ΗΠΑ: Το Αϊντάχο εγκρίνει νόμο για να θανατώσει το 90% των λύκων

Η Γερουσία του Αϊντάχο εγκρίνει νόμο για να θανατώσει το 90% των λύκων Facebook Twitter
Αγέλη λύκων στην Hells Canyon National Recreation Area, στο βορειοδυτικό Όρεγκον, κοντά στα σύνορα με το Αϊντάχο. Oregon Department of Fish and Wildlife
0

Η Γερουσία του Αϊντάχο ενέκρινε νόμο που θα επιτρέπει στην πολιτεία να προσλάβει εξωτερικούς συνεργάτες για να σκοτώσουν μέχρι και το 90% των λύκων προκειμένου, όπως λένε οι υποστηρικτές, να προστατευτούν τα βοοειδή και άλλα αγροτικά συμφέροντα. 

«Αυτοί οι λύκοι, υπάρχουν πάρα πολλοί στην πολιτεία του Αϊντάχο», σχολίασε ο Μαρκ Χάρις, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, πριν την χθεσινή ψηφοφορία, αφού πρώτα αφηγήθηκε μια ιστορία για έναν «κύριο ιδιοκτήτη ράντσου», που διακινδύνευσε την ζωή του όταν αγέλη λύκων τρόμαξε το κοπάδι του. 

Το σχέδιο «Wolf Conservation & Management» καλεί την πολιτεία να περιορίσει τον πληθυσμό των συγκεκριμένων ζώων σε περίπου 150 λύκους, όταν στην τελευταία καταμέτρηση, είπε ο Χάρις, βρέθηκαν 1.556 λύκοι. «Κατστρέφουν τα ράντσα και την άγρια ζωή», τόνισε. 

Το νομοσχέδιο θα δώσει στο κρατικό Wolf Control Fund, ταμείο για τον έλεγχο του πληθυσμού των λύκων, επιπλέον 190.000 δολάρια για να προσλάβει εξωτερικούς συνεργάτες που θα σκοτώσουν τους λύκους, ενώ αίρει επίσης το όριο στον αριθμό λύκων που επιτρέπεται να σκοτώσει ένας κυνηγός. 

Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο την Τετάρτη με 26 ψήφους υπέρ και 7 κατά, ενώ το μέτρο περνά τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Υποστηρικτές του νομοσχεδίου είπαν ότι οι λύκοι μειώνουν επίσης τον αριθμό από ελάφια και άλκεις διαθέσιμα στους κυνηγούς, προκαλώντας οικονομική ζημία στο κράτος. 

Η γερουσιαστής Μισέλ Στένετ των Δημοκρατικών, που καταψήφισε το νομοσχέδιο, είπε ότι η διαχείριση των εξωτερικών συνεργατών είναι δύσκολη. «Υπάρχει ελάχιστος έλεγχος στο τι θα κάνουν», σημείωσε, προσθέτοντας πως τουλάχιστον κάποια από τα χρήματα θα μπορούσαν να επενδυθούν αλλού καλύτερα. «Εύχομαι να είχαμε το 1% από αυτά για να δώσουμε στον τουρισμό ή την δημιουργία από κάτι», είπε. 

Μετά από χρόνια μελετών και μηνύσεων, οι λύκοι έπαψαν να τελούν υπό ομοσπονδιακή προστασία σε Αϊντάχο και Μοντάνα από το 2009. 

Έκτοτε, το Αϊντάχο έχει υιοθετήσει αμέτρητες σχετικές πολιτικές, που η Μάγκι Χάουελ, διευθύντρια του Wolf Conservation Center, χαρακτήρισε εχθρικές και ακραίες, προσθέτοντας πως έχουν αποτύχει στην αναγνώριση της οικολογικής αξίας των λύκων. 

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Διεθνή / Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Αφορμή για την παραίτηση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους στάθηκε το βίντεο που έχει διαρρεύσει με συνομιλίες που αποκαλύπτουν ροή «μαύρου» χρήματος κατά την προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Χριστοδουλίδη
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ ΔΑΝΙΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Τα σενάρια που εξετάζει ο Τραμπ και τα εμπόδια

Το Associated Press επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα ρεαλιστικά μονοπάτια, από μια αναθεώρηση των αμυντικών ρυθμίσεων μέχρι μια κίνηση που θα άνοιγε κρίση στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας τι στέκεται νομικά, πολιτικά και πρακτικά
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Explainer / Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Ο καθηγητής Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς εξηγεί γιατί η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και πώς αυτή επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκοτεινή ιστορία της δανικής κυριαρχίας στην Γροιλανδία

Διεθνή / Η σκοτεινή ιστορία της κυριαρχίας των Δανών στη Γροιλανδία

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τις υποθέσεις των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και των κοριτσιών που υποβλήθηκαν ακούσια σε τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος για τον περιορισμό των γεννήσεων στο αχανές νησί.
THE LIFO TEAM