Καμερούν: Κάθειρξη σε δύο transgender άτομα για «απόπειρα ομοφυλοφιλίας»

Καμερούν: Κάθειρξη σε δύο transgender άτομα για «απόπειρα ομοφυλοφιλίας» Facebook Twitter
Facebook
0

Δικαστήριο στο Καμερούν καταδίκασε δύο transgender άτομα την Τρίτη σε φυλάκιση πέντε ετών για «απόπειρα ομοφυλοφιλίας» και άλλα «αδικήματα».

Συνελήφθησαν με αφορμή τα ρούχα που φορούσαν σε ένα εστιατόριο, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

Μια τοπική διασημότητα των social media γνωστή ως Shakiro, κατά κόσμο Njeukam Loic Mildred, και η Patricia (Roland Mouthe), συνελήφθησαν στις 8 Φεβρουαρίου.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η κράτησή τους αποτελεί μέρος της εντεινόμενης στοχοποίησης και ποινικοποίησης των σεξουαλικών μειονοτήτων και των transgender ατόμων στο Καμερούν.

Και οι δύο έλαβαν τη μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 200.000 φράγκων CFA, δηλαδή 372,44 δολαρίων, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι τους στο Reuters. Εκτός από την «απόπειρα ομοφυλοφιλίας», καταδικάστηκαν για δημόσια ασέβεια και επειδή σύμφωνα με τις αρχές δεν είχαν μαζί τους στοιχεία ταυτότητας.

«Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση», δήλωσε η Alice Nkom, μία από τους δικηγόρους τους, η οποία δεσμεύτηκε να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

«Είναι η Γιαουντέ (η κεντρική κυβέρνηση) που είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να φέρουν την ομοφυλοφιλία στο Καμερούν» πρόσθεσε.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά.

Το Καμερούν είναι μία από τις περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες, όπου οι σχέσεις του ιδίου φύλου είναι παράνομες.

Τα δικαστήριά του έχουν ήδη καταδικάσει ανθρώπους σε ποινές φυλάκισης πολλών ετών για την φερόμενη ομοφυλοφιλία τους.

Το Human Rights Watch ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι συλλήψεις των Shakiro και Patricia φαίνεται πως αποτελούν μέρος μιας «συνολικής αύξησης της αστυνομικής δράσης» κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων.

Από τον Μάϊο του 2020, 53 άτομα έχουν συλληφθεί έπειτα από επιδρομές σε οργανισμούς για το HIV και το AIDS. Υπάρχουν δε, και αναφορές ότι τα άτομα ξυλοκοπούνται και υποβάλλονται σε αναγκαστικές «πρωκτικές εξετάσεις» για να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες για ομοφυλοφιλία, όπως ανέφερε η ομάδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες του Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM