Η Νότια Αφρική σκέφτεται να πουλήσει ή να ανταλλάξει τα εμβόλια της AstraZeneca

Η Νότια Αφρική σκέφτεται να πουλήσει ή να ανταλλάξει τα εμβόλια της AstraZeneca Facebook Twitter
Η Νότια Αφρική σκέφτεται να πουλήσει ή να ανταλλάξει τα εμβόλια της AstraZeneca (EPA)
0

Η Νότια Αφρική σκέφτεται να ανταλλάξει ή να πουλήσει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας της χώρας.

Η Νότια Αφρική έχει 1,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου ωστόσο, τα σχέδια να το χρησιμοποιήσουν για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας τέθηκαν σε αναστολή μετά από μια μικρή μελέτη που έδωσε ένα «ελάχιστο» αποτέλεσμα ενάντια στη νέα παραλλαγή, που έχει εμφανιστεί στη χώρα.

Πλέον η διοίκηση προσανατολίζεται προς το εμβόλιο της  Johnson & Johnson.

«Υπάρχουν ήδη ορισμένες χώρες που ζητούν να το αγοράσουν από εμάς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Ζβέλι Μχίζ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

«Οι επιστήμονες μας θα συνεχίσουν τις περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca που χρησιμοποιείται στη Νότια Αφρική και ανάλογα με τις συμβουλές τους, το εμβόλιο θα αντικατασταθεί πριν από την ημερομηνία λήξης» πρόσθεσε.

Σημείωσε δε, ότι επρόκειτο να μιλήσει με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Η Νότια Αφρική καταγράφει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού και 47.000 θανάτους, τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην αφρικανική ήπειρο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στη Νότια Αφρική και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου διεξήγαγαν μία έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί ή αξιολογηθεί, σε περίπου 2.000 υγιείς, νέους με μέση ηλικία 31 ετών.

Διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca προσέφερε «ελάχιστη προστασία» έναντι ήπιων και μέτριων κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού σε αυτήν την ομάδα χαμηλού κινδύνου.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Ωστόσο, δεν εξέτασε τον αντίκτυπο του εμβολίου σε σοβαρές ασθένειες από τον Covid, επειδή δεν υπήρχε κανένας στη μελέτη που να ανήκει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (άνω των 50 ετών) ή να είχε υποκείμενο νόσημα.

Η Νότια Αφρική σχεδιάζει ωστόσο να χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε μια ομάδα 100.000 ηλικιωμένων, νοσοκόμων και εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Το στέλεχος της Νότιας Αφρικής φέρνει μια μετάλλαξη που φαίνεται να την καθιστά πιο μεταδοτική ή εύκολη στη διάδοση.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια για τη συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται.

Όπως με το αρχικό στέλεχος, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για άτομα που είναι ηλικιωμένα ή έχουν σημαντικά υποκείμενα νοσήματα.

Οι επιστήμονες λένε ότι η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη αντιπροσωπεύει το 90% των νέων περιπτώσεων Covid στη χώρα.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 20 άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ιαπωνία, η Κένυα, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εντοπίσει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος στην επικράτειά τους.

Ο υπουργός Υγείας της γειτονικής Eswatini, γνωστή παλαιότερα ως Σουαζιλάνδη, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα χορηγήσουν πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αντίθετα, στο Μαλάουι, οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι σκοπεύουν ακόμη να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο AstraZeneca.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM