Ιταλία: Η Lucca φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη έξυπνη, φιλική προς τα ζώα, πόλη της Ευρώπης - «Είναι απαραίτητα»

Ιταλία: Η Lucca φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη έξυπνη, φιλική προς τα ζώα, πόλη της Ευρώπης - «Είναι απαραίτητα» Facebook Twitter
GETTY
0

Η πόλη Lucca στην Ιταλία είναι διάσημη για την καλή ποιότητα ζωής που προσφέρει, τα τείχη της - τα οποία χρονολογούνται από την Αναγέννηση, και τα πλακόστρωτα δρομάκια της. 

Πλέον, με ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοδοξεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη ζωή των κατοίκων της και συνδυάζοντας την τεχνολογία με την πολεοδομία να γίνει η πρώτη έξυπνη, φιλική προς τα ζώα, πόλη της Ευρώπης.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν το τμήμα κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Πίζας, το δημοτικό συμβούλιο και η Lucca Crea, η εταιρεία πίσω από το ετήσιο φεστιβάλ κόμικς που διοργανώνεται εκεί. Μαζί, όπως μεταδίδουν οι The Times, προσπαθούν να βελτιώσουν τον τρόπο που τα ζώα και οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν προς όφελος όλων. 

«Τα ζώα αποτελούν ουσιώδες μέρος της κοινωνίας μας», ανέφερε ο Francesco Di Iacovo, καθηγητής αγροτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Πίζας. «Αλλά αγνοούνται σε μεγάλο βαθμό κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό.» Ο καθηγητής Di Iacovo ελπίζει πως η ανισορροπία θα διορθωθεί. 

«Η ιδέα είναι να μετατραπεί η Lucca στην πρώτη ευρωπαϊκή πόλη με μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων» είπε, προσθέτοντας πως στις πόλεις οι οικογένειες τείνουν να δομούν τη σχέση τους με τη φύση μέσω των ζώων που τις περιβάλλουν. «Αυτό απαιτεί προσοχή και εστιασμένες πολιτικές, που θα συμπεριλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν οι κοινωνικές ευαισθησίες γύρω από τη σχέση ανθρώπων και ζώων.»

Ιταλία: Η Lucca φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη έξυπνη, φιλική προς τα ζώα, πόλη της Ευρώπης - «Είναι απαραίτητα» Facebook Twitter
GETTY

Ο καθηγητής Di Iacovo υποστηρίζει πως η φροντίδα των κατοικίδιων ζώων έτεινε να είναι ευθύνη των τοπικών υγειονομικών αρχών, που έδιναν έμφαση στην υγιεινή, στη στείρωση, στην αντιμετώπιση ασθενειών και στα αδέσποτα. «Το επίκεντρο, τώρα, πρέπει να μετακινηθεί προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των ευάλωτων ομάδων, των ηλικιωμένων και των τουριστών. Αυτή η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει με την αντιμετώπιση των ζώων ως έναν σημαντικό πόρο.»

«Τα ζώα μπορούν να υποστηρίξουν τον άνθρωπο, αλλά και να αποτελέσουν μία ευκαιρία για νέες υπηρεσίες και νέες θέσεις εργασίας στην πόλη», δήλωσε ο καθηγητής. Οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό θα πρέπει να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν τα ζώα να κινούνται με τις δημόσιες συγκοινωνίες, αν θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τα παιδιά στο σχολείο ή να βρίσκονται σε σπίτια ηλικιωμένων όταν ο ιδιοκτήτης τους εργάζεται και τι είδους δημόσιοι χώροι, όπως καταστήματα ή καφετέριες, μπορούν να τα φιλοξενήσουν. 

Εκτιμάται ότι οι Ιταλοί ξοδεύουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε τρόφιμα για περίπου 60 εκατομμύρια κατοικίδια ζώα. Η αντιστοιχία είναι περίπου ένα ζώο ανά κάτοικο. Υπολογίζεται πως έχουν στην κατοχή τους 7,5 εκατομμύρια γάτες, 7 εκατομμύρια σκύλους, 30 εκατομμύρια ψάρια, 13 εκατομμύρια πουλιά και 3 εκατομμύρια μικρά θηλαστικά και ερπετά, σύμφωνα με σχετική μελέτη. 

Ο καθηγητής Di Iacovo εξέφρασε την ελπίδα πως η πενταετής έρευνα που εκπόνησε θα αποτελέσει έναν «χάρτη» για ζώα τον οποίο θα μπορούσαν να υιοθετήσουν άλλες πόλεις.

Με πληροφορίες από The Times 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Δασμοί 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 50% στις περισσότερες εισαγωγές από την Ινδία, τιμωρώντας το Νέο Δελχί για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου - Σοκ για την ινδική οικονομία, κίνδυνοι για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε την Τέιλορ Σουίφτ «woke τραγουδίστρια» και τώρα, ξαφνικά υποστηρίζει την σχέση της, σχολιάζει το Roling Stone
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Για πρώτη φορά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγνώρισε δημόσια τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων - Η δήλωση φέρνει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που το Ισραήλ απέφευγε επί δεκαετίες
LIFO NEWSROOM
Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Διεθνή / Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Στη Σούμι και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, νάρκες και εκρηκτικά απειλούν καθημερινά πολίτες - Σχεδόν το 25% της χώρας είναι μολυσμένο με εκρηκτικά, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την ιδέα να μετονομαστεί το Υπουργείο Άμυνας σε «Υπουργείο Πολέμου», επικαλούμενος την ιστορία νικών των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή απαιτεί νομοθετική έγκριση
LIFO NEWSROOM
Reuters: Παραιτήθηκε η φωτορεπόρτερ κατηγορώντας το πρακτορείο για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

Διεθνή / Γάζα: Παραιτήθηκε φωτορεπόρτερ του Reuters - Το κατηγορεί για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

«Δεν μπορώ πια να διατηρήσω καμία σχέση με το Reuters, καθώς με τη στάση του ουσιαστικά δικαιολογεί και καλύπτει τη συστηματική δολοφονία 245 δημοσιογράφων στη Γάζα», έγραψε την Τρίτη
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Οι ΗΠΑ προσφέρουν υποστήριξη σε ευρωπαϊκή αποστολή για την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, με πληροφορίες, αεράμυνα και επιτήρηση, ενισχύοντας την προστασία της χώρας έναντι μελλοντικής ρωσικής επίθεσης
LIFO NEWSROOM