Η επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο Συμεών Κεδίκογλου και οι διστακτικοί του εμβολιασμού

Τσαβούσογλου Facebook Twitter
Eπίσκεψη του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή. Φωτ: Εurokinissi
0

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ενώ προετοιμάζεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση δεν προσδοκά στα ελληνοτουρκικά τίποτα παραπάνω από ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει σε τίποτα, αλλά αισιοδοξούν ότι δεν θα προβεί σε ακραίες προκλήσεις το επόμενο διάστημα, μέχρι να πάρει τα ανταλλάγματα που θέλει από την Ε.Ε., ενώ παράλληλα δέχεται πιέσεις από τη διοίκηση Μπάιντεν. Η αυτοσυγκράτηση που (εικάζεται ότι) θα προσπαθήσει να δείξει ο Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, μάλλον δεν αφορά και την Κύπρο, για την οποία λέγεται ότι κάτι -κακό- ετοιμάζει.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε αυτήν τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις όταν τον αγκάλιασε ένθερμα και περιχαρής, λες και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τού ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ή το casus belli.

Η υπερβολικά διαχυτική συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σχολιάστηκε μάλλον αρνητικά, σε αντίθεση με την εκτίναξη της δημοφιλίας του όταν θεωρήθηκε ότι «κατατρόπωσε» τον Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα που προηγήθηκε. Ερμηνεία επίσης υπερβολική, καθώς ο Νίκος Δένδιας είχε απλώς απαντήσει σε ορισμένες από τις προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του, αναφέροντας τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και πράττοντας το αυτονόητο. Δεν επρόκειτο περί κάποιου «ηρωισμού», δηλαδή.

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και αυτές τις μέρες, για την ώρα στα ελληνοτουρκικά προσπαθεί να κερδίζει χρόνο, χτίζοντας ταυτόχρονα συμμαχίες και προετοιμαζόμενη για την επόμενη μέρα σε κάθε επίπεδο και όχι μόνο σε αυτό της άμυνας και των εξοπλισμών.

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και αυτές τις μέρες, για την ώρα στα ελληνοτουρκικά προσπαθεί να κερδίζει χρόνο, χτίζοντας ταυτόχρονα συμμαχίες και προετοιμαζόμενη για την επόμενη μέρα σε κάθε επίπεδο και όχι μόνο σε αυτό της άμυνας και των εξοπλισμών. Η πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι η ισχυροποίηση της οικονομίας, που είναι πλέον η πρώτη του προτεραιότητα, θα συμβάλει αυτομάτως και στην ενίσχυση της εθνικής θέσης της χώρας. Μια πολιτική θέση που μοιάζει με εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του οποίου στελέχη και συμβούλους αξιοποιεί άλλωστε (και) στα ελληνοτουρκικά.

Αυτή είναι μία σχεδόν μόνιμη γκρίνια τελευταία σε ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας (κυρίως του συρρικνωμένου και αρκετά αποδυναμωμένου πλέον καραμανλικού μπλοκ). Οι συγκεκριμένοι νεοδημοκράτες διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι το Μαξίμου έχει καταληφθεί από «πασόκους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΓΚΡΙΝΙΑ άκουσε και ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα, με αφορμή την προσχώρηση τού πρώην βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά Συμεών Κεδίκογλου, η οποία προκάλεσε μία μίνι εξέγερση στο εσωτερικό του κόμματος, με αντιδράσεις ακόμα και από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν πάει από καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Κάποια ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν υπενθυμίζοντας ότι, όταν ο Κεδίκογλου ήταν υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, χαρακτήριζε «γάγγραινα και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη» την κατάληψη, ενώ άλλοι επισήμαναν ότι πρόκειται για τον «υφυπουργό των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων και της Τράπεζας Θεμάτων». Ορισμένοι θυμήθηκαν ότι ήταν και στο ΚΕΠ του Αβραμόπουλου κάποτε, ενώ σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας υπήρξε ενόχληση γιατί δεν ρωτήθηκε κανένας τους, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι είναι και θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας.

τσίπρας κεδίκογλου Facebook Twitter
Η προσχώρηση τού πρώην βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά Συμεών Κεδίκογλου, η οποία προκάλεσε μία μίνι εξέγερση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως έχουν σημαντικότερα προβλήματα από αυτό, όπως όσα αποκαλύφθηκαν στην προανακριτική της Βουλής, μετά και τα ντοκουμέντα των γραπτών μηνυμάτων που παρουσιάστηκαν για τη διαπλοκή του Νίκου Παππά με τον Καλογρίτσα και άλλους επιχειρηματίες κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών. Ο Νίκος Παππάς, βρισκόμενος προφανώς σε δύσκολη θέση, αρνήθηκε να πάει στην προανακριτική επιτροπή και να απαντήσει στους βουλευτές για όσα προκύπτουν από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε βάρος του. Αντ’ αυτού, επέλεξε να στείλει ένα υπόμνημα με τις θέσεις του, αποφεύγοντας την αντιπαράθεση.

Το ερώτημα όλων τώρα είναι αν το επί σειρά ετών alter ego του Αλέξη Τσίπρα θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Ο Τσίπρας πάντως έχει φροντίσει να βγει από το κάδρο, παρότι υπήρχαν αρκετές αναφορές στη Βουλή σχετικά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τον Τσίπρα στο κάδρο και ότι η γραμμή στους βουλευτές της πλειοψηφίας -αν και δεν δηλώνεται ρητά αυτό- ήταν να αφήνουν απ’ έξω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και όταν το όνομά του υπονοείται από μάρτυρες που καταθέτουν. Οι σχέσεις Τσίπρα - Παππά δεν έχουν διαρραγεί, άλλωστε τους δένουν πολλά.

Υπάρχει όμως εδώ και καιρό μια απόσταση που τηρείται δημοσίως, καθώς ο Νίκος Παππάς είναι πλέον πολλαπλά εκτεθειμένος. Η γραμμή της ηγεσίας παρ’ όλα αυτά είναι ότι το κόμμα πρέπει να τον υπερασπιστεί ανεξάρτητα από τάσεις, καθώς ο κομματικός πατριωτισμός το επιβάλλει, παρόλο που αρκετοί άσπονδοι σύντροφοί του θα ήθελαν να τον δουν να παραπέμπεται.

Οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλοί αυτή την εβδομάδα και μάλιστα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη του Τσαβούσογλου ήταν ίσως η πιο μετρημένη και χαμηλών τόνων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ως τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι «κάθε Τούρκος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Θράκη οφείλει να σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης και να θυμάται τη θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας το 20017, ότι: “Στη Δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα τουρκικής, πομακικής και ρομά προέλευσης”. Από εκεί και πέρα, οι αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη αφορούν υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους έναντι Ελλήνων πολιτών και όχι τον ελληνοτουρκικό διάλογο» ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας στο τέλος ότι αναμένουν ενημέρωση από την κυβέρνηση αναφορικά με τις καταγγελίες για αποκλεισμό Ελλήνων δημοσιογράφων (από τον Τσαβούσογλου στη Θράκη) και ποιος ευθύνεται για αυτό.

ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ έχει σημάνει συναγερμός, καθώς, όπως ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός του πρώτου κύματος των προθύμων, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι οι διστακτικοί σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, και ειδικά σε εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο, είναι πιο πολλοί από όσους υπολόγιζε στις αρχικές της εκτιμήσεις.

Στα κυβερνητικά επιτελεία ωστόσο περιμένουν αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες και βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ώστε αυτή να συμβάλει στην πολυαναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού, η οποία πηγαίνει πλέον πιο πίσω, καθώς ο Ιούνιος φαίνεται να χάνεται σε μεγάλο βαθμό και οι προσδοκίες τώρα μεταφέρονται για τον Ιούλιο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dendia cavusoglu

Βασιλική Σιούτη / Πόσο σημαντική ήταν η επίσκεψη Τσαβούσογλου;

Στριμωγμένη από τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ και προσδοκώντας πολλά από την ΕΕ για το επόμενο διάστημα, η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να εμφανίζεται ότι επιθυμεί την “ομαλοποίηση” των σχέσεων με την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ