Η Ουγκάντα ​​κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος κορυφαίο δικηγόρο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Η Ουγκάντα ​​κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος κορυφαίο δικηγόρο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ Facebook Twitter
Η Ουγκάντα ​​κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος κορυφαίο δικηγόρο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ (GettyImages)
0

Ο Nicholas Opiyo, ένας από τους σημαντικότερους δικηγόρους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγκάντα, κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Opiyo, γνωστός για την εκπροσώπηση ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, εμφανίστηκε ενώπιον δικαστών στην Καμπάλα την Πέμπτη και τέθηκε υπό κράτηση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου σε φυλακή περίπου 50 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στο δικαστήριο για εγκλήματα διαφθοράς. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Opiyo, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας δικαιωμάτων Chapter Four Uganda, απέσυρε 340.000 δολ. από τον λογαριασμό του οργανισμού στις 8 Οκτωβρίου, «γνωρίζοντας τη στιγμή της παραλαβής ότι τα εν λόγω χρήματα ήταν προϊόν εγκλήματος».

Ο Opiyo δεν μπόρεσε να υποβάλει ένσταση επειδή το δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία να χειριστεί την υπόθεση.

Το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης ανέφερε σε δήλωσή του ότι «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές είναι επιπόλαιες και κατασκευασμένες κατηγορίες και (αποτελούν) προσπάθεια επίδειξης περαιτέρω περιορισμού της αστικής ελευθερίας στην Ουγκάντα. Οι δικηγόροι του είναι έτοιμοι να τον υπερασπιστούν στο δικαστήριο. Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάστασή του στις συνθήκες κράτησης για να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλής».

Ο 37χρονος συνελήφθη σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα Καμπάλα, την Τρίτη από αξιωματικούς ασφαλείας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Συνελήφθη με τρεις άλλους δικηγόρους - τους Herbert Dakasi, Anthony Odur και Esomu Obure - και τον Hamid Tenywa, αξιωματικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα του κόμματος της αντιπολίτευσης του Bobi Wine, National Unity Platform (NUP).

Οι άλλοι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους την Πέμπτη και υποχρεούνται να εμφανιστούν ξανά ενώπιον ειδικής μονάδας ερευνών στις 29 Δεκεμβρίου.

«Καταδικάζουμε έντονα τις κακόβουλες και κατασκευασμένες κατηγορίες που αποσκοπούν στον περιορισμό του έργου των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των νομικών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Sarah Kihika Kasande, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Μεταβατικής Δικαιοσύνης, στο δικαστήριο.

Η Ομάδα Συνεργατών για τη Δημοκρατία και τη Διακυβέρνηση, ένα μπλοκ 14 αντιπροσωπειών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, εξέφρασε την Τετάρτη «ανησυχία» για τη σύλληψη του Opiyo.

«Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε χώρα και πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται χωρίς τον φόβο σύλληψης ή αντιποίνων, όπου κι αν βρίσκονται», ανέφερε κοινή δήλωση.

Υπενθυμίζεται δε ότι Opiyo ήταν ο αποδέκτης του βραβείου Alison Des Forges το 2015 για την εξαιρετική του δράση στον ακτιβισμό.

Με πληροφoρίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Διεθνή / Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «παγώνει» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συντάξεων για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, προσπαθώντας να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Ο Βρετανός μονάρχης φέρεται να λαμβάνει μέτρα ώστε να κρατήσει δημόσια αποστάσεις από τον πρίγκιπα Άντριου και την πρώην σύζυγό του και Δούκισσα της Υόρκης, Σάρα Φέργκιουσον
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Διεθνή / Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ριζοσπαστικό σχέδιο για την κρίση στέγασης, με νέους κανόνες για Airbnb και Booking, ενίσχυση των ενοικιαστών και προγράμματα προσιτής κατοικίας ύψους 300 δισ. ευρώ
LIFO NEWSROOM
Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Διεθνή / Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Η Χαμάς, εκμεταλλευόμενη την αμερικανική εκεχειρία με το Ισραήλ, στρέφεται τώρα εναντίον αντίπαλων παλαιστινιακών οικογενειών στη Γάζα - Δημόσιες εκτελέσεις, μάχες και φόβοι για εμφύλιο
LIFO NEWSROOM
Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Διεθνή / Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Η τοποθέτησή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που έκαναν λόγο για «προσβολή της ιστορικής μνήμης»
LIFO NEWSROOM