Κύπρος: Μόνο με αρνητικό rapid test η επιστροφή των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης

Κύπρος: Μόνο με αρνητικό rapid test η επιστροφή των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EPA/KATIA CHRISTODOULOU
0

Υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού rapid test για όλους τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης που επιστρέφουν στα σχολεία ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι:

Οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από την καθημερινή εξέταση της υγειονομικής κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται με την επαναδραστηριοποίηση του πληθυσμού και τη σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων, υποβάλλουν την ανάγκη για εφαρμογή εντατικότερων μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, μετά από συνεννοήσεις με το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι:

-Στο εξής και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, για την παρουσία των μαθητών και μαθητριών Μέσης Εκπαίδευσης στα σχολεία θα απαιτείται εβδομαδιαία αρνητική διάγνωση σε έλεγχο ταχείας διάγνωσης (rapid test).

Στόχος είναι, από τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων υποβάλλονται ήδη σε περιοδική εξέταση, να θωρακιστεί καλύτερα το σχολείο και να περιοριστεί στο ελάχιστο η πιθανότητα μετάδοσης του ιού μέσα στον σχολικό χώρο, αλλά και μεταφοράς του στη συνέχεια στις οικογένειες.

-Για τον σκοπό αυτό καλούνται οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να παροτρύνουν τα παιδιά τους να υποβληθούν σε διαγνωστική εξέταση (rapid test) στους σταθμούς που λειτουργούν για το ευρύτερο κοινό, το συντομότερο δυνατόν, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

-Από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, θα χρειάζεται να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για να μπορούν να παρευρίσκονται στο σχολείο και στη συνέχεια το ίδιο θα απαιτείται σε εβδομαδιαία βάση.

-Ταυτόχρονα, και για πρακτική διευκόλυνση, γίνονται διευθετήσεις με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, ούτως ώστε να συνεχιστεί η επίσκεψη ειδικών συνεργείων σε ορισμένα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές για επιτόπου εξέταση. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται από το σχολείο.

-Η επαναλειτουργία των Γυμνασίων με φυσική παρουσία μαθητών και μαθητριών μετατίθεται και θα ξεκινήσει από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021.

-Μέχρι τότε θα πρέπει, αφού δοθεί η συγκατάθεση γονέων και κηδεμόνων να υποβληθούν σε εξέταση και οι μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων, ούτως ώστε να προσκομίζουν στο σχολείο την αρνητική διάγνωση τεστ.

-Από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021, θα χρειάζεται να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για να μπορούν να παρευρίσκονται στο σχολείο και στη συνέχεια το ίδιο θα απαιτείται σε εβδομαδιαία βάση.

-Διευκρινίζεται ότι οι ίδιες ακριβώς διευθετήσεις ισχύουν και για τα ιδιωτικά σχολεία. Ενώ ο ίδιος κανόνας λειτουργίας πρέπει να εφαρμόζεται και σε μαθητές/μαθήτριες που συμμετέχουν σε απογευματινά μαθήματα σε φροντιστήρια, ωδεία κ.λ.π.

-Το Υπουργείο Παιδείας απευθύνει επίσης έκκληση στους γονείς και κηδεμόνες παιδιών της Δημοτικής Εκπαίδευσης να τα παροτρύνουν να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα κατά την παρουσία τους στο σχολείο. Αυτό συστήνεται ιδιαίτερα για τα παιδιά των μεγαλύτερων ηλικιών. Η χρήση της μάσκας στα δημοτικά σχολεία εξακολουθεί να είναι προαιρετική. Ωστόσο, εκεί όπου είναι δυνατόν και όταν τα παιδιά μπορούν να τη χρησιμοποιούν, αυτή παρέχει στα ίδια και στο σχολικό περιβάλλον, αλλά στη συνέχεια και στην οικογένειά τους καλύτερη προστασία.

-Όσα παιδιά είτε δεν διαθέτουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, εκεί όπου απαιτείται, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο αδυνατούν να συμμετέχουν με φυσική παρουσία στο σχολείο, θα τυγχάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ήδη προβλέπονται, ούτως ώστε κανένας μαθητής ή μαθήτρια να μη στερηθεί της εκπαίδευσης για όσο διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM