Σεϋχέλλες: Η πιο εμβολιασμένη χώρα του πλανήτη πλήττεται από την πανδημία - Άγνωστο τι συμβαίνει

Σεϋχέλλες: Η πιο εμβολιασμένη χώρα του πλανήτη «πλήττεται» από την πανδημία - Άγνωστο τι συμβαίνει Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Προβληματισμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει προκαλέσει η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Σεϋχέλλες, παρά το γεγονός ότι έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατά της Covid-19, σε υψηλότερο, μάλιστα, ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη.

Οι Σεϋχέλες ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα την εφαρμογή νέων αυστηρών μέτρων, καθώς κατέγραψε αύξηση κρουσμάτων, με τον αριθμό των ενεργών μολύνσεων να έχει υπερδιπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα σε 2.486 άτομα, όπως δήλωσε το υπουργείο Υγείας στις 10 Μαΐου. Από τις ενεργές περιπτώσεις, το 37% είχε λάβει και τις δύο δόσεις τους εμβολίου. 

Η εικόνα αυτή προβληματίζει τόσο τις τοπικές υγειονομικές Αρχές, όσο και τον ΠΟΥ, καθώς εκφράζοντας αμφιβολίες ότι η εμβολιαστική εκστρατεία δεν μπορεί να «φρενάρει» την πανδημία σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η αποτυχία αυτή των εμβολίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς λεπτομερή αξιολόγηση της κατάστασης στις Σεϋχέλλες. Η διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης και Εμβολίων του ΠΟΥ, Κέιτ Ο’ Μπράιεν, είπε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι ο οργανισμός είναι σε άμεση επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές και πως χρειάζεται λεπτομερής εκτίμηση και συνυπολογισμός παραγόντων.


 

Τα ποσοστά και τα εμβόλια

Οι Σεϋχέλλες αποτελούν την πιο καλά εμβολιασμένη χώρα στον κόσμο έχοντας εμβολιάσει πλήρως το 62,2% του πληθυσμού της νησιωτικής χώρας είτε με το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm είτε με το εμβόλιο Covishield, ένα εμβόλιο που κατασκευάστηκε στην Ινδία με άδεια από την AstraZeneca.

Η χώρα είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στον εμβολιασμό του πληθυσμού της, ο οποίος υπολογίζεται στους κάτω από 100.000 άτομα, χορηγώντας πρώτα το Sinopharm της Κίνας και στη συνέχεια το Covishield

Από τις 8 Μαΐου, κανένας που είχε προσβληθεί από την covid-19 ενώ εμβολιάστηκε δεν έχασε τη ζωή του, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών και Τουρισμού.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής κλινικής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Dartmouth Geisel, Ντάνιελ Ρ. Λούσεϊ, σε ένα blog την περασμένη εβδομάδα, δεδομένα σχετικά με τη γενετική αλληλουχία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για τις λοιμώξεις στις Σεϋχέλλες τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η παραλλαγή B.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου έτους, βρέθηκε στις Σεϋχέλλες τον Φεβρουάριο, όπως είπε. Το εμβόλιο της AstraZeneca φάνηκε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι αυτής της παραλλαγής σε μια μελέτη και η Νότια Αφρική σταμάτησε τα σχέδια για χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Μια σύγκριση μεταξύ των εμβολίων Sinopharm, Covishield και μη εμβολιασμένων ατόμων που κόλλησαν τον ιό θα μπορούσε να γίνει χρησιμοποιώντας γενετική αλληλουχία και δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα των μολύνσεών τους, δήλωσε ο καθηγητής.

Νέα περιοριστικά μέτρα

Η νέα αυτή έξαρση της πανδημίας οδήγησε τις αρχές της αφρικάνικης χώρας να κλείσουν τα σχολεία και να ακυρώσουν τις αθλητικές δραστηριότητες για δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια του ίδιου διαστήματος, οι χώροι εστίασης και τα καταστήματα θα μειώσουν το ωράριο λειτουργίας τους, ενώ ορισμένες συναθροίσεις θα απαγορευτούν πλήρως.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM