Καμερούν: Κάθειρξη σε δύο transgender άτομα για «απόπειρα ομοφυλοφιλίας»

Καμερούν: Κάθειρξη σε δύο transgender άτομα για «απόπειρα ομοφυλοφιλίας» Facebook Twitter
Facebook
0

Δικαστήριο στο Καμερούν καταδίκασε δύο transgender άτομα την Τρίτη σε φυλάκιση πέντε ετών για «απόπειρα ομοφυλοφιλίας» και άλλα «αδικήματα».

Συνελήφθησαν με αφορμή τα ρούχα που φορούσαν σε ένα εστιατόριο, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

Μια τοπική διασημότητα των social media γνωστή ως Shakiro, κατά κόσμο Njeukam Loic Mildred, και η Patricia (Roland Mouthe), συνελήφθησαν στις 8 Φεβρουαρίου.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η κράτησή τους αποτελεί μέρος της εντεινόμενης στοχοποίησης και ποινικοποίησης των σεξουαλικών μειονοτήτων και των transgender ατόμων στο Καμερούν.

Και οι δύο έλαβαν τη μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 200.000 φράγκων CFA, δηλαδή 372,44 δολαρίων, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι τους στο Reuters. Εκτός από την «απόπειρα ομοφυλοφιλίας», καταδικάστηκαν για δημόσια ασέβεια και επειδή σύμφωνα με τις αρχές δεν είχαν μαζί τους στοιχεία ταυτότητας.

«Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση», δήλωσε η Alice Nkom, μία από τους δικηγόρους τους, η οποία δεσμεύτηκε να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

«Είναι η Γιαουντέ (η κεντρική κυβέρνηση) που είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να φέρουν την ομοφυλοφιλία στο Καμερούν» πρόσθεσε.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά.

Το Καμερούν είναι μία από τις περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες, όπου οι σχέσεις του ιδίου φύλου είναι παράνομες.

Τα δικαστήριά του έχουν ήδη καταδικάσει ανθρώπους σε ποινές φυλάκισης πολλών ετών για την φερόμενη ομοφυλοφιλία τους.

Το Human Rights Watch ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι συλλήψεις των Shakiro και Patricia φαίνεται πως αποτελούν μέρος μιας «συνολικής αύξησης της αστυνομικής δράσης» κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων.

Από τον Μάϊο του 2020, 53 άτομα έχουν συλληφθεί έπειτα από επιδρομές σε οργανισμούς για το HIV και το AIDS. Υπάρχουν δε, και αναφορές ότι τα άτομα ξυλοκοπούνται και υποβάλλονται σε αναγκαστικές «πρωκτικές εξετάσεις» για να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες για ομοφυλοφιλία, όπως ανέφερε η ομάδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες του Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΝΑ ΧΑΛΙΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Λίβανος: Νεκρή σε ισραηλινό πλήγμα ακτιβίστρια που αφιέρωσε τη ζωή της στις χελώνες Καρέτα καρέτα

Η Μόνα Χαλίλ, μία από τις πιο γνωστές μορφές του περιβαλλοντικού κινήματος στον Λίβανο, πέθανε σε ηλικία 76 ετών από τα τραύματα που υπέστη μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα
THE LIFO TEAM
Κατασκευάζουν το «Μαύρο Κουτί της Γης»: Θα καταγράφει τα πάντα μέχρι το τέλος της ανθρωπότητας

Διεθνή / Κατασκευάζουν το «Μαύρο Κουτί της Γης»: Θα καταγράφει τα πάντα μέχρι και μια πιθανή καταστροφή του πλανήτη

Το μεγάλο ατσάλινο «μαύρο κουτί» που σχεδιάζεται για να καταγράφει διαρκώς δεδομένα, δημιουργώντας ένα αρχείο που ίσως κάποτε εξηγήσει πώς η ανθρωπότητα έφτασε στην καταστροφή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ

Διεθνή / Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δηλώνει ότι δεν του αρέσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά την ενέκρινε

Ο Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αποστασιοποιήθηκε από τη συμφωνία, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτήν στον πρόεδρο του Ιράν, και δήλωσε ότι ο Τραμπ προχώρησε σε αυτήν από «απελπισία»
THE LIFO TEAM
ΑΓΓΛΙΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΠΑΙΔΙ 3ΧΡΟΝΟΣ

Διεθνή / Αγγλία: Γυναίκα πήδηξε ανάμεσα σε κροκόδειλους για να σώσει 3χρονο

Πρώην υπάλληλος στο ζωολογικό πάρκο χαρακτήρισε την αντίδρασή της «εξαιρετικά γενναία», υποστηρίζοντας ότι δεν δίστασε να θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο προκειμένου να βοηθήσει το παιδί
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Επίθεση Βανς κατά Ισραηλινών υπουργών: «Ο Τραμπ είναι ο μόνος σύμμαχος που σας έχει απομείνει»

Ο Βανς έστρεψε τα πυρά του ιδιαίτερα εναντίον του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και του Μπεζαλέλ Σμότριτς, δύο από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης Νετανιάχου
THE LIFO TEAM