίζει αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής με έδρα το Μάλι.


Σύμφωνα με τον Ρίντα Λιαμούρι, αναλυτή στο Κέντρο Πολιτικής για το Νέο Νότο στο Μαρόκο, το Ισλαμικό Κράτος έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες εισχώρησης στην υποσαχάρια Αφρική από το 2015, όμως σήμερα φαίνεται πιο δυνατό παρά ποτέ. «Η πρόοδος ήταν ομολογουμένως αργή, όμως κατάφεραν να εστιάσουν σε πολύ συγκεκριμένους τομείς και κοινότητες με τις οποίες θα μπορούσαν να οικοδομήσουν δεσμούς προκειμένου να εδραιωθούν», τόνισε.

«Για μια σκληρή οργάνωση όπως το Isis, η υποσαχάρια Αφρική αποτελεί την απόλυτη “επένδυση” καθώς αποκτά την δυνατότητα ελέγχου μιας τεράστιας περιοχής πολλών χιλιάδων τετραγωνικών χλμ, με μηδαμινό κόστος» τονίζει ο Βίνσεντ Φάουτσερ, ειδικός αναλυτής και μελετητής του ισλαμικού εξτρεμισμού στη Νιγηρία.

Η εισβολή του Iswap τον Μάιο στο πυκνό και δυσπρόσιτο δάσος Σαμπίσα, στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας  - που αποτελούσε στρατηγείο της Μπόκο Χαράμ - και η δολοφονία του βετεράνου ηγέτη Αμπουμπακάρ Σεκάου, έφερε τριγμούς στους κόλπους των τζιχαντιστών, καθώς οι ριζοσπάστες, πέρα από την οικειοποίηση του οπλοστασίου αλλά και των πόρων της Μπόκο Χαράμ, έχουν «προσηλυτίσει» πολλούς από τους οπαδούς του δολοφονηθέντος ηγέτη.

Λίγο πιο διαλλακτικός εμφανίζεται ο αρχηγός του Iswap, Αμπού Μουσάμπ αλ Μπαρνάουϊ, ο οποίος θεωρείται μορφωμένος και σχετικά μετριοπαθής, και έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα βελτίωσης της ζωής και της μεταχείρισης των νέων μουσουλμάνων στις τοπικές κοινωνίες.


Τις τελευταίες εβδομάδες, η Iswap παρέδωσε εγκαταλελειμμένα βοσκοτόπια σε φτωχούς αγρότες που μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση στη γη, απελευθέρωσε κρατούμενους από φυλακές, επέβαλε θρησκευτικούς φόρους στους πλούσιους που η γη τους ανήκει στις περιοχές που πλέον ελέγχουν οι τζιχαντιστές και επιδίωξε να περιορίσει τις επιδρομές για «λεία πολέμου» που διανέμεται «παραδοσιακά» μεταξύ των μαχητών, έναντι αμοιβής.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις του ISIS πληθαίνουν – μόλις τον περασμένο μήνα σκότωσαν πάνω από 150 ανθρώπους, οι οποίοι, όπως υποστήριξαν σε ανακοίνωση οι τζιχαντιστές, ήταν «στρατιωτικοί» και όχι απλοί πολίτες.  


Στο Μάλι, σε χωριό κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, οι ισλαμιστές μαχητές ακρωτηρίασαν τρεις άνδρες (τους έκοψαν χέρι και πόδι), οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από ισλαμικό δικαστήριο για ληστεία σε λεωφορείο. Η ποινή εκτελέστηκε επιδεικτικά στην αγορά του χωριού και μπροστά σε πλήθος πολιτών.


Παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί στη Μπουρκίνα Φάσο, όπου το Ισλαμικό Κράτος προσβλέπει να αποκτήσει την κυριαρχία. «Το ISIS επιδεικνύει την πρόθεσή του να προσφέρει Νόμο και Τάξη. Οι τοπικές κοινωνίες δεν εγείρουν ερωτήσεις για τον τρόπο που αυτό γίνεται» καταλήγει ο Λιαμούρι.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM