«Προνομιούχα ανευθυνότητα» ή αδιαφορώντας πολιτικά για την ασθένεια

nurse needle Facebook Twitter
Μια μαία ή μια νοσοκόμα είναι μισθολογικά αδικημένες, παρόλο που παρέχουν κάτι σημαντικό. Γιατί κάτι με αξία αντιμετωπίζεται απαξιωτικά; Φωτ.: Eurokinissi
0



ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ
 του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα. Στο πεζούλι του ξαποσταίνουν διάφοροι που περιμένουν κάτι απ’ το νοσοκομείο, μιλώντας στα κινητά τους και περιφρονώντας τις προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων τους.

Την προηγούμενη Κυριακή, στην είσοδο του ναού δυο άντρες χωρίς μάσκα ανέλυαν πως ο ιός δεν κολλάει, επικαλούμενοι μια θεωρία συνωμοσίας για τη σύσταση, υποτίθεται, των βακτηρίων(!). Έμοιαζαν αξιοζήλευτα άτρωτοι λίγα μόλις μέτρα μακριά απ’ το σημείο όπου ένας γιατρός ρωτούσε μια γυναίκα αν πονάει καθώς ανασαίνει. Δεν κοίταζαν προς τα κει. Ούτε προς την είσοδο των ασθενοφόρων με την ανησυχητική κίνηση.

Η νεωκόρισσα εμφανίστηκε στο προαύλιο και τοποθέτησε αντισηπτικά πλάι σε μια ιερή εικόνα που βγήκε για προσκύνημα. Κάποιοι απ’ αυτούς που περίμεναν κάτι απ’ το νοσοκομείο στράφηκαν, έκαναν σταυρό από μακριά και έσκυψαν με ευλάβεια. Η εικόνα έμεινε ανέγγιχτη. Οι εκδηλώσεις αγάπης, υποχρεωτικά ανέπαφες. Όσοι περίμεναν είχαν κουραστεί να παριστάνουν τους γενναίους. 

Ήλπιζα ότι η πανδημία θα διέλυε αυτή την πολύ βολική ψευδαίσθηση ότι είμαστε υγιείς. Περίμενα ν’ ακούσω γιατί χάσαμε τόσους νέους γιατρούς, που, αφού σπούδασαν εδώ, εργάζονται στο εξωτερικό, σε νοσοκομεία πιο ελκυστικά απ’ τα δικά μας. Νόμιζα ότι θα σεβόμασταν πια τραυματιοφορείς, νοσοκόμες και καθαρίστριες νοσοκομείων. Δεν συνέβη. 

Η μέριμνα μας κάνει να αποστρέφουμε το βλέμμα. Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω, μια επίσκεψη αρκεί. Ο λόγος που λειτουργούν είναι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Ο μισθός τους δεν αντανακλά στο ελάχιστο την προσφορά τους, αντίθετα, είναι λες και κάποιος τους περιγελά. 

Η υγεία είναι κάτι που αγοράζεται πανάκριβα από ανθρώπους που πρέπει να σκεφτούν αν θα χρεοκοπήσουν ή αν θα παραλείψουν είτε προληπτικές εξετάσεις/επεμβάσεις είτε θεραπείες που ο χρόνος, τελικά, θα δείξει πόσο αναγκαίες ήταν. 

Καθώς περίμενα έξω απ’ το Ιπποκράτειο, σκεφτόμουν ότι τίποτε απ’ όλα αυτά δεν χρειαζόταν να είναι έτσι. Η θλιβερή πρόσοψη του νοσοκομείου και οι λερωμένες κουρτίνες που έκρυβαν έναν θαμπό, καταθλιπτικό φωτισμό δεν χρειαζόταν να είναι έτσι. Ο νέος γιατρός που έδινε οδηγίες σε μια ανήσυχη κοπέλα με τις εξετάσεις της στα χέρια δεν χρειαζόταν να είναι έτσι, υποτιμημένος και κακοπληρωμένος, ίσως σκεπτόμενος κι αυτός «με την πρώτη ευκαιρία θα ψάξω δουλειά στο Μόναχο». Οι νοσοκόμες που καθοδηγούσαν με υπερβολικά γαλήνιες φωνές το πλήθος των εισερχομένων δεν χρειαζόταν να είναι έτσι, αφημένες σ’ αυτό το είδος της γαλήνης που αποκτάς απ’ τον συνδυασμό εξάντλησης και έλλειψης ύπνου.

Τίποτε απ’ αυτά δεν ήταν αναγκαίο. Το χάος. Η εξάντληση. Οι χαμηλοί μισθοί. Τίποτα δεν δικαιολογεί το πόσο δύσκολο έχει γίνει το έργο αυτών των ανθρώπων. Είναι οι πολιτικές και όχι η αναγκαιότητα, σκεφτόμουν, που έχουν οδηγήσει σ’ αυτή την άθλια εικόνα.

Σε μια χώρα με υψηλή ανισότητα, όπως η δική μας, τα δημόσια νοσοκομεία τρέπονται σε πεδία αργής, φυσικής εξόντωσης των φτωχών. Η υγεία δεν είναι δημόσιο αγαθό, αναγκαίο για τη δημοκρατία μας, φίλτρο που εξασφαλίζει ότι οι λιγότερο υγιείς (δηλαδή όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας) θα λάβουν φροντίδα και στήριξη. Η υγεία είναι κάτι που αγοράζεται πανάκριβα από ανθρώπους που πρέπει να σκεφτούν αν θα χρεοκοπήσουν ή αν θα παραλείψουν είτε προληπτικές εξετάσεις/επεμβάσεις είτε θεραπείες που ο χρόνος, τελικά, θα δείξει πόσο αναγκαίες ήταν. 

Μια μαία ή μια νοσοκόμα είναι μισθολογικά αδικημένες, παρόλο που παρέχουν κάτι σημαντικό. Γιατί κάτι με αξία αντιμετωπίζεται απαξιωτικά; Η φεμινίστρια και καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας Joan Tronto υποστηρίζει ότι αυτή η αποστροφή του βλέμματος από τη μέριμνα είναι βαθιά ριζωμένη στις κοινωνίες μας («Για μια πολιτική της μέριμνας σ’ έναν ευάλωτο κόσμο»).

Παραβλέπουμε αυτούς (αυτές κατά κανόνα) που παρέχουν φροντίδα κι έτσι διατηρούμε μια εικόνα αυτονομίας. Όσο αδιαφορούμε γι’ αυτές που μας φροντίζουν, τόσο πείθουμε τους εαυτούς μας ότι δεν έχουμε ανάγκες. Η αδιαφορία μας υπονοεί την ανεξαρτησία μας. Λέμε: «Δεν με νοιάζει αυτό το νοσοκομείο, γιατί εγώ δεν θα μπω εδώ μέσα».

Η υπόθεση της μέριμνας ιδιωτικοποιείται. Είτε στρέφεται προς τα μέσα (φροντίζω μόνο για μένα και την οικογένειά μου) είτε ανατίθεται, απ’ αυτούς που είναι αρκετά πλούσιοι ώστε να προσλαμβάνουν άλλους, σε γυναίκες που προτίθενται να κάνουν τη «βρόμικη δουλειά» (π.χ. μετανάστριες). Η Tronto λέει πως οι σχετικά προνομιούχοι «παραβλέπουν συγκεκριμένες μορφές στερήσεων, τις οποίες δεν αντιμετωπίζουν». Το ονομάζει «προνομιούχα ανευθυνότητα». 

Η καθημερινότητα πολλών περιλαμβάνει αίθουσες αναμονής και ιατρεία τα οποία κανείς δεν θα «επέλεγε» αν είχε την «άνεση» να απευθυνθεί αλλού. Η αποστροφή του βλέμματος απ’ αυτές τις καθημερινότητες καθορίζει τις επιλεγόμενες πολιτικές και οι πολιτικές εφαρμόζονται, τσακίζοντας αυτές τις καθημερινότητες.


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ