Versus Medici: Το αριστούργημα του Μπασκιά θα γίνει το πιο ακριβό έργο του;

Versus Medici: Το αριστούργημα του Μπασκιά θα γίνει το πιο ακριβό έργο του; Facebook Twitter
Jean-Michel Basquiat, Versus Medici, 1982. | Courtesy Sotheby's
0

Για πρώτη φορά βγαίνει σε δημοπρασία το αριστουργηματικό έργο του Ζαν Μισέλ Μπασκιά «Versus Medici» και αναμένεται να γίνει το πιο ακριβό έργο του αφού η αρχική του εκτίμηση είναι 50 εκατομμύρια δολάρια.

Το έργο - σταρ του πιο λαμπερού και απρόβλεπτου νέου καλλιτέχνη της δεκαετίας του ‘80 θα δημοπρατηθεί τον Μάιο και ο οίκος Σόθμπις ανακοίνωσε την πώληση με ένα υποβλητικό βίντεο ένα μήνα αφότου το έργο του Μπασκιά,  Warrior πουλήθηκε για 41,8 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Κρίστις στο Χονγκ Κονγκ, δημιουργώντας ρεκόρ για έργο Δυτικής Τέχνης στην Ασία.

Ο Μπασκιά έκανε το έργο Versus Medici όταν ήταν μόλις 22 ετών και στέφει τον εαυτό του νικητή του καλλιτεχνικού θρόνου έναντι της «αυτοκρατορίας» των Μεδίκων που επέβαλαν τους καλλιτέχνες της αναγέννησης και έγραψαν με το δικό τους τρόπο την ιστορία της τέχνης. Στο πρώιμο αυτό έργο του ο Μπασκιά, έχοντας επίγνωση ότι η μαύρη τέχνη είναι εκτός του κανόνα, διεξάγει το δικό του φιλόδοξο πόλεμο με την ιστορία της τέχνης, την αναγέννηση και τα μεγαλοφυή τέκνα της.

Έχοντας μελετήσει καλά την ιστορία της τέχνης, ο Μπασκιά χρησιμοποιεί σύμβολα που παραπέμπουν στην ανατομική πολυπλοκότητα των πρώιμων σχεδίων του Ντα Βίντσι, για να τονίσει το καλλιτεχνικό του δικαίωμα να είναι και αυτός μέρος της αφήγησης της δυτικής τέχνης. Στέφει τον εαυτό του, τον γιο των μεταναστών από την Αϊτή και το Πουέρτο Ρίκο, ως απόγονο των αναγεννησιακών δασκάλων με μεγάλη οπτική ένταση και δύναμη και έχοντας πλήρη επίγνωση του αποκλεισμού των καλλιτεχνών της μαύρης φυλής από τα μουσεία και τις συλλογές τέχνης.

Είναι κρίμα που ο Μπασκιά δεν έζησε για να δει τον τρόπο με τον οποίο αναμόρφωσε την τέχνη όπως προφητικά δηλώνει στο έργο του και πόσο άλλαξε το τοπίο, 30 και πλέον χρόνια μετά το θάνατό του, με τον κόσμο της τέχνης σχεδόν αγχωτικά να βιάζεται να συμπεριλάβει τους μαύρους καλλιτέχνες στη σύγχρονη αφήγηση.

Ο εμπρηστικός του τίτλος δείχνει έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη, αυθάδη στο κατεστημένο, ανυπάκουο στον ορισμό του κανόνα της τέχνης από τους Μέδικους στην Αναγέννηση και από μεγάλους συλλέκτες και ιδρύματα στην εποχή του. Ο Μπασκιά όχι μόνο τολμά να διεκδικήσει μια θέση στο πάνθεον της τέχνης, αλλά επιδιώκει να δηλώσει και την άφιξη ενός νέου καλλιτέχνη που με τα έργα του, τελικά, θα άλλαζε τον κανόνα της τέχνης.

Είναι κρίμα που ο Μπασκιά δεν έζησε για να δει τον τρόπο με τον οποίο αναμόρφωσε την τέχνη όπως προφητικά δηλώνει στο έργο του και πόσο άλλαξε το τοπίο, 30 και πλέον χρόνια μετά το θάνατό του, με τον κόσμο της τέχνης σχεδόν αγχωτικά να βιάζεται να συμπεριλάβει τους μαύρους καλλιτέχνες στη σύγχρονη αφήγηση.

Ο Μπασκιά εμφανίζεται ως ριζοσπαστικός διάδοχος στο νέο πάνθεον της ιστορίας της τέχνης, με την κορώνα του εκδικητή ήρωα και τη λέξη «Aopkehsks» που μπορεί να αναφέρεται στον εξιδανικευμένο φαραώ Αμένοφι, που η εποχή του χαρακτηρίστηκε από μια άνευ προηγουμένου περίοδο ευημερίας και λαμπρότητας, όταν η Αίγυπτος έφτασε στο αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής και διεθνούς δύναμης της.

Το Versus Medici ολοκληρώθηκε το 1982, την ίδια χρονιά με το έργο Untitled, το οποίο πουλήθηκε στους Sotheby’s το 2018 για 110,5 εκατομμύρια δολάρια, και λίγο μετά από τις πρωτοποριακές συμμετοχές του στο Times Square Show το 1980 και το New York New Wave στο PS1 το 1981. Το έργο τέχνης παραμένει στην ίδια ξεχωριστή ιδιωτική συλλογή από το 1990. Ήταν προηγουμένως στη συλλογή του Stephane Janssen, πρώτου πρωταθλητή του Basquiat που το απέκτησε από τον Larry Gagosian σε μια επίσκεψη στο στούντιο του Basquiat το 1982.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες του Γουόρχολ από την σχέση του με τον Ζαν-Μισέλ Μπασκιά

Φωτογραφία / Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες του Γουόρχολ από την σχέση του με τον Ζαν-Μισέλ Μπασκιά

Ένα καινούριο φωτογραφικό λεύκωμα παρουσιάζει μια «ηδονοβλεπτική ματιά» στην «πολυσύνθετη» φιλία των δύο διάσημων καλλιτεχνών, τριάντα και πλέον χρόνια μετά τον θάνατό τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ