Ισραήλ: Εκλογές για 4η φορά σε δύο χρόνια- Αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Εκλογές για 4η φορά σε δύο χρόνια- Αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις ο Νετανιάχου Facebook Twitter
EPA
0

Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στο Ισραήλ τον Μάρτιο, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για την έγκριση του προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που θα στηθούν κάλπες στη χώρα, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις: την οργή λόγω της διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και την εμπλοκή του σε δίκη για διαφθορά.


Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν νέο αντίπαλο από τη δεξιά, τον Γκιντεόν Σαάρ, πρώην στέλεχος του κόμματος του Νετανιάχου (Likud) που αποχώρησε. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της δημόσιας τηλεόρασης, ο Σαάρ συγκεντρώνει σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τον Νετανιάχου.


Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο κεντρώος Μπένι Γκαντς- ο σημερινός υπουργός Άμυνας- σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού τον Μάιο, έπειτα από τρεις προσφυγές στις κάλπες, από τον Απρίλιο του 2019, που δεν ανέδειξαν νικητή.


Όμως, οι δύο τους ενεπλάκησαν σε διαμάχη για την έγκριση του προϋπολογισμού, ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας, με βάση την οποία ο Γκαντς θα διαδεχόταν στην εξουσία τον Νετανιάχου, τον Νοέμβριο του 2021.

Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, που θα τον απάλλασσαν από τη συμφωνία να μοιραστεί την εξουσία με τον Γκαντς. Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα προτιμούσε οι κάλπες να στηθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο, όταν θα είχε προχωρήσει ο εμβολιασμός των πολιτών για τον κορωνοϊό, κάτι που θα του έφερνε περισσότερους ψηφοφόρους.

«Ο Νετανιάχου μας πάει σε εκλογές με μοναδικό στόχο να μην μπει στη δικαστική αίθουσα», έγραψε στο Twitter ο Γκαντς, υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου ήλπιζε σε μια νέα κυβέρνηση για να προωθήσει νόμο που θα αναιρούσε τη νομική διαδικασία σε βάρος του.

Ο Νετανιάχου θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του Μαρτίου. Ο 71χρονος, που βρέθηκε για πρώτη φορά στη θέση από το 1996 έως το 1999, είναι πρωθυπουργός από το 2009.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM