Η επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο Συμεών Κεδίκογλου και οι διστακτικοί του εμβολιασμού

Τσαβούσογλου Facebook Twitter
Eπίσκεψη του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή. Φωτ: Εurokinissi
0

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ενώ προετοιμάζεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση δεν προσδοκά στα ελληνοτουρκικά τίποτα παραπάνω από ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει σε τίποτα, αλλά αισιοδοξούν ότι δεν θα προβεί σε ακραίες προκλήσεις το επόμενο διάστημα, μέχρι να πάρει τα ανταλλάγματα που θέλει από την Ε.Ε., ενώ παράλληλα δέχεται πιέσεις από τη διοίκηση Μπάιντεν. Η αυτοσυγκράτηση που (εικάζεται ότι) θα προσπαθήσει να δείξει ο Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, μάλλον δεν αφορά και την Κύπρο, για την οποία λέγεται ότι κάτι -κακό- ετοιμάζει.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε αυτήν τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις όταν τον αγκάλιασε ένθερμα και περιχαρής, λες και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τού ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ή το casus belli.

Η υπερβολικά διαχυτική συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σχολιάστηκε μάλλον αρνητικά, σε αντίθεση με την εκτίναξη της δημοφιλίας του όταν θεωρήθηκε ότι «κατατρόπωσε» τον Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα που προηγήθηκε. Ερμηνεία επίσης υπερβολική, καθώς ο Νίκος Δένδιας είχε απλώς απαντήσει σε ορισμένες από τις προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του, αναφέροντας τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και πράττοντας το αυτονόητο. Δεν επρόκειτο περί κάποιου «ηρωισμού», δηλαδή.

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και αυτές τις μέρες, για την ώρα στα ελληνοτουρκικά προσπαθεί να κερδίζει χρόνο, χτίζοντας ταυτόχρονα συμμαχίες και προετοιμαζόμενη για την επόμενη μέρα σε κάθε επίπεδο και όχι μόνο σε αυτό της άμυνας και των εξοπλισμών.

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και αυτές τις μέρες, για την ώρα στα ελληνοτουρκικά προσπαθεί να κερδίζει χρόνο, χτίζοντας ταυτόχρονα συμμαχίες και προετοιμαζόμενη για την επόμενη μέρα σε κάθε επίπεδο και όχι μόνο σε αυτό της άμυνας και των εξοπλισμών. Η πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι η ισχυροποίηση της οικονομίας, που είναι πλέον η πρώτη του προτεραιότητα, θα συμβάλει αυτομάτως και στην ενίσχυση της εθνικής θέσης της χώρας. Μια πολιτική θέση που μοιάζει με εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του οποίου στελέχη και συμβούλους αξιοποιεί άλλωστε (και) στα ελληνοτουρκικά.

Αυτή είναι μία σχεδόν μόνιμη γκρίνια τελευταία σε ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας (κυρίως του συρρικνωμένου και αρκετά αποδυναμωμένου πλέον καραμανλικού μπλοκ). Οι συγκεκριμένοι νεοδημοκράτες διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι το Μαξίμου έχει καταληφθεί από «πασόκους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΓΚΡΙΝΙΑ άκουσε και ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα, με αφορμή την προσχώρηση τού πρώην βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά Συμεών Κεδίκογλου, η οποία προκάλεσε μία μίνι εξέγερση στο εσωτερικό του κόμματος, με αντιδράσεις ακόμα και από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν πάει από καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Κάποια ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν υπενθυμίζοντας ότι, όταν ο Κεδίκογλου ήταν υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, χαρακτήριζε «γάγγραινα και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη» την κατάληψη, ενώ άλλοι επισήμαναν ότι πρόκειται για τον «υφυπουργό των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων και της Τράπεζας Θεμάτων». Ορισμένοι θυμήθηκαν ότι ήταν και στο ΚΕΠ του Αβραμόπουλου κάποτε, ενώ σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας υπήρξε ενόχληση γιατί δεν ρωτήθηκε κανένας τους, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι είναι και θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας.

τσίπρας κεδίκογλου Facebook Twitter
Η προσχώρηση τού πρώην βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά Συμεών Κεδίκογλου, η οποία προκάλεσε μία μίνι εξέγερση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως έχουν σημαντικότερα προβλήματα από αυτό, όπως όσα αποκαλύφθηκαν στην προανακριτική της Βουλής, μετά και τα ντοκουμέντα των γραπτών μηνυμάτων που παρουσιάστηκαν για τη διαπλοκή του Νίκου Παππά με τον Καλογρίτσα και άλλους επιχειρηματίες κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών. Ο Νίκος Παππάς, βρισκόμενος προφανώς σε δύσκολη θέση, αρνήθηκε να πάει στην προανακριτική επιτροπή και να απαντήσει στους βουλευτές για όσα προκύπτουν από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε βάρος του. Αντ’ αυτού, επέλεξε να στείλει ένα υπόμνημα με τις θέσεις του, αποφεύγοντας την αντιπαράθεση.

Το ερώτημα όλων τώρα είναι αν το επί σειρά ετών alter ego του Αλέξη Τσίπρα θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Ο Τσίπρας πάντως έχει φροντίσει να βγει από το κάδρο, παρότι υπήρχαν αρκετές αναφορές στη Βουλή σχετικά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τον Τσίπρα στο κάδρο και ότι η γραμμή στους βουλευτές της πλειοψηφίας -αν και δεν δηλώνεται ρητά αυτό- ήταν να αφήνουν απ’ έξω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και όταν το όνομά του υπονοείται από μάρτυρες που καταθέτουν. Οι σχέσεις Τσίπρα - Παππά δεν έχουν διαρραγεί, άλλωστε τους δένουν πολλά.

Υπάρχει όμως εδώ και καιρό μια απόσταση που τηρείται δημοσίως, καθώς ο Νίκος Παππάς είναι πλέον πολλαπλά εκτεθειμένος. Η γραμμή της ηγεσίας παρ’ όλα αυτά είναι ότι το κόμμα πρέπει να τον υπερασπιστεί ανεξάρτητα από τάσεις, καθώς ο κομματικός πατριωτισμός το επιβάλλει, παρόλο που αρκετοί άσπονδοι σύντροφοί του θα ήθελαν να τον δουν να παραπέμπεται.

Οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλοί αυτή την εβδομάδα και μάλιστα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη του Τσαβούσογλου ήταν ίσως η πιο μετρημένη και χαμηλών τόνων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ως τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι «κάθε Τούρκος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Θράκη οφείλει να σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης και να θυμάται τη θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας το 20017, ότι: “Στη Δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα τουρκικής, πομακικής και ρομά προέλευσης”. Από εκεί και πέρα, οι αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη αφορούν υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους έναντι Ελλήνων πολιτών και όχι τον ελληνοτουρκικό διάλογο» ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας στο τέλος ότι αναμένουν ενημέρωση από την κυβέρνηση αναφορικά με τις καταγγελίες για αποκλεισμό Ελλήνων δημοσιογράφων (από τον Τσαβούσογλου στη Θράκη) και ποιος ευθύνεται για αυτό.

ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ έχει σημάνει συναγερμός, καθώς, όπως ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός του πρώτου κύματος των προθύμων, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι οι διστακτικοί σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, και ειδικά σε εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο, είναι πιο πολλοί από όσους υπολόγιζε στις αρχικές της εκτιμήσεις.

Στα κυβερνητικά επιτελεία ωστόσο περιμένουν αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες και βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ώστε αυτή να συμβάλει στην πολυαναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού, η οποία πηγαίνει πλέον πιο πίσω, καθώς ο Ιούνιος φαίνεται να χάνεται σε μεγάλο βαθμό και οι προσδοκίες τώρα μεταφέρονται για τον Ιούλιο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dendia cavusoglu

Βασιλική Σιούτη / Πόσο σημαντική ήταν η επίσκεψη Τσαβούσογλου;

Στριμωγμένη από τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ και προσδοκώντας πολλά από την ΕΕ για το επόμενο διάστημα, η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να εμφανίζεται ότι επιθυμεί την “ομαλοποίηση” των σχέσεων με την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οπτική Γωνία / Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τη «στρατηγική σχέση» και τα μεγάλα επιχειρηματικά deals.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To μίσος για τους άλλους…

Οπτική Γωνία / To μίσος για τους άλλους

Για τους περισσότερους η αλήθεια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Eίδαν κάπου μια εικόνα που εξυπηρετεί το προσωπικό τους αφήγημα, το οποίο συνήθως προσεγγίζεται με συναισθηματικούς όρους, όπου κυριαρχεί το μίσος, κι αυτό τους αρκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους;

Οπτική Γωνία / Η στρατηγική του χάους και το μέλλον της Μέσης Ανατολής

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Οπτική Γωνία / Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Ο Ισπανός επισκέπτης ερευνητής στο Χάρβαρντ, Αλμπέρτο Λόπεζ Ορτέγκα, γράφει στην El País ότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι απλώς μια επίθεση στο ίδρυμα ή στους διεθνείς φοιτητές, αλλά μια επίθεση στην ίδια την ιδέα της γνώσης ως παγκόσμιου εγχειρήματος.
THE LIFO TEAM
 Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Οπτική Γωνία / Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Από την Ιρανική Επανάσταση του 1979 έως την ανταλλαγή πυραύλων το 2025, η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν εξελίσσεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες και πολυεπίπεδες γεωπολιτικές διαμάχες της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ