Σχέδια του Ζαν Μισέλ Μπασκιά με αόρατο μελάνι αποκαλύφθηκαν σε ένα από τα έργα του. 

 

Η συντηρήτρια έργων τέχνης Έμιλι Μακντόναλντ Κορθ εντόπισε τα σχέδια όταν εργαζόταν πάνω στο έργο «Untitled (1981)» του Μπασκιά για λογαριασμού ενός πελάτης της, ο οποίος ήθελε να βεβαιωθεί για τη χρονολογία δημιουργίας του έργου. 

 

Η ίδια δήλωσε πως εξέταζε τον πίνακα χρησιμοποιώντας υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία, όταν ανακάλυψε τα σχέδια με το αόρατο μελάνι. 

 

Μιλώντας στο Artnet News δήλωσε πως δεν έχει δει ξανά κάτι σαν και αυτό και πως ο καλλιτέχνης δημιούργησε ένα ολόκληρο μυστικό κομμάτι στον πίνακά του. 

 

Στο «Untitled (1981)» υπάρχουν δύο μικρά βέλη σχεδιασμένα με αόρατο μελάνι με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν άλλα δύο ορατά βέλη στο έργο. 

 

Το 2012, μια υπογραφή του καλλιτέχνη ανακαλύφθηκε στο έργο του «Orange Sports Figure», που δημιουργήθηκε το 1982. 

 

Η Μακντόναλντ Κορθ πιστεύει πως και άλλα ανάλογα σχέδια μπορεί να υπάρχουν στα έργα του καλλιτέχνη ειδικά σε αυτά με παρόμοια μοτίβα με βέλη όπως το διάσημο «Poison Oasis». 

 

H ίδια καλεί όσους έχουν στην κατοχή τους πίνακες του Ζαν Μισέλ Μπασκιά να τους εξετάσουν προσεκτικά με φακό UV μακρού κύματος. 

 

Το ενδιαφέρον για τον Νεοϋορκέζο καλλιτέχνη, που πέθανε το 1988 σε ηλικία 28 ετών, αυξάνεται. Τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε γνωστό πως ένα μιούζικαλ αφιερωμένο στη ζωή του βρίσκεται στα σκαριά. 

 

Το 1996 γυρίστηκε ένα biopic αφιερωμένο στη ζωή του με τον Ντέιβιντ Μπάουι στον ρόλο του Άντι Γουόρχολ και τον Τζέφρι Ράιτ να υποδύεται τον Μπασκιά, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από βιβλία, εκθέσεις και ντοκιμαντέρ έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια. 

 

Με τίτλο «Βoom for Real», πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη έκθεση του καλλιτέχνη το 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

 

Με πληροφορίες από Dazzed