«Η Κούνια» του Φραγκονάρ: Τα μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

«Η Κούνια» του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό Facebook Twitter
Jean-Honoré Fragonard, Λεπτομέρεια του έργου Η Κούνια (L'escarpolette), 1767, Wallace Collection, Λονδίνο.
0

Η «Κούνια» ή αλλιώς «Τα ευτυχισμένα ατυχήματα της κούνιας» είναι ένα από τα αυθάδικα, χαριτωμένα και παιγνιώδη έργα στην ιστορία της τέχνης και το πιο διάσημο έργο του ροκοκό.

Η νεαρή γυναίκα λικνίζεται στην κούνια που την σπρώχνει ένας ηλικιωμένος άντρας σχεδόν κρυμμένος στις φυλλωσιές, με όλο τον ερωτισμό και το σφρίγος της νεότητάς της, ενώ ένας νεαρός παρατηρεί κάτω από τους φραμπαλάδες του φορέματός της τις κρυφές της χάρες, τη στιγμή που το περίτεχνα στολισμένο υφασμάτινο γοβάκι της φεύγει στον αέρα. Τη σκηνή παρακολουθούν μικρά αγάλματα ερωτιδέων, ένα σκυλάκι που γαβγίζει σε μια απαράμιλλη σύνθεση που υμνεί την επιπολαιότητα, την ανεμελιά και τον ρομαντισμό σε ένα δραματικά φωτισμένο ξέφωτο με την κούνια και τα βελούδινα μαξιλάρια της να λάμπουν.  

Ο Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ, δημιουργός του έργου, υμνητής της αντίληψης της Μαρίας Αντουανέτας «αν δεν έχουν ψωμί ας φάνε παντεσπάνι», δείχνει το 1768 που δημιούργησε το έργο, την κοινωνική νωχέλεια των ηθών της αστικής τάξης, τον τρόπο που διασκέδαζαν και τα ερωτικά τους μυστικά, σε ένα έργο ηδονιστικό, μεγάλης οπτικής απόλαυσης. Εδώ δεν υπάρχουν μυστήρια της ανθρώπινης φύσης να αναλυθούν, οι περισσότεροι ιστορικοί της τέχνης μιλούν για μια «μεταμφιεσμένη αναπαράσταση της σεξουαλικής επαφής» και βλέπουν τον πίνακα ως ένα αναιδές υπονοούμενο μιας σεξουαλικής πράξης που τοποθετεί τη γυναίκα στην κορυφή να παίζει το παιχνίδι του φλερτ ενώ ο νεαρός παθητικά απλώνει ένα μακρύ φαλλικό χέρι. Το παπούτσι που αναπηδά στον αέρα δεν είναι τυχαίο, το έχει κλωτσήσει η γυναίκα για να προσγειωθεί στην αγκαλιά του νεαρού, είναι το ερωτικό της κάλεσμα.

Ο βαρόνος ντε Σεν Ζυλιέν θέλησε να παραγγείλει έναν πίνακα και απευθύνθηκε σε ένα ζωγράφο σοβαρών θεμάτων της εποχής του. Του ζήτησε να ζωγραφίσει την ερωμένη του ενώ έκανε κούνια. Την κούνια θα την έσπρωχνε κάποιος επίσκοπος και απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση του έργου ήταν να φαίνονται τα καταπληκτικά πόδια της. «Εμένα», του είπε «θα με τοποθετήσετε έτσι ώστε να μπορώ να βλέπω καλά τα πόδια αυτού του όμορφου πλάσματος». Ο σοβαρός ζωγράφος αποχώρησε, αλλά του σύστησε τον καταλληλότερο. Τον Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ. Ο Γάλλος ζωγράφος που λάτρευε τη joie de vivre, την ανυπόκριτη και απενοχοποιημένη χαρά της ζωής και τις απολαύσεις ενός ολόκληρου αιώνα φαίνεται να διασκέδασε πολύ με την παραγγελία, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο συγκεκριμένος βαρώνος ήταν Φοροεισπράκτορας της Εκκλησίας.

"Η κούνια" του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό Facebook Twitter
Jean-Honoré Fragonard, Η Κούνια (L'escarpolette), 1767, Wallace Collection, Λονδίνο.

Αποτύπωσε με τη μοναδική του τέχνη τον απερίφραστο αισθησιασμό της ζωής πριν ο Νταβίντ και τα ιδεώδη της επαναστατικής αρετής τον παραμερίσουν, πεθάνει λησμονημένος, με το στιλ της «επιπόλαιας» ζωγραφικής του να γίνεται στόχος των φιλοσόφων του Διαφωτισμού, οι οποίοι απαίτησαν μια πιο σοβαρή τέχνη, αλλά θα αναγνωριστεί, τελικά, μετά από αιώνες, ως μεγάλος ζωγράφος, δεινός σχεδιαστής και λαμπρός χαράκτης για να σταθεί ισάξια με τους μεγάλους μετρ της εποχής του.

Η περίφημη «Κούνια» με τη σκηνοθεσία της συνεύρεσης των σωμάτων και των ψυχών με τρόπο ακόλαστο, πονηρό ή ανοιχτό σε μια νέα ηθική, έργο – σταρ της περίφημης συλλογής Wallace στο Λονδίνο, αποκαταστάθηκε φέρνοντας στο φως άτακτες λεπτομέρειες που ενισχύουν την αυθάδεια και την απόλαυση που προσφέρει το έργο.

Ο πίνακας καθαρίστηκε και το σκούρο βερνίκι που τον κάλυπτε και τα μάτια της γυναίκας αποκαλύφθηκαν, φώτισαν και φαίνεται τώρα πιο σκανδαλώδης και πιο αισθησιακή και η έκφρασή της εντυπωσιακά ζωηρή.

"Η κούνια" του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό Facebook Twitter
Τα στάδια της αποκατάστασης του έργου. Φωτο: Cassandra Parsons/The Wallace Collection

Το μείγμα ερωτισμού και μυστηρίου του πίνακα που έχει αιχμαλωτίσει το κοινό εδώ και αιώνες, λάμπει μέσα από τη νέα αίγλη του με τις κιτρινίλες να έχουν εξαφανιστεί και τις λεπτομέρειες πιο ξεκάθαρες από ποτέ να δίνουν την ευκαιρία να επανεκτιμηθεί αυτό το ενδιαφέρον έργο.

Το ροζ χρώμα των ρούχων και η ρόδινη σάρκα της νεαρής γυναίκας αναπηδά τώρα ακόμα πιο έντονα μέσα στα πράσινα φυλλώματα και τα σκούρα μπλε της σύνθεσης.

Το «απρεπές» για εκείνη την εποχή αλλά ευφρόσυνο θέαμα έχει γίνει πιο ευανάγνωστο. Το ξύλο της κούνιας είναι επιχρυσωμένο, κάτι που κανένας δεν περιμένει σε μια κούνια στο δάσος.

Ο ηλικιωμένος άνδρας δεν είναι ντυμένος στα μαύρα δεν είναι κληρικός, φορά σκούρα μπλε, είναι λαϊκός και η Γιουρίκο Τζακάλ, επιμελήτρια της Συλλογής Wallace, εικάζει ότι η σκηνή μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα «ερωτικό τρίγωνο», που εύστοχα αντηχεί στην τοποθέτηση των μορφών, με έναν ηλικιωμένο σύζυγο και έναν νεαρό εραστή. Εναλλακτικά, μπορεί να είναι πατέρας και γιος, συνένοχοι στον ίδιο έρωτα. Στην ίδια σύνθεση εμφανίζονται κάποια απρόβλεπτα ίχνη κινδύνου με το σκοινί να ξεφτίζει και να κόβεται και τη λέξη στον τίτλο «ατυχήματα» να υπαινίσσεται και την επισφάλεια των αισθημάτων.

"Η κούνια" του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό Facebook Twitter
Jean-Honoré Fragonard, Αυτοπροσωπογραφία, Villa musée Fragonard, Grasse

Ο τίτλος του πίνακα καταγράφηκε για πρώτη φορά σε ένα χαρακτικό του 1782: «Les hasards heureux de l’escarpolette» («Τα ευτυχή ατυχήματα της κούνιας»). Πιθανότατα ο πίνακας κόσμησε κάποια κρεβατοκάμαρα ή έμεινε κρυμμένος πίσω από μια κουρτίνα μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Η τελευταία κληρονόμος του έργου, Λαίδη Γουάλας, είχε τον πίνακα στην κρεβατοκάμαρά της και τον κληροδότησε μαζί με την έπαυλή της και τη συλλογή έργων τέχνης που είχε με τον σύζυγό της, την περίφημη σήμερα Wallace Collection, στο βρετανικό έθνος.

Η ιδέα πίσω από την επανατοποθέτηση του συντηρημένου πίνακα, από τις 3 Νοεμβρίου, είναι η δημιουργία ενός σκηνικού αντάξιου της ηδονοβλεπτικής απόλαυσης που προσφέρει, κρεμασμένος ανάμεσα σε δύο παράθυρα με πολυτελείς κόκκινες κουρτίνες. Για να φαντασιωθούμε μια κρεβατοκάμαρα του 17ου αιώνα και χαρούμενους εραστές να απολαμβάνουν μια στιγμή ευδαιμονίας χωρίς όριο και το φόβο του μέλλοντος.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργανωθείτε - Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος εκθέσεις

Εικαστικά / Οργανωθείτε - Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος εκθέσεις

Από τον Ρότζερ Μπάλεν και τον Γιούργκεν Τέλερ μέχρι τη συνομιλία του έργου του Ακριθάκη και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη με σύγχρονους δημιουργούς, αυτόν τον μήνα μουσεία, ιδρύματα και αίθουσες τέχνης προτείνουν πολλά και ενδιαφέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με το χρώμα των φανταστικών κόσμων και των μύθων

Εικαστικά / Αντωνάκης Χριστοδούλου: «Ευτυχώς, υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που περπατάνε χέρι-χέρι»

Με αφορμή τη νέα του έκθεση, «Purpose, Desire, Emptiness», ο εικαστικός μάς μιλάει για ιστορίες της παιδικής του ηλικίας που μπλέκονται με μύθους και τέρατα, την ποπ κουλτούρα και τη βιομηχανία του σεξ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Εικαστικά / Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Η Κατερίνα Κομιανού περιπλανιέται στην πόλη εξερευνώντας την αστική τοπογραφία και καταγράφει την πολιτική πραγματικότητα μέσα από δημόσια γλυπτά και αντικείμενα στο κέντρο της Αθήνας με μια αναλογική φωτογραφική μηχανή ή μια ερασιτεχνική Super8.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρόι Λιχτενστάιν: Ο πρωτοπόρος της pop art που έβαλε τον Mίκι Μάους στα μουσεία

Σαν σήμερα / Ρόι Λιχτενστάιν: Ήταν όντως ο «χειρότερος καλλιτέχνης» της εποχής του;

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης της pop art που με το γενναίο έργο του ειρωνεύτηκε το κλασικό, έβαλε τον Mίκι Μάους σε μουσεία και γκαλερί και άλλαξε οριστικά τους κανόνες της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Εικαστικά / Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Ο πίνακας με τίτλο «Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πάμε;» θα ήταν η τελευταία του διαθήκη, ένα έργο που θα έλυνε επιτέλους, όπως ο ίδιος έλεγε, το «παράδοξο μεταξύ του κόσμου των συναισθημάτων και του κόσμου του μυαλού».
THE LIFO TEAM
Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Εικαστικά / Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Το πρώτο διεθνές πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης «Σολοικισμός», έρχεται το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 στον Ελαφότοπο, στα Ζαγοροχώρια. Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του μίλησε στη LifO.
M. HULOT
Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Εικαστικά / Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Η καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων και έργα που ενσωματώνουν και συνάμα απεικονίζουν φυσικά τοπία και τις απροσδιόριστες ανθρώπινες παρεμβάσεις που αυτά προδίδουν, στο νέο πρόγραμμα του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε – ενεργεί, αντιδρά και μεταβάλλεται συνεχώς»

Εικαστικά / Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε»

Η εικαστικός μιλάει για την εγκατάσταση με την οποία θα εκπροσωπήσει στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2026 την Κύπρο, για την επιρροή της χώρας στο έργο της και για τη θέση του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το μαγευτικό, υπερβατικό σύμπαν της Yayoi Kusama προσγειώνεται στην Ευρώπη

Εικαστικά / Tα πλοκάμια και οι κολοκύθες της Yayoi Kusama προσγειώνονται στην Ευρώπη

Από τη Βασιλεία ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιοδεία της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης της πιο διάσημης και πιο επιτυχημένης εν ζωή εικαστικού στον κόσμο, με περισσότερα από 300 έργα που καλύπτουν επτά δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
Τι μυστήριο κρύβει η ιστορία της αυτοπροσωπογραφίας του Κουρμπέ;

Εικαστικά / «Ο απελπισμένος»: Ο περίφημος πίνακας του Κουρμπέ εκτίθεται ξανά μετά από 20 χρόνια

Ίσως το πιο γνωστό έργο του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, «Ο απελπισμένος» θα εκτεθεί στο Μουσείο Ορσέ αρχικά και έπειτα στο Μουσείο Art Mill στη Ντόχα. Ποια είναι η ιστορία του; Σε ποιον ανήκει τώρα ο πίνακας;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα έκθεση αναδεικνύει τη συμβολή των γυναικών στην τέχνη της γεωμετρικής αφαίρεσης

Εικαστικά / Έξι γυναίκες. Έξι πρωτοποριακές καλλιτέχνιδες της γεωμετρικής αφαίρεσης

Έργα των Όπυ Ζούνη, Etel Adnan, Samia Halaby, Saloua Raouda Choucair, Ebtisam Abdulaziz και Lubna Chowdhary, αποτελούν το υλικό της έκθεσης του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη που ξεκίνησε μόλις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Εικαστικά / Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Αμέτρητες είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από την έκδοση «Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι», φέρνοντας στο φως την επίδραση που άσκησε η ενδυμασία στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και στην κυρίαρχη μόδα του Μεσοπολέμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Και λοιπόν τι;»: Μία έκθεση στον Ταύρο «φωτίζει» το θρυλικό άλμπουμ των Εν Πλω

Εικαστικά / «Οι Εν πλω άφησαν πίσω τραγούδια που συνδέουν όσους ονειρεύονται με παρόμοιο τρόπο»

Έγιναν θρύλοι της εγχώριας μουσικής σκηνής με την κυκλοφορία ενός μόνο άλμπουμ. Μετά, εξαφανίστηκαν. Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, ο Απόστολος Βασιλόπουλος και η Μαρία-Θάλεια Καρρά επιμελήθηκαν, μετά από δεκαετή έρευνα, μια έκθεση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ελληνικής δισκογραφίας. Mίλησαν στη LifO.
M. HULOT
Με Chryssa και Iannis Xenakis η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Εικαστικά / Με Chryssa και Ιάννη Ξενάκη η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Μέσα από 100 έργα και 40 καλλιτέχνες επιχειρείται η διερεύνηση της διεθνούς εξέλιξης του κινήματος το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 επαναπροσδιόρισε ριζικά την έννοια του καλλιτεχνικού έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ