Απόφαση «σταθμός» στην Κίνα: Πρώην σύζυγος αποζημιώθηκε για οικιακή εργασία

Απόφαση «σταθμός» στην Κίνα: Πρώην σύζυγος αποζημιώθηκε για οικιακή εργασία Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Ένας άνδρας στην Κίνα καλείται να πληρώσει αποζημίωση χιλιάδων δολαρίων στην πρώην σύζυγό του για τα οικιακά βάρη που ανέλαβε κατά τον πενταετή τους γάμο. 

Πρόκειται για μία απόφαση «σταθμό» η οποία έχει πυροδοτήσει μία ευρύτερη συζήτηση στη χώρα για το κόστος της απλήρωτης οικιακής εργασίας. Η Γουάνγκ, νοικοκυρά, ζήτησε αποζημίωση ύψους 24.700 δολαρίων από τον σύζυγό της, αφού υπέβαλε αίτηση διαζυγίου σε περιφερειακό δικαστήριο του Πεκίνου τον περασμένο Οκτώβριο. Η γυναίκα ανέφερε πως αφέθηκε να φροντίζει μόνη της το παιδί και τις δουλειές του σπιτιού που έμενε με τον σύζυγό της, καθώς εκείνος «σχεδόν δεν νοιαζόταν να πάρει μέρος σε οποιουδήποτε είδους οικιακή εργασία», σύμφωνα με το κρατικό κρατικό ραδιόφωνο της Κίνας (CNR).

Στην απόφασή του, το δικαστήριο διέταξε τον σύζυγο να πληρώσει στην Γουάνγκ περίπου 7.700 δολάρια ως «αποζημίωση για οικιακές εργασίες», ενώ και η κοινή περιουσία του ζευγαριού μοιράστηκε εξίσου. Η γυναίκα ανέλαβε επίσης την επιμέλεια του γιου τους, ενώ δικαιούται διατροφή ύψους 300 δολαρίων τον μήνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Το CNN υπογραμμίζει πως πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση η λήψη της οποίας έγινε από τον νέο Αστικό Κώδικα της Κίνας, που σύμφωνα με κυβέρνηση και νομικούς, αναμένεται να προστατεύσει καλύτερα τα ατομικά δικαιώματα. Μεταξύ άλλων εμπεριέχει διάταξη κατά την οποία, σε ένα διαζύγιο, μπορεί να ζητηθεί αποζημίωση για τη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων συγγενών. 

Η απόφαση, η οποία έγινε αρχικά γνωστή από τοπικά Μέσα στις αρχές Φεβρουαρίου, αναδείχθηκε σε ένα δημοφιλές θέμα στην κινεζική πλατφόρμα Weibo, μετά τη δημιουργία σχετικού hashtag. Ενώ ορισμένοι σχολιαστές επικρότησαν τη δικαστική απόφαση ως αναγνώριση της σκληρής, μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι, άλλοι αναφέρουν ότι το ποσό που αποφασίστηκε ήταν πολύ μικρό για να καλύψει την πενταετία όπου η Γουάνγκ φρόντιζε παιδί και σπίτι. 

Η έμφυλη ανισότητα στις οικιακές εργασίες στην Κίνα αποτελεί θέμα δημόσιας συζήτησης τα τελευταία χρόνια εν μέσω ενός ανερχόμενου φεμινιστικού κινήματος. Παρότι οι γυναίκες συμμετέχουν περισσότερο στην εκπαίδευση και η οικονομική τους θέση βελτιώνεται, οι πατριαρχικές παραδόσεις φαίνεται να είναι ισχυρά εδραιωμένες. Το βάρος της φροντίδας του σπιτιού και των παιδιών πέφτει στις γυναίκες. Σύμφωνα με νομικούς που επικαλείται το CNN, η αποζημίωση για τις οικιακές εργασίες θεσπίστηκε ώστε να προσφέρει πρόσθετη προστασία στις συζύγους που ανέλαβαν τα οικιακά βάρη και θυσίασαν ευκαιρίες για καριέρα ή εκπαίδευση. 

Σημειώνεται ωστόσο πως το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης για οικιακές εργασίες κατά την εκδίκαση ενός διαζυγίου, δεν αποτελεί νέο μέτρο στην κινεζική νομοθεσία. Ήδη από το 2001, μετά από μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, μπορούσε να διεκδικηθεί αποζημίωση μόνο από τα ζευγάρια που αποφάσιζαν να χωρίσουν την περιουσία τους, ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς αυτό το φαινόμενο στην Κίνα είναι σπάνιο. Έρευνα δείχνει πως το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 3% έως 5%.  

Οι αντιδράσεις το Weibo 

Στο Weibo, πολλοί χρήστες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η Γουάνγκ αποζημιώθηκε με μόλις 7.700 δολάρια για τα πέντε χρόνια που αφιέρωσε. «Είμαι κάπως άφωνος. Πιστεύω ότι η δουλειά μιας νοικοκυράς πλήρους απασχόλησης έχει υποτιμηθεί. Στο Πεκίνο, η πρόσληψη μιας νταντάς θα κόστιζε περισσότερα από 50.000 γουάν ετησίως» αναφέρεται σε σχόλιο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν θέλουν να παντρευτούν και να αποκτήσουν παιδιά. Το κόστος είναι πολύ υψηλό», ανέφερε ένας άλλος χρήστης. 

Οι γάμοι στην Κίνα μειώνονται από το 2013. Και μέσα σε μόλις έξι χρόνια το ποσοστό των Κινέζων που παντρεύονται για πρώτη φορά μειώθηκε κατά 41%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Τα ποσοστά διαζυγίων, εν τω μεταξύ, έχουν αυξηθεί σχεδόν πέντε φορές κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές στατιστικές, το 1990 υπήρχαν 0,69 διαζύγια ανά χίλια άτομα. Μέχρι το 2019, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός αυτός ήταν 3,36.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM